V Divadle Archa zahraje jeden z nejvýznamnějších světových kytaristů posledních třiceti let - John Scofield!

V Divadle Archa zahraje jeden z nejvýznamnějších světových kytaristů posledních třiceti let - John Scofield!

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Když jazzové kuloáry obletěla zpráva, že J. Scofield obnoví svůj elektronický projekt z počátku tisíciletí Überjam, Jazz Dock započal okamžitě vyjednávání, na jehož konci byla domluva o uspořádání koncertu J. Scofielda v rámci tohoto projektu v Praze.

V listopadu roku 2012 uvedl pražský jazzový klub Jazz Dock koncert tria jednoho z nejvýznamnějších světových kytaristů posledních třiceti let - Johna Scofielda. Jednalo se o komorní koncert, na kterém jej doprovázeli basista Steve Swallow a bubeník Bill Stewart a v až k prasknutí nabitém klubu byla naprosto jedinečná atmosféra. John Scofield byl přijetím v Jazz Docku nadšen a označil koncert za nejlepší z celého turné...

Jelikož tentokrát by pro Return of Überjam omezená divácká kapacita Jazz Docku opravdu nestačila, domluvili jsme se s vedením Divadla Archa na tom, že koncert uvedeme právě v jejich prostorách.  Velice nám záleží na tom, aby zvuková stránka koncertu byla na špičkové úrovni, stejně jako v Jazz Docku, a právě v tomto ohledu bylo Divadlo Archa jasnou volbou.
 
John Scofield vydává po deseti letech pokračování úspěšného alba - tentokrát pod názvem Überjam Deux. Projekt vznikl v roce 2002 a propojoval Scofieldovu jazzrockovou minulost (léta s Milesem Davisem) s novými možnostmi elektroniky a samplingu - vymoženostmi současné taneční hudby. Vznikla hudba velmi energická a hybná, ale s charakteristickou scofieldovskou melodikou, která byla také ovlivněna částečně orientální hudbou, popem, rockem i funkem.
 
Album mělo obrovský úspěch a přitáhla k jazzu pozornost také mnoha mladých lidí, pro které klasický jazz již není tak přitažlivý, ale takováto fúze jim nabízí zajímavou alternativu. Základní sestava pro letošní turné zůstane stejná, jako byla před lety, tedy vedle Scofielda Avi Bortnick (kytara, elektronika), a Andy Hess (baskytara), jen na koncertech i ve studiu místo bubeníka Adama Deitche zahraje Louis Cato, známý např. z formací Marcuse Millera.                        

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Umělci: John Scofield

Místo konání: Divadlo Archa

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!