Největší moravské akce do konce roku 2023: od architektury po hudbu a tanec

Největší moravské akce do konce roku 2023: od architektury po hudbu a tanec 

Jaké akce do konce roku nepropásnout? Nenechte si ujít hudební vystoupení známých světových i tuzemských umělců, dobrodružnou prohlídku zámku za světla baterek či módní přehlídku.

Módní přehlídka Vyškov

Zajímá vás móda a design? Jedinečná kulturní akce v módním odvětví proběhne do konce letošního roku již 23. listopadu v 19.00. Můžete se těšit na českou módní návrhářku Helenu Bedrnovou, která svou práci představí v inspiraci street collection. Autorčinou tvorbou jsou vývojové kolekce nadčasových oděvních originálů, své oděvy především ladí do ležérního streetwear stylu. K vidění bude také autorská tvorba Jitky Jarmarové, která představí své výrobky ve formě šátků, šperků a dalších módních kousků. Celý večer bude doprovázen moderátorem Liborem Čadou. Vstupenky na akci lze zakoupit v Muzeu Vyškova nebo online za 190 Kč.

Foto: Archiv TIC Brno

Sullivan Fortner

Sullivan Fortner je džezový klavírista původem z americké Louisiany a jeden z nejvýraznějších klavírních hudebníků své generace. Hrát na klavír začal přibližně ve čtyřech letech a svou hudební kariéru začal rozvíjet v roce 2000. V současnoti je možno Sullivana Fortnera vidět 29. listopadu v Besedním domě v Brně. Koncert probíhá v rámci festivalu Sezony na míru a vstupenky na něj lze zakoupit v předprodeji Filharmonie Brno či samotatně online. Pokud kupujete vstupenky v rámci Sezony na míru, systém automaticky započítá slevu, pokud na ni jakožto senior, student či dítě máte nárok.

Koncert: Český filharmonický sbor Brno

Již 30. listopadu Český filharmonický sbor Brno svým hudebním vystoupením pohladí po duši celé město Mikulov. Galerie Závodný společně s Kruhem přátel hudby každoročně pořádají cyklus koncertů vážné hudby v čele se zajímavými interprety a letošní rok není výjimkou. Koncert se uskuteční v Galerii Závodný od 18.00 hodin. Vstupné na akci stojí 200 Kč.

Foto: Archiv Český filharmonický sbor Brno

Baterkové prohlídky Miroslavského zámku

Poslední sobota v roce 2023 nabízí také jedinečné večerní prohlídky Miroslavského zámku na jižní Moravě. Tyto dobrodružné prohlídky před začátkem nového roku proběhnou 30. prosince v 17.00, 17.30, 18.00 a 18.30. Program bude obohacen o zámeckou večerní atmosféru, tedy nebudou chybět ani strašidla a historické postavy. S sebou je třeba mít vlastní baterku. Pro návštěvu zámku je potřeba předchozí rezervace.

Foto: Hrady.cz

Vargas Blues Band feat. John Jagger

Javier Vargas, vystupující se svou stejnojmennou kapelou, si ke spolupráci přizval umělce Johna Jaggera, synovce slavného Micka Jaggera, frontmana z ikonické britské skupiny Rolling Stones. Jako předkapela také vystoupili na koncertě rockové skupiny Rolling Stones v Madridu. Kromě toho Javier Vargas hrál také se známými jmény jako například Lenny Kravitz či Prince. Tento úspěšný kytarista vystoupí již 29. listopadu na pódiu v Besedním domě ve Vyškově. Jeho hudba je tvořena spojením rocku, psychedelické blues, soulu, funku a latin rocku. Vstupenky lze zakoupit online. 

1 víkend a 4 ikonické vily

Chcete si užít trochu moravské architektury? Poslední vybraný víkend 24.–26. listopadu máte možnost navštívit čtyři ikonické vily za jednotné vstupné 790 Kč. Mezi sídla patří funkcionalistická Vila Tugendhat, secesní Vila Löw-Beer, Vila Stiassni ve stylu individualistické moderny a Jukrovičkova vila inspirovaná britskou a vídeňskou tvorbou s prvky lidového umění. Více o vilách prozrazujeme v našem článku, který provází slavnými historickými vilami po celé České republice. Prohlídky vil jsou komentované a k dispozici je také online průvodce v aplikaci LOXPER.

Foto: Fotogalerie Vila Tugendhat

Marie Rottrová ve Bzenci

Další hudební tip, který vás čeká již 26. listopadu, je galakoncert první dámy českého soulu Marie Rottrové s bigbandem Septet Plus Orchestra a hostem Petrem Němcem. Na večerním programu jsou i písně, které zpěvačce vysloužily přezdívku Lady Soul. Do autorčina repertoáru patří například Lásko voníš deštěm, Skořápky ořechů či S tím bláznem si nic nezačínej. Vstupenky na koncert je možno zakoupit online či v Informačním centru města Bzence.

Ben Poole v Boskovicích

Koncert ve stylu Jazz a Blues nadchne hudební i taneční nadšence. Začátkem prosince je možno navštívit koncert britského kytaristy a zpěváka a roztančit tak začátek zimních dnů. Ben Poole je známé také sdílením pódia se známými umělci, jako je například Jeff Beck nebo Gary Moore. Koncert proběhne 5. prosince od 19.00 v Zámeckém skleníku v Boskovicích. Vstupenky lze zakoupit online.

TAP Must Go On

Vyvrcholení Mezinárodního stepařského festivalu Brno 2023 proběhne již 25. listopadu. Uvidíte taneční představení tuzemských i zahraničních tanečníků například z USA, Itálie, Švýcarska a Ukrajiny. Kromě špičkového stepu se můžete těšit i na další taneční styly jako například street dance, jazz dance nebo break dance. Mezi účinkujícími také vystupují finalisté celosvětové taneční soutěže World of Dance a vítěze národních televizních talentových soutěží. Taneční vystoupení je laděné do stylu písní kapely Queen. Vstupenky na akci je možné zakoupit v předprodeji na SMS ticket nebo přímo před představením na pokladnách Brněnského výstaviště.

Foto: Facebook Mezinárodní stepařský festival Brno

Příběhy starého Španělska

Filharmonie Brno vás zve na hudební výlet do Španělska a to 7. a 8. prosince od 19.00 do Janáčkova divadla v Brně. Hudební program je zajištěn v rytmu Španělska, a to od valencijského rodáka Vicente Martína y Solera a dalších umělců, kteří se zemí nechali inspirovat při tvoření jejich hudby. Vstupenky na akci je možné zakoupit online.

Foto: archiv Filharmonie Brno

Foto: Fotogalerie Vila Tugendhat

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!