Země Živitelka, MikuLOVE a Hradozámecká noc. Týdenní tipy od 21. do 27. srpna

Země Živitelka, MikuLOVE a Hradozámecká noc. Týdenní tipy od 21. do 27. srpna 

Festivalová nálož pokračuje i v tomto týdnu. Čeká nás Země Živitelka, divadelní zážitky na Theatrum Kuks, hudební MikuLOVE, Soundtrack Poděbrady i další zastávka Hradů CZ na Bouzově. Památky oživí Hradozámecká noc, do Litoměřic míří filmový festival. Podívejte se na nejnovější kulturní tipy!

Země Živitelka

Konec srpna je pro všechny zemědělce oslavou bohaté úrody a svátkem sklizně. A právě na konci srpna se koná největší zemědělská výstava v České republice - Země Živitelka v Českých Budějovicích. Hojně navštěvovaná výstava prezentuje různé zemědělské obory napříč celým areálem Výstaviště - od zemědělské a živočišné výroby a techniky přes potravinářství, včelařství, rybářství až po lesní a vodní hospodářství a novinky v oblasti výzkumu a vzdělávání. Na jednom místě potkáte přes 600 vystavovatelů z České republiky i zahraničí. Chybět nebude ani doprovodný program: třeba Dožínkový průvod, aktivity pro děti a hudební i odborný program. Země Živitelka potrvá od 24. do 29. srpna.

Foto: archiv Země živitelka 

Theatrum Kuks

Již více než 20 let - tak dlouho festival Theatrum Kuks dokazuje, že baroko není jízda na mrtvém koni! Festival Theatrum Kuks navazuje na tradici Kuksu jako hudebního, divadelního a uměleckého centra evropského významu. Hlavním krédem festivalu je víra v to, že baroko má mnoho společného s dneškem a i po 300 letech dokáže zaujmout, překvapit či pobavit.

Jako tradičně na Kuksu zažijete kromě divadla a hudby také workshopy, barokování a další doprovodné programy. Festival poběží od 23. do 27 srpna.

Festival MikuLOVE

Další ročník festivalu MikuLOVE je tady! 25. a 26. srpna rozezvučí Mikulov celá řada kapel jako je Dunaj, Načeva a Zdivočelí koně, Kittchen, Garage & Tony Ducháček, Ty Syčáci, V.T. Marvin, Bolehlav, Tornádo Lue, Vnitrublok, Songs from Utopia, islandští Gróa a mnoho dalších.

Jedním z hlavních lákadel je připomínka Filipa Topola, zpěváka, pianisty, skladatele, textaře a frontmana Psích vojáků, od jehož smrti uběhlo 10 let. Právě známé písně této legendární kapely zazní na festivalu MikuLOVE naživo v podání osmnáctičlenného hudebního souboru Agon Orchestra s původním zpěvem Filipa Topola. Projekt, který bude uveden v České republice na festivalu pouze na MikuLOVE, navazuje na dvacet dva let staré společné album a koncertní křest v pražském Divadle Archa.

Soundtrack Poděbrady

Do středočeského lázeňského města se vrací festival propojující filmovou hudbu a multimédia - Soundtrack Poděbrady! Ve čtvrtek 24. srpna celý festival otevře Vojta Dyk, který se zúčastní i následné projekce Il Boemo. Pátek bude lákat na hudbu z filmů režisérky Alice Nellis v podání Honzy Ponocného alias Circus Ponorka a The Deep Blue Sea Orchestra. Sobotním tahákem bude Václav Neckář, který na festivalu oslaví 80 let koncertem spolu s kapelou Bacily. Poslední den bude patřit Ondřeji Havelkovi a jeho Melody Makers. A to rozhodně není vše, o hudební i filmové zážitky bude postaráno po celou dobu festivalu!

Hradozámecká noc

Národní památkový ústav každoročně pořádá Hradozámeckou noc, která představuje desítky památek z celé republiky v netradiční formě. V sobotu 26. srpna se tak můžete těšit na kulturní akce, hudbu, tematické prohlídky na různých hradech, zámcích, kostelech a dalších zapojených památkách.

Moravské Hrady CZ Bouzov

Letní hudebně-kulturní festival Hrady CZ tento víkend zamíří na hrad Bouzov. Návštěvníci se mohou těšit na kapely Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name, zpěváka Tomáše Kluse a mnoho dalších skupin a interpretů. Po Bouzově festival zamíří na začátku září už jen na Bezděz.

Paradox módy: Móda versus umění

V Museu Kampa běží výstava konfrontující módu a umění. Móda je totiž plná rozporů. Zahaluje i odhaluje. Vyvolává emoce, ale také vytváří bariéry. Patří jí povrch, avšak naznačuje hloubku. Dokáže být rebelská, ovšem přiklání se ke konformitě. Je líbivá, ale rovněž zneklidňující. Neustále se proměňuje, přitom směřuje k nadčasovosti. Vytrhává nás z davu, ale svádí k uniformitě.

Výstava s názvem Paradox módy: Móda versus umění představuje dámské šaty z převážně šedesátých let, které bez nadsázky započaly módní revoluci. Ikonické kousky od návrhářů jako Christian Dior, Coco Chanel, Paco Rabanne, Yves Saint-Laurent a mnoho dalších jsou doplněny a konfrontovány uměleckými díly ze sbírky Musea Kampa. Výstava poběží od srpna do 5. listopadu.

Foto: archiv Museum Kampa 

Filmový festival Litoměřice

Filmový festival situovaný v malebném městě Litoměřice zve každoročně filmové fanoušky na pestrou nabídku filmových titulů. Program kombinuje ověřené tituly promítané z 35 mm pásu s odvážnými formálními postupy aktuální tvorby světových festivalů a jinde nezhlédnutelné filmy třeba s živým hudebním doprovodem. Nechte se unést filmovými zážitky a přijeďte 25. srpna na Filmový festival Litoměřice!

Úvodní foto: Země Živitelka

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!