Czech Design Week, vinobraní a #JízdaFahrt25. Týdenní tipy od 4. do 10. září

Czech Design Week, vinobraní a #JízdaFahrt25. Týdenní tipy od 4. do 10. září 

Více o akci...

5zář - 8zář celý den

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Pomalu, ale jistě je to tu - začíná vinobraní! Již tento týden můžete zamířit do Znojma nebo Mikulova na oblíbenou slavnost vína. Milovníci designu nesmí minout Czech Design Week, hudební zážitky slibuje Salif Keita i Ondřej Ruml, do kin míří horor Sestra II a z Prahy bude vyjíždět kulturní vlak do Berlína. Sledujte kulturní tipy!

Czech Design Week

Oslava designové tvorby je znovu tady - Czech Design Week tento týden oslaví svůj jubilejní 10. ročník. Od 7. do 10. září se ve Výstavní síni Mánes představí 120 českých i zahraničních designérů napříč všemi obory: od interiérového a produktového designu přes sklo, keramiku, módu a šperk až po například grafiku a vizuální tvorbu.

K příležitosti završení první dekády festivalu se návštěvníkům poprvé představí také výstava New Generation, která ukáže výběr unikátních kolekcí navržených nejmladší generací designérů z řad studentů, absolventů a nových objevů z uměleckých škol. Výstava New Generation se po festivalu ukáže také o týden později, v pátek 15. a sobotu 16. září, v budově Technologického centra UMPRUM během přehlídky We’re Next, která představuje ty nejinovativnější mladé módní návrháře a studenty vysokých škol.

Znojemské historické vinobraní

Davy poddaných krále Jana Lucemburského zamíří v pátek 8. září do Znojma na vinobraní. Až do neděle tak mohou ochutnávat zlatavý mok, který se zrodil z moravských hroznů, ale i burčák či gastronomické dobroty. Nouze nebude ani o hudební a historický program, včetně historického průvodu.

Pálavské vinobraní

Ve stejnou dobu, tedy od 8. do 10. září, proběhne třídenní festival vína také v Mikulově. Tradiční Pálavské vinobraní nabídne koncerty nejznámějších českých a slovenských hvězd, vystoupení folklórních souborů, desítky až stovky stánků s širokým sortimentem zboží a v neposlední řadě skvělou atmosféru v malebném městě na jihu Moravy se sklenkou vína či burčáku v ruce.

Sestra II

Anebo můžete zamířit do kina a místo vína si s sebou raději vzít svěcenou vodu. Na plátna totiž míří pokračování hororového hitu Sestra, démonické jeptišky, která znovu bude rozsévat hrůzu a zlo. Pokračování nás zavede do Francie, roku 1956, kdy dojde k vraždě jednoho kněze. Taissa Farmiga se vrací jako sestra Irene, aby čelila démonické síle Valakovi v podání Bonnie Aarons.

Salif Keita

Malijský zpěvák Salif Keita bezesporu patří k největším legendám africké hudby. Zdejší publikum už ho nadšeně vytleskávalo na open air scénách festivalů Colours Of Ostrava a Respect. Klubový koncert 5. září 2023 v pražském Lucerna Music Baru však nabídne nejen rytmickou euforii, ale také intimnější setkání s ikonickým pěvcem.

Než se Salif stal respektovaným umělcem, byl doslova vyděděncem - narodil se jako potomek malijské královské rodiny, ovšem na svět přišel jako albín, což je v kultuře Mandinka považováno za velmi zlé znamení. Rodina Salifa zapudila, on se už jako teenager od vznešeného rodu distancoval a vydal se na dráhu hudebníka. A dobře učinil! Jeho zlatý hlas teď rozezní i Lucernu Music Bar.

Ondřej Ruml & Matej Benko Quintet

Všestranný zpěvák a hudebník Ondřej Ruml a Matej Benko Quintet zaujali veřejnost i kritiky svými novými aranžemi známých písní Ježka, Voskovce a Wericha. Jejich spolupráce však pokračuje i nadále a staví na Rumlově výjimečném hlasovém projevu a neméně skvělých instrumentálních schopnostech jednotlivých hráčů. Jejich souhru můžete vidět v Jazz Docku 10. září.

#JízdaFahrt25

Chystáte se do Berlína? Teď máte jedinečnou příležitost místo nudného vysedávání ve vlaku zažít jízdu plnou kultury. Festival United Islands of Prague společně s Česko-německým fondem budoucnosti vypraví v sobotu 9. září 2023 speciální kulturní vlak, který se ráno vydá ráno na trasu Praha-Drážďany-Berlín a večer pak zase zpátky. Cestující navíc zažijí i Bürgerfest v zahradách prezidentského paláce Bellevue.

Sedm vagónů nabídne zajímavé kulturní menu – a to třeba čtení Jaroslava Rudiše, unikátní unplugged set skupiny MYDY a také První česko-německý kabaret. Večerní zpáteční cesta se ve vlaku sveze na vlně hudební produkce DJ. Tak se připravte na nástup, vlak vyjíždí ze stranice Hlavní nádraží Prahy již 9. září v 8:30!

J&T Banka Art Index Pop-up

Nenechte si ujít přehlídku toho nejlepšího, co aktuálně vzniká v ateliérech nejvýraznějších současných umělců. Více než 150 maleb, soch nebo i videoartu oživí karlínskou Invalidovnu. Umění má sílu obohacovat, proměňovat, a dokonce léčit. Přijďte na unikátní čtyřdenní prodejní výstavu nejnovějších děl 50 českých umělců. Přehlídka se koná od 7. do 10. září.

Foto: Art Index Pop-up

Úvodní foto: Pálavské vinobraní

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!