Filmové a seriálové tipy, týden #44: Umělci z Terezína, adaptace Světel i Sly na Netflixu

Filmové a seriálové tipy, týden #44: Umělci z Terezína, adaptace Světel i Sly na Netflixu 

Útěk z Paříže, deportace umělců do Terezína, ale i dokument o akčním hrdinovi století. V televizní a filmové nabídce je mnohé a možná přijde i nějaký ten kvíz (nebo tchyně). Co vás zaujme?

Jsou světla, která nevidíme

 

Kniha amerického spisovatele Anthonyho Doerra se stala mezinárodním hitem a sám Doerr za ni dostal i prestižní Pulitzerovu cenu. Nyní se její seriálová verze objevuje na Netflixu. V hlavních rolích čtyřdílné minisérie se představí Aria Mia Loberti, Mark Ruffalo nebo Hugh Laurie. Francouzskou metropoli obsazují nacisté, a tak se nevidomá Marie-Laure uchyluje k útěku z Paříže. Útočiště nalézá u podivínského prastrýce Etienna.

Přišla v noci

Co kdybychom si na rozloučenou zazpívali? Pár třicátníků nečekaně navštěvuje jeho matka. Jen co překročí práh, začíná boj o duševní rovnováhu, který dost dobře může být marný. Poklidný život je pryč, nastává očistec. Je Valerie monstrum nebo to se všemi přece jen myslí dobře? Snímek Přišla v noci Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara balancuje na tenké hraně černého humoru a opírá se o tradiční charakter tchyně jako postrachu každého soužití. Film už v premiéře uvedl také letošní Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech.

Terezín: Láska za zdí

Italský klarinetista, virtuózní houslistka a další. Umělci sdílí společný osud v Československu roku 1942. Jsou deportováni do Terezína, kde nacházejí útěchu po boku stejně naladěných židovských umělců a intelektuálů. Svoboda je pouze v hudbě a vězni ji v nelehkých podmínkách válečného ghetta vychutnávají, jak můžou. Společně spějí k vrcholnému dílu, ale také možnému konci. Fiktivní příběh Antonia, Martiny a jejich přátel je inspirován skutečnými postavami, které žily a tvořily za zdmi.

Sly 

 

Jako malý kluk unikal do světa filmu. Když vyrostl, stal se jednou z největších akčních hvězd. Po úspěchu dokumentu Arnold Netflix nabízí také portrét jeho úhlavního rivala a zároveň respektovaného kolegy. Rocky, Rambo a samozřejmě i Sylvester Stallone vyprávějí, jak společně dobyli Hollywood, i když slávě a úspěchu nebyli předurčeni. Stačí jen mít naději a dát se do práce.

Královna kvízů

 

Jak dostat vlastní matku z ohromných dluhů? Stačí v sobě probudit vášeň pro televizní hru a obrat studio o všechny peníze. Anne je posedlá právě takovým soutěžním pořadem a její výstřední sestra Jenny ji přesvědčí, že jedině ona může být další šampionkou. V komediální jednohubce na Disney+ uvidíte dobře známé tváře, Sandru Oh (Na mušce, Chirurgové) a Awkwafinu (Shang-Chi a legenda o deseti prstenech, Malá mořská víla).

Další novinky a recenze najdete v naší filmové rubrice.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!