Plzeň si připomene události spojené s koncem druhé světové války

Plzeň si připomene události spojené s koncem druhé světové války 

Plzeň byla jediným velkým českým městem, které osvobodila americká armáda. Každoročně město připravuje bohatý tematický program přímo v ulicích historického centra a jeho okolí.

Letošní slavnosti Plzeň pořádá v termínu od 5. do 8. května. Těšit se můžete na bohatý vojensko-historický program, nebudou chybět dobové vojenské kempy s historickou technikou a výstrojí, konvoj historických vozidel a tradiční vzpomínkové akty.

Foto: Slavnosti svobody Plzeň

Kulturní program se bude odehrávat na náměstí Republiky a v amfiteátru za obchodním centrem Plaza. V přilehlém parku se pak představí kluby vojenské historie a Armáda České republiky. V Křižíkových sadech bude k vidění například polní kuchyně a historická technika 16. obrněné divize, představí se kemp 2. pěší divize s ukázkami ze života vojáků americké armády. Sváteční pondělí na náměstí Republiky bude patřit rodinnému programu Paměti národa, jehož součástí je také běh s podtitulem Běžíme za všechny, kteří se nevzdali. Ten připomene osudy politických vězňů, válečných veteránů, obětí holocaustu či disidentů.

Jako suvenýr si mohou zájemci domů dovézt pivní speciál Veterán, který přímo pro Slavnosti svobody připravil plzeňský experimentální pivovar Proud. Účastníci oslav ho budou moci ochutnat na náměstí Republiky, kam ho z pivovaru přiveze historická vojenská technika. Sládci zde jeden sud narazí a vyčepují zdarma na degustaci, k zakoupení ale bude po celou dobu Slavností.

Foto: Slavnosti svobody Plzeň

Významným cílem návštěvníků Slavností svobody je také muzeum Patton Memorial Pilsen, jediné muzeum svého druhu, které se právě událostem konce druhé světové války věnuje. K vidění je zde řada originálních artefaktů, dobová výzbroj a výstroj i dary od amerických a belgických veteránů, kteří se na osvobozování Plzně osobně podíleli. Muzeum je otevřeno celoročně.

Foto: Slavnosti svobody Plzeň

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Náměstí Republiky nabízí i další akce

Místo konání: Náměstí Republiky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!