Premiantka, Mucha a Potter. Týdenní tipy od 29. ledna do 4. února

Premiantka, Mucha a Potter. Týdenní tipy od 29. ledna do 4. února 

Je tu další týden a s ním nová várka kulturních akcí! Nenechte si ujít koncert filmové hudby ze světa Harryho Pottera. Těšit se můžete také na Premiantku v kinech, výstavu Alfonse Muchy, jihoafrický jazz, divadelní zážitky, talkshow i masopust. Inspirujte se našimi kulturními tipy!

Filmová hudba Harry Potter Symphonic Tribute

Vydejte se do kouzelného světa čar a kouzel a připomeňte si neuvěřitelná dobrodružství chlapce, který přežil. Koncert magické filmové hudby FANTASY MOVIES Symphony Music Experience se vrací s nejlepší hudbou ze všech dílů o Harrym Potterovi v podání filmového symfonického orchestru. Jeho součástí je také projekce na plátně, která je inspirovaná celou sérií o potterovském světě. Vystupte i vy alespoň na chvíli ze světa mudlů!

Příležitost budete mít 3. února v ostravské Multifunkční hale GONG nebo 4. února v pražském Kongresovém centru. V dalším týdnu koncertní show poputuje také do Zlína (5. února) a Brna (6. února).

Premiantka

Caira (Jenna Ortega) je talentovaná začínající spisovatelka. Ve své tvorbě umí zaujmout čtenáře, má cit pro detail a nebojí se experimentovat. Učitel tvůrčího psaní Jonathan Miller (Martin Freeman) ji právě objevil mezi svými studenty a rozhodne se jí dát úkol navíc - musí napsat krátkou povídku a řídit se při tom předem stanovenými podmínkami. To ovšem netuší, že povídka, kterou mu Caira odevzdá, zcela změní jeho kariéru i život. Profesor a jeho žákyně se zapletou do složité sítě vášní a intrik a budou nuceni se postavit svým nejtemnějším stránkám.

Alfons Mucha ve Zlíně

Galerie Desítka v Obchodním domě Zlín zve na unikátní výstavu secesního mistra Alfonse Muchy. Návštěvníci budou moci vidět více než stovku uměleckých děl a plakátů Alfonse Muchy, ale třeba i jedinečné šperky vyrobené podle jeho návrhů Georgesem Fouquetem v Paříži. Zpestřením expozice budou také osobní předměty Alfonse Muchy a dokumentární film o jeho životě a díle. Výstava probíhá od 18. ledna do 28. března.

Foto: Obchodní dům Zlín

Prodaná nevěsta

Do vsi přijíždí pouť, všichni se veselí, všichni jsou šťastni. Jen Mařenka se trápí. Má si vzít ženicha, kterého nemiluje. Mařenčin milý Jeník ji utěšuje, že jejich věrná láska překoná všechny nástrahy. Kecal ale chce za každou cenu dojednat svatbu Mařenky s koktavým a hloupým Vaškem. Jeník mezitím uzavře geniální smlouvu...

Prodaná nevěsta je nejslavnější česká hudební komedie o tom, jak nepřijít o peníze, ale ani o milovanou Mařenku. Divadlo pod Palmovkou ji představí v repríze tento týden 2. února.

Foto: Divadlo pod Palmovkou

Talkshow Martiny Viktorie Kopecké a Zbigniewa Czendlika

Talkshow dvou lidí, kteří si jsou podobní a přitom jsou tak jiní... ona o sobě tvrdí, že je spíše introvertka, zatímco on se charakterizuje jako rozkošný rebel. On ve víře vychováván, ona si k ní našla cestu v dospělosti. Oba šli za hlasem svého srdce a stali se duchovními. Ona se již dvakrát osobně setkala s papežem, on po tom stále jen touží. Ona si nejvíc odpočine v galerii na výstavě, zatímco on sledováním sportovních přenosů. A nyní jsou spolu na jevišti a vyměňují si své názory. Tentokrát to bude 1. února v Mlýně vodníka Slámy v Háji ve Slezsku.

Foto: Facebook Mlýn vodníka Slámy

Nduduzo Makhathini Trio

Nduduzo Makhathini přiveze 30. ledna do pražského Jazz Docku jihoafrický jazz. Makhathini vyrůstal v bujné a drsné pahorkatině u Mgungundlovu v Jihoafrické republice, v příměstské krajině, kde jsou hudba a rituální praktiky kmene Zulu symbioticky propojeny. Právě rituálnost a zuluské tradice jsou základem jeho hluboké a poutavé tvorby. Během své kariéry vydal řadu vysoce ceněných alb. In the Spirit of Ntu je jeho desátým studiovým albem a The New York Times jej označily za jedno z nejlepších jazzových alb!

Můj bratr mesiáš

Jak je to dnes s mesiášem? Jak ho poznáme, jak nám žití s ním pomůže žít plný život? Jak mu (ne)můžeme pomoci? Co všechno může bratr mesiáše? Co může milenka mesiáše, jeho partnerka, jeho punkerka? Kde se dobře žije v roce 2168?

Samé otázky... otázky otevřené ve stejnojmenném současném románu Martina Vopěnky, na které se Divadlo Kámen snaží nahlížet z různých úhlů pohledu. V rámci projektu Můj bratr mesiáš jsou do divadla začleněna několikaminutová intermezza prováděná jednorázovými hosty – buď teoretiky či umělci, kteří se různými aspekty existence a působení mesiáše v širším smyslu zabývají. Tento týden se v divadle Kámen máte šanci „poznat" s mesiášem 30. ledna.

Masopust v Ostravě

Rej masek, lidové písně, flašinetář, masopustní soutěže pro malé a velké, komediantské představení, kejklíři... V neděli 4. února se na Slezskoostravském hradě uskuteční tradiční masopust. Chybět samozřejmě nebude ani pravá hradní zabíjačka a ukázka výroby jelit, jitrnic a tlačenky během celého dne.

O Tobě

GASK v Kutné Hoře představí kurátorský výběr z nejmladší ženské malby a sochy orientované na figuru a figuraci. Výstava O TOBĚ postihuje narativy zaměřené na sebereflexi a introspekci, které lze sdílet. Každé JÁ se tu proměňuje v TY. Umění zde zrcadlí svět, v němž společně žijeme a jehož každodennost a banalita je výzvou k jejich překonávání. Kurátory výstavy jsou Veronika Marešová a Petr Vaňous. Vernisáž proběhne 3. února.

Foto: GASK

Úvodní foto: Martin Špelda. Divadlo pod Palmovkou

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!