Příchod jara na Novoměstské radnici v Praze. Netradiční jídlo, starožitnosti a nové výstavy

Příchod jara na Novoměstské radnici v Praze. Netradiční jídlo, starožitnosti a nové výstavy 

Na Novoměstské radnici, kterou nechal vystavět kdysi český král Karel IV. a v současnosti je známým kulturním střediskem v samém centru Prahy, budete moci opět zažít bohatý jarní program. Od gastronomie až po kulturní vyžití a netradiční akce.

Jarní program na Novoměstské radnici odstartuje 12. března, kdy si užijete jednu z prvních komentovaných prohlídek Novoměstské radnice s poutavým výkladem vhodným i pro děti, které se pak od jara až do podzimu konají v předem plánovaných termínech.

Následovat bude Festival delikátních chutí, který se uskuteční 17. března. Tato událost opět slibuje návštěvníkům jedinečnou možnost ochutnat pestrou škálu kulinářských lahůdek i nápojů z Mexika, Peru, Indonesie, Sicílie, Francie, Rakouska, Holandska, ale i Blízkého Východu nebo Argentiny, USA a mnoha dalších míst. Návštěvníci budou mít možnost prozkoumat a ochutnat tradiční i netradiční pokrmy, které odrážejí bohatou kulturní historii jednotlivých regionů. Pokrmy s masem, vegetariánské i veganské. Festival se koná nejen v historických interiérech radnice, kam nemají přístup psi, ale také na nádvoří radnice a v přilehlém parku. Událost v sobě navíc spojuje skvěle dostupnou lokalitu hlavního města, nezapomenutelnou historickou atmosféru Novoměstské radnice, kulturní vyžití v rámci metropole i komunitní, kulturní a společenský rozměr. 

V první jarní den 20. března se ze zimního spánku probudí radniční téměř sedmdesátimetrová vyhlídková věž a s ní i stálá expozice o historickém Novém Městě a panoramatické Praze a putovní výstava Stopy židovské přítomnosti v Praze 2. V tento den bude zahájena i fotografická výstava Photocontest. Seznámíte se taktéž s dílem členů Spolu pražských výtvarných umělců, kteří využívají tradiční i nové výtvarné techniky, a to na výstavě Magie umění.

Duben započne prodejní Pražskou výstavou nožů, konkrétně 7. dubna. Petra Kubík Nandrážiová vystaví v Galerii ve věži své abstraktní obrazy, které nemaluje štětcem, v rámci výstavy Nahoru/Up (11. duben až 5. květen). Můžete se těšit i na jubilejní 50. Veletrh starožitnictví Antique. Tématem této známé čtyřdenní akce bude Skrytá hodnota starožitností – udržitelnost a slavnostní atmosféru doplní bohatý doprovodný program. Několik desítek starožitníků představí 18. dubna to nejlepší ze své nabídky: obrazy, starožitný nábytek, textil, historické zbraně, staré bankovky a mince, šperky a bižuterii, sklo, porcelán a keramiku.

Další pestrý program

V historickém Velkém sále v prvním patře radnice se pořádá nepřeberné množství zajímavých koncertů a hudebních festivalů. Z hudebního programu si vybere zcela každý milovník hudby. Připraveno je i několik dopoledních koncertů pro nejmladší posluchače do tří let. 

Stálá expozice Neviditelná výstava letos oslaví již 13. narozeniny. S nevidomým průvodcem se v ní na hodinu ocitnete v naprosté tmě, abyste na okamžik okusili, jaké to je, když člověk přijde o zrak.

Novoměstská radnice slouží v neposlední řadě také jako skvělé místo k odpočinku. V případě, že nevyrazíte na některou z kulturních akcí, ale půjdete jen kolem, nezapomeňte nahlédnout na její útulné malebné dlážděné nádvoří s kašnou a původní studnou. Můžete tu chvíli posedět a v kavárně Café Neustadt se zahrádkou a prohlédnout si zdarma i některá sochařská díla. 

Podrobnosti o všech kulturních a společenských akcí, které se na Novoměstské radnici pro veřejnost konají, naleznete na webových stránkách radnice.

Foto: Novoměstská radnice

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Novoměstská radnice v Praze nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!