Chceme něco jinýho! Palm Off Fest startuje v půlce října v Divadle pod Palmovkou

Chceme něco jinýho! Palm Off Fest startuje v půlce října v Divadle pod Palmovkou 

Od 14. do 26. října proběhne mezinárodní setkání divadel střední Evropy v Divadle pod Palmovkou. Šestý ročník festivalu doprovází podtitul Chceme něco jinýho!. Motto vykresluje společné téma všech uváděných inscenací a zároveň i téma diskuze nad současným děním nejen v kultuře. Součástí programu bude také výstava polské divadelní fotografie, diskuze s tvůrci a tematická diskuze ve Studiu Palm Off.

Palm Off Fest uvede inscenace ze Slovenska, z Finska, České republiky, Ukrajiny, Slovinska a Německa. Ukrajinská, finská a česká inscenace se zrodily v rámci mezinárodního projektu Kreativní Evropy –Face to Faith. Divadlo pod Palmovkou je jedním ze sedmi partnerů, kteří tento projekt realizují. „Cílem celého projektu je pochopení významu víry v evropské společnosti prostřednictvím divadelních projektů a konferencí," říká Michal Lang ředitel festivalu a Divadla pod Palmovkou.

Divadelní část šestého ročníku započne v pátek 14. října inscenací Čepec slovenského Divadla Jozefa Gregora Tajovského. Stěžejní téma vychází z beletristické prvotiny slovenské autorky Kataríny Kucbelové a poukazuje na slovenský venkov se všemi jeho klady a zápory.

Následně 16. října bude uvedena performance pod názvem Fixit ve Velkém sále Divadla pod Palmovkou. V rámci představení zaznějí písně umělce Kaina Wennerstranda vyprávějící o minulých i trvajících evropských náladách a postojích, které reagují na společnou evropskou politiku.

Pondělní večer 19. října bude patřit české inscenaci romeo&julie2022 v režii mladého rumunského režiséra Alina Neguțoiua. Společně s českými herci vznikl multimediální digitální thriller o životě na sociálních sítích a o víře v autenticitu jejich obsahu. 

Sérii představení z projektu Face to Faith završí dne 21. října ukrajinský soubor Jam Factory Art Center se sídlem ve Lvově. Navzdory rozpoutané válce a ruské agresi soubor odpremiéroval v srpnu novou inscenaci Beilisův případ. Příběh se vrací o více jak sto let zpět do Kyjeva, kde se v letech 1911–1913 odehrál soudní proces s ruským Židem Menahemem Mendelem Beilisem. Tento proces zneužilo imperiální Rusko k vytvoření vnitřního nepřítele, jimiž měli být příslušníci židovské menšiny. Inscenátoři na Beilisově případu ukazují, jaké podobné, ne-li stejné mechanismy ovládání veřejného mínění používá Rusko v současnosti vůči Ukrajině.

S koncem festivalu, v sobotu 22. října, se na libeňské scéně odehraje dokumentární inscenace The Game slovinského souboru Slovensko mladinsko gledališče. Ansámbl se věnuje tématu uprchlíků. Zbylých několik set kilometrů své cesty z Bosny a Hercegoviny do cíle nazývají anglickým slovem game. Projekt známého lublaňského divadla zpochybňuje odpovědnost Slovinska a jeho pohraniční politiky za životy a osudy lidí na útěku.

Palm Off Fest uzavře 26. října německá inscenace Waste! divadla Schuspiel Stuttgart. Divadelní představení s prvky dokumentárního dramatu připravila oceňovaná rumunská autorka Gianina Cărbunariu. Performance poukazuje na problém likvidování tříděného odpadu ve spojení se znečišťováním životního prostředí. Například v Rumunsku se zpracovávají nebezpečné látky, pro které neexistují žádné recyklační možnosti, což má dramatické důsledky pro zdraví obyvatel.

Pro návštěvníky je připraven také doprovodný program, jehož součástí budou diskuze s tvůrci po skončení každého představení a výstava fotografií současných polských divadelních fotografů. V sobotu 22. října od 17:00 se uskuteční tematická diskuze navazující na význam letošního motta Chceme něco jinýho! Diskuze se zaměří na aktuální společenská i kulturní témata. Doprovodný program bude doplňovat výstava s názvem Jacuzzi of Despair v Galerii SVĚTOVA 1.

Foto: archiv Divadla pod Palmovkou

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo pod Palmovkou nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo pod Palmovkou

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!