LEGO, tango, underground. Týdenní tipy od 30. ledna do 5. února

LEGO, tango, underground. Týdenní tipy od 30. ledna do 5. února 

Další zimní týden s sebou přináší pestrou paletu kulturních událostí a zajímavých akcí. Můžete se vydat do kouzelných Bradavic z LEGA, zajít na novou inscenaci do Divadla Kampa, nebo si vychutnat koncert zahraničního hudebníka Lionela Loueke či tamního Igora Orozoviče.

Herní výstava modelů z kostek LEGO

Kostky LEGO už dávno nepatří jen do dětského pokoje. Co všechno se dá z této legendární stavebnice postavit se můžete přijít podívat od konce ledna do konce února do plzeňského DEPO2015.

Foto: DEPO2015

Výstava je rozdělena na tři části. První část vás vezme do světa Harryho Pottera, kde najdete monumentální stavbu školy čar a kouzel v Bradavicích, která je největší stavbou z kostek LEGO na světě, postavená jedním jediným člověkem. Spotřebováno na ní bylo asi milion kostiček a její stavba trvala skoro 2 roky.

Foto: DEPO2015

Druhá část výstavy je věnovaná architektuře a stavitelské dílně pro starší děti, které se zde formou hry naučí rozpoznávat různé architektonické slohy. Na menší děti a na všechny, co si rádi hrají, čeká v poslední části výstavy herna s duplo bludišti a bazény. Zde se o zábavu postará hromada LEGA, ze kterého si můžete postavit vše, co vás napadne.

Lionel Loueke

Beninský hudebník, působící v USA, Lionel Loueke se vrátí 1. února do Prahy s mimořádným sólovým projektem HH, který je odrazem transformací skladeb jeho učitele Herbieho Hancocka do osobité a přitom zvukově ucelené podoby za pomoci kytary, zvukových efektů a hlasu.

Loueke vydal celkem desítku alb včetně desek vydaných pod prestižní značkou Blue Note, na kterých hostovaly Herbie Hanock, Wayne Shorter, Robert Glasper či Gretchen Parlato. Příležitostně spolupracuje také s českým, v Dánsku etablovaným, saxofonistou Lubošem Soukupem.

Laboka tango

Nová inscenace Divadla Kampa vznikla v kolektivní režii Kristýny Břeské, Vlaďky Kužílkové a Jiřího Zemana, kteří zároveň hrají. Tři postavy z různých časů a z různých důvodů plují stejným směrem do Buenos Aires. Prchavé okamžiky plné tajemství, půvabu, hádek a rozkoše je alespoň na chvíli rozptýlí během nekonečné plavby oceánem. Jedinou jistotou se stává argentinské tango, před kterým se nejde schovat. Premiéra se uskuteční 2. února.

Underground / Lidský portrét

Vystavovaný projekt Underground / Lidský portrét v GVUO představuje jakýsi obrazový genofond – o nestylizované studiové portréty lidsky výjimečných osobností a jejich konfrontaci se starší i mladší rodovou linií. Od 1. února do 12. března se můžete přijít podívat na studiové portréty osobností, které se v naší společnosti významnou měrou zasloužily o kvalitativní posun kulturní, společenský, mentální, mravní a obecně lidský.

Foto: GVUO

Muž jménem Otto

Očekávaná filmová premiéra, která vstoupí do kin 2. února, ztvárňuje předlohu celosvětového knižního bestselleru Muž jménem Ove. Vypráví příběh mrzouta Otta Andresona v podání jedinečného Toma Hankse. Po ztrátě manželky ztratí Otto smysl života a je připraven všechno ukončit, ale plány mu naruší mladá rodina, která se nastěhuje do sousedního domu. Otto se tak seznámí s Marisol, jež ho vyzve vidět věci jinak, a vznikne tak neočekávané přátelství měnící jeho život. Dojemný a vtipný příběh o lásce, ztrátě a životě ukazuje, že rodinu lze najít na nejneočekávanějších místech.

Igor Orozovič & CO.

Igor Orozovič přichází s vlastním písňovým repertoárem, který se nezříká poezie s nadhledem. Pětičlenná kapela pojme jak lyrickou flétnu, tak elektrickou kytaru. Igora Orozoviče znají divadelní diváci díky ikonickému muzikálu Davida Bowieho Lazarus a filmoví a televizní si ho mohli všimnout v seriálu Devadesátky či filmech Laputa, Past, Jedině Tereza a Přání k narozeninám. Známá se stala jeho skladba Hippokratova armáda. Talentovaného muzikanta a jeho kapelu můžete podpořit 4. února na Malostranské besedě. Vstupenky seženete v síti Ticketstream.

Foto: archiv DEPO2015

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!