Podzimní tipy na pražské výstavy 2023

Podzimní tipy na pražské výstavy 2023 

Kam v Praze za uměním? S příchodem podzimu jsme si pro vás připravili tipy, kam na zajímavé výstavy při sychravých i slunečných dnech.

Národní galerie

Budova Veletržního paláce nabízí tento podzim hned několik výstav. Příprava na vraždu v domě: Kresebné studie Jakuba Schikanedera je expozice představující proces vzniku významného díla Vražda v domě, které můžeme vidět ve stále expozici Národní galerie. Na obraze autor zachytil téma násilné smrti mladé dívky, kterou objevili sousedé na dvoře starého domu. Vystavené přípravné skici nám dovolují se podívat na proces vzniku samotného díla.

Mezi Paříží a Prahou – kresby „českých Pařížanů“ II., je další výstavou, kterou Veletržní palác nabízí. Čeští umělci, kteří ve druhé polovině 19. a na počátku 20. století pobývali v Paříži, reflektovali francouzský život na vystavovaných kresbách. Obě výstavy ve Veletržním paláci je možno navštívit do 5. listopadu 2023.

Přímo před Veletržním palácem se nachází tramvajová zastávka Veletržní palác.

Melancholický podzim podtrhne výstava Národní galerie ve Schwarzenberském paláci. Ta nese název Et in Arcadia ego: Odcházení z tohoto světa v dílech (nejen) slavných umělců. Představuje téma smrti a rituálů s ní spojené. Expozice z 16. až 18. století zobrazují poslední okamžiky lidského života, nebo naopak dokládají umělcův nadhled a humor. Výstava potrvá do 29. října 2023.

V blízkosti paláce se nachází zastávka tramvají Pražský hrad, Brusnice a Pohořelec. V pěší vzdálenosti je také stanice metra Malostranská a Hradčanská.

Více informací na webových stránkách https://www.ngprague.cz/.

Úvodní foto článku: archiv Národní galerie

DOX

Centrum současného umění nabízí řadu jedinečných výstav. Infamous Beauty je tvořena z více než 120 děl v průřezu tvorby od 80. let po současnost. Porovnání autorových novějších a starších děl přináší překvapivá a silná spojení. Výstavu je možné navštívit do 7. října v galerii DOX.

Další výstava, kterou holešovická galerie exponuje, najdeme pod názvem Rituál prokletých srdcí. Malíř Jan Vytiska vychází z osobitého mixu valašského folklóru a popkulturních odkazů a její nové uchopení a významové rozšíření. Autor v průběhu času experimentuje jak s barvami, tak s formáty obrazů. Rozsahem je tato výstava největším autorovým projektem. Výstavu je možné navštívit do 1. října 2023.

DOX se nachází v pěší vzdálenosti ze zastávky tramvaje Ortenovo náměstí či stanice metra Nádraží Holešovice. Více informací na webových stránkách https://www.dox.cz/.

Kunsthalle

Do 16. října 2023 máte možnost navštívit výstavu BOHEMIA: Příběh fenoménu, 1950-2000. Mezinárodní tematickou výstavu připravil hostující kurátor a publicista Russel Ferguson z Los Angeles. Čeká vás propojení děl 37 umělců a umělkyň, jako například Alice Neel, Wolfgang Tillmans, Libuše Jarcovjáková, Marting Wong, David Wojnarowicz a další. Expozice zahrnují různá média, převážně fotografii, video a malbu.

Kunsthalle je v pěší vzdálenosti z tramvajové zastávky Malostranské náměstí či stanice metra Malostranská. Více informací na webových stránkách https://www.kunsthallepraha.org/.

Foto: archiv Kunsthalle

Rudolfinum

NAVE je název instalace spojující dva typy umění. Brian Eno, britský umělec a producent, si pro výstavu připravil doplňující ambientní hudbu. Tento meditativní zvukový zážitek volně rámuje objekt vytvořený českým umělcem Jiřím Příhodou. Ve čtvrtek 21. září 2023 od 18.00 do 19.00 je také možnost komentované prohlídky. Celou výstavu je možné navštívit do 24. září 2023.

Pokud se rozhodnete na výstavu zavítat, Galerie Rudolfinum se nachází kousek od zastávky tramvaje či metra Staroměstská.

Více informací na webových stránkách https://www.rudolfinum.cz/.

Chodovská tvrz

Výstava, kterou Chodovská tvrz nabízí, je prodloužena až do 17. zaří 2023. Andy Warhol, jeden ze zakládajících členů a vůdčí osobnost novodobého pop-artu. Jeho díla se vymanila kontroverzi a umění vyhledávali především lidé hledající vytržení z běžného života. I přes vlnu kritiky se však jeho díla vymykala vlně kategorizace. Na výstavě je možné vidět serigrafie květů, ikonických osobností veřejného života 20. století nebo kultovní plechovky od polévek.

Na místo je možné dopravit se metrem na stanici Chodov.

Více informací na webových stránkách https://chodovskatvrz.cz/.

Foto: archiv Chodovská tvrz

The World of Banksy

Banksy je současný nejznámější graffiti umělec. Tato výstava se zaměřuje na zprostředkování umělcových myšlenek, které se týkají politických témat, jako jsou válka, mír, imperialismus, chudoba, kapitalismus, konzum a pokrytectví. Výstava nabízí Banksyho výtvory na jednom místě bez nutnosti cestování. Tuto stálou výstavu si můžete vychutnat v neobvyklé lokalitě, a to Kostele sv. Michaela archanděla na Praze 1. 

Možnost pěší vzdálenosti ze stanice metra Můstek.

Více informací na webu https://www.theworldofbanksy.cz/.

Foto: archiv The World of Banksy

Galerie Arto.to

Chcete si společně s kulturním zážitkem udělat také malý výlet? Přinášíme tip, kam na výstavu za Prahu. Galerie se nachází v areálu Uhelného mlýna v Libčicích nad Vltavou. Již od 23. 9. 2023 je možno navštívit výstavu Dark Places: Kristýna Erbenová, Jaromír Typlt & Jan Trojan v rámci ročního výstavního projektu Nic není černobílé. Kristýna Erbenová představí cyklus nočních fotografií s doprovodem zvukové intervence vizuálního umělce, básníka a performera Jaromíra Typlta a zvukového mistra Jana Trojana. Autorka při nočním fotografování cestuje po zemi Aboriginců a ve tmě, za svitu úplňku pátrá po autentických a neobvyklých místech, která s dlouhou expozicí zachycuje na filmový materiál. Snímá krajinu, prostředí, jímž prochází, a zaznamenává svou zkušenost poutnice. Ve své tvorbě odkazuje Erbenová na rodný Kolín, jenž je proslulý modernistickou fotografickou tradicí.

Galerii je možno navštívit od středy do neděle (14.00 až 18.00 hodin). Od středy do pátku je nutnost rezervace vstupenek předem. Více informací na webových stránkách http://arto.to/.

Foto: Fotogalerie Arto.to

Foto: Archiv Kunsthalle

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!