Votvírák, Mezi sklepy a Prague Open Air. Týdenní tipy od 12. do 18. června

Votvírák, Mezi sklepy a Prague Open Air. Týdenní tipy od 12. do 18. června 

Tento týden si nenechte ujít festivaly Votvírák, Prague Open Air, Oldies i Mezi sklepy. Chodovská tvrz ožije historií i jazzovými rytmy Joolaee Trio, Ostrava bude hostit automobilovou show a do kin přiběhne superhrdina Flash. Kulturní dění v červnu nabírá na obrátkách, sledujte naše týdenní tipy!

Festival Votvírák

V pořadí již patnáctý ročník multižánrového festivalu Votvírák se uskuteční 16. až 18. června na letišti v Milovicích. Návštěvníci se mohou opět těšit na to nejlepší z tuzemské rockové, popové, ale i hiphopové scény. Votvírákovské patnáctiny přijedou oslavit mimo jiné Lucie, Chinaski, Škwor, Pokáč, Wohnout, Michal Prokop, Vypsaná fixa, Žlutej pes či Sto zvířat, nebude chybět ani stálice Jaroslav Uhlíř.

Na Hip Hop Stage se vedle jiných vystřídají hvězdy svého žánru jako jsou Yzomandias, Gleb, Smack, 58G, Refew, Michajlov, Rest, Paulie Garand a mnoho dalších. Novinkou letošního festivalu Votvírák je Electronic Dance Music Stage, která nabídne průřez styly jako house, tech house a techno. Postarají se o to ti nejlepší česko-slovenští djs, Golpe, Lucca, Chris Sadler, Dominik Gehringer, Rio, Jaqullin nebo LanDchi.

Prague Open Air

Tento týden startuje Prague Open Air, který navazuje na loňský úspěšný projekt Ledárny Open Air. Letošní ročník se kromě Ledáren usídlí nově také na Občanské plovárně. Ta se nachází v zahradách s nádherným výhledem na Vltavu v samotném centru Prahy na Malé Straně a nabídne intimnější atmosféru.

O otvírák festivalu se postará na Ledárnách 15. června legenda české skáčkové scény Sto zvířat, 17. června zahraje oblíbená belgická skupina Hooverphonic. Během celého léta se dále pod širým nebem vystřídají David Koller, Monkey Business, The Cinematic Orchestra, Pražský výběr, Pokáč, Chinaski, Sofian Medjmedj, J.A.R., Aneta Langerová, Michal Prokop a mnozí další umělci.

Flash

Když Barryho Allena zasáhne blesk, získá superschopnost rychlosti tohoto elektrického výboje. Tak se zrodí Flash - komiksový hrdina, který svou superrychlost využije k tomu, aby se vrátil v čase a zabránil smrti své matky.

Minulost je sice zachráněna, ale co budoucnost? Z nové budoucnosti se vytratili superhrdinové a na Zemi se přitom vrací hrozba ve formě generála Zoda. Barrymu tak nezbývá nic jiného než se v závodu o život spolehnout na vysloužilého Batmana, dalšího Barryho a zajatou Kryptoňanku. V hlavní roli se představí Ezra Miller, dále také Ben Affleck, Michael Keaton, Sasha Calle, Kiersey Clemons, Maribel Verdú a Ron Livingston.

Festival Mezi sklepy v Mutěnicích

Zhruba 50 vinařů otevře své sklepy v Mutěnicích! Milovníci vína nechť se připraví na koštování různých odrůd. A protože se při víně dobře zpívá, bude na dvoudenním festivalu také živá hudba různých žánrů, aby si každý mohl přijít na své. Zahrají třeba Bára Basiková s kapelou, Petr Bende Trio, Monkey Business, Wohnout a mimo jiné i cimbálovka! Festival bude omezen na pouhé dva tisíce hostů, aby pořadatel i vinaři zajistili, že bude o všechny hosty dobře postaráno. Akce se koná 16. a 17. června.

Oldies festival

Ostrava tento týden roztančí zájemce největšího oldies festivalu v České republice! Oldies festival za posledních 6 let navštívilo více než 70 000 návštěvníků, kteří mohli slyšet 41 hudebních skupin z 90. let.

Po minulém „osmdesátkovém" roce se sedmý ročník zaměří na skupiny 90. let i milénia. Na Polygonu Libros se tak fanoušci mohou těšit na vystoupení formace 666, Dario G, Loona, DJ Quicksilver, Jenny Berggren z ACE OF BASE, Sylver a legendy 90. let Crystal Waters. Oldies festival vypukne 17. června.

Program Oldies festivalu 2023

Joolaee Trio

Joolaee Trio ukáže, jak krásně souzní perská a evropská klasika i jazz. Iránské vertikální housle kamanče, klasicizující klavír a etnické i najazzlé perkuse společně vytvoří úchvatné zvukové prostory, přesahující žánry i světadíly. Iránsko-německé trio Misagh Joolaee, Schaghajegh Nosrati a Sabastian Flaig do snivě exotických a zároveň v čemsi důvěrně známých krajin pozve publikum 15. června do pražské Chodovské tvrze.

Oživlé příběhy Chodovské tvrze

Skupina historického šermu Taurus zavede návštěvníky do dob minulých a dají jim okusit trochu historie takřka na vlastní kůži. V exteriérech Chodovské tvrze představí zbraně a zbroj, které se používaly v době třicetileté války, ale i to, jak se léčily bolavé zuby, co se vařilo a jedlo, i jak vojáci zacházeli s lupiči. Oživlé příběhy minulosti se odehrají ve dvou termínech 14. června od 19:00 a také od 21:00.

Zdroj: Facebook Chodovská tvrz

Tuning show Trojhalí a Cars & Food Festival Ostrava

Největší zastřešené ostravské náměstí naplní ty nejzajímavější vozy z Česka i okolních států. Nenechte si ujít jedinečnou automobilovou show v srdci Ostravy v kombinaci s festivalem plným jídla a zábavného programu.

V rámci doprovodného programu se můžete těšit na rozhovory s hosty jako třeba Richard Chlad, David Kubrt, Filip Turek, Mates a Mára z Ukaž kár, ale i na kuchařské show od skvělých profesionálů jako je Zdeněk Pohlreich s mistry z Mama's Bistro. V pořadí pátý ročník akce Tuning show Trojhalí proběhne 17. a 18. června.

Festival ARENA 2023

I letos se uskuteční v rozmezí 17. června až 1. července festival ARENA Divadla bratří Formanů na pražské smíchovské náplavce a v nedalekém Erpet Centru Smíchov. Pouze první dva dny festivalu můžete vidět velkolepou akrobatickou show Rouge Nord od souboru Cirque Pardi! se zchátralým autojeřábem a starým mercedesem v hlavních rolích.

Poté je na programu jedno z nejžádanějších cirkusových představení v Evropě - Low Cost Paradise. Pro milovníky adrenalinu a benzinu veze festival do Prahy jednu z posledních motocyklových stěn smrti (Le Mur de la Mort) na světě. Poprvé se v Praze také představí novinka v režii Matěje Formana, jazzová operka pro děti O ztracené vodě. Premiérová bude i Ponorka souboru My kluci, co spolu chodíme vytvořená přímo pro loď Tajemství. Vstup do areálu festivalu je zdarma. Nebudou chybět ani koncerty, víkendové dětské dílny a představení či kulinářský zážitek v podobě speciálního kamionu s francouzskou kuchyní.

Úvodní foto: Jana Uhrová, festival Votvírák

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!