John Wick, Jeden svět a příručka Jak umět krást. Týdenní tipy od 20. do 26. března

John Wick, Jeden svět a příručka Jak umět krást. Týdenní tipy od 20. do 26. března 

Tento týden bude nabitý zejména filmovými zážitky! Nenechte si ujít nového Johna Wicka, dokument o vraždě novináře Jána Kuciaka a hlavně: desítky dokumentů festivalu Jeden svět. Kromě toho do Prahy zavítá „sultán world-jazzových fúzí" Alune Wade, v ulicích Žižkova se rozjede další Žižkovská noc a divadla lákají na své novinky Motýlí ú-křik a Jak umět krást. Toto je náš kulturní mix na předposlední březnový týden.

John Wick: Kapitola 4

 

Nesmrtelný Keanu Reeves se vrací v akční roli neporazitelného Johna Wicka. Wickovská trilogie byla natolik úspěšná, že se tvůrci rozhodli příběh ještě rozšířit o další pokračování. Zabiják John Wick tentokrát odhalí cestu, jak porazit Nejvyšší radu. Než se mu však podaří získat svobodu, musí čelit novému nepříteli, který má mocné spojence po celém světě. Bude to o to těžší, že nová spojenectví mění staré přátele v nepřátele... Snad můžeme prozradit jednu věc - John Wick: Kapitola 4 nebude kapitolou poslední.

Jeden svět 2023

Pětadvacátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět odstartuje ve středu 22. března v Praze. Letos bude v kinech rezonovat téma Jaká je cena bezpečí? - pořadatelé vybírali do letošního programu filmy se zaměřením na válku na Ukrajině, globální změny klimatu nebo současnou energetickou krizi. Festival Jeden svět se odehraje ve 28 městech po celé republice od 22. března do 2. dubna.

Jeden svět uvede celkem 75 celovečerních dokumentů, 10 snímků ve virtuální realitě a 5 krátkých filmů pro děti. Vybrané snímky budou po skončení festivalu dostupné na platformě Jeden svět online.

Alune Wade Sultan

Senegalský virtuóz Alune Wade přijede jako "sultán" world-jazzových fúzí. Baskytarista a zpěvák Alune Wade nazval aktuální projekt Sultan proto, že v něm přibírá do svého typického mixu jazzu a západoafrické hudby navíc ještě inspirace blízkovýchodní.

Originální a živelnou fúzi nabídne 22. března 2023 v pražském Divadle U Hasičů. Na pražském vystoupení Aluna Wadea doprovodí hudebníci ze Senegalu, Francie (resp. Réunionu) a Kamerunu. Jmenovitě Camille Passeri (trubka), Harry Ahonlonsou (saxofon), Cedric Duchemann (klávesové nástroje) a Dharil Esso (bicí nástroje).

Jak umět krást aneb příručka mezinárodní zlodějiny

Máte sousedy, kteří mají něco, co vy ne? Chcete to mít taky? To je snadné: ukradněte jim to! Můžete ukrást nejen kolo, ledničku, televizi, ale třeba také báseň nebo kus historie. Abyste dobře kradli, musíte umět i dobře lhát.

Ukrajinský režisér Oleksij Doryčevskyj ve svém autorském kabaretu Jak umět krást provede diváky základními pravidly, jak si přivlastnit duši jiných národů. Ukrajina v dnešní podobě existuje pouze jedenatřicet let. To samé vlastně platí i o České republice. K tomu, abychom byli okradeni nejen o majetek, ale i o naši zemi a kulturu, stačí málo – podlehnout vlastnímu strachu a přestat bránit to nejcennější. Hodnoty, které nelze získat podvodem. Jak umět krást aneb příručka mezinárodní zlodějiny bude mít premiéru 24. března v divadle Rokoko (Městská divadla pražská).

Foto: Městská divadla pražská

Kuciak: Vražda novináře

Chladnokrevná vražda investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové v únoru 2018 otřásla nejen Slovenskem. Dánský koprodukční dokument Kuciak: Vražda novináře si klade za cíl rozplést chapadla (nejen) slovenské mafie z cenné zahraniční perspektivy a s potřebným odstupem. Divákům přináší nikdy nezveřejněné záběry, málo známé informace a také autentické rozhovory s rodiči Jána a Martiny i s obhájcem hlavního obžalovaného podnikatele Mariana Kočnera. Unikátní policejní záběry a materiály vrhají na celý případ nové světlo.

Žižkovská noc 2023

Klubový festival Žižkovská noc se vrací v tradičním jarním termínu 24. a 25. března. Těšit se můžete na 23 klubů, kaváren a hospod po celém Žižkově, přes 250 interpretů i velkou party v Holešovicích. Mezi vystupujícími umělci se objeví jména jako James Cole, Opak dissu, Mucha, Salto with love, Berlin Manson, Kittchen, Marie Kieslowski a mnoho dalších.

Motýlí ú-křik

Divadlo Kámen pokračuje v linii osobitého zpracování současné české prózy, tentokrát s dílem Motýlí křik z pera Jana Tománka. Thriller Motýlí křik v sobě kombinuje love story se zběsilou groteskou o tom, jak se tak nějak managuje tento svět. Svízelný příběh člověka, jenž tahá za nitky současného světa, můžete vidět v repríze ve čtvrtek 23. března. Jan Tománek při shlédnutí této ú-grotesky prý ú-trpěl ú-lek, ú-pal a ú-žeh.

Úvodní foto: John Wick: Kapitola 4 ©Lionsgate

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!