Vinobraní, zvuk v zahradách i opera o dětském traumatu. Týdenní tipy od 5. do 11. září

Vinobraní, zvuk v zahradách i opera o dětském traumatu. Týdenní tipy od 5. do 11. září 

Se začátkem září se roztrhl pytel s oslavami sklizně vinné révy, které tento týden pořádají v Roudnici nad Labem i Znojmě. Nepřehlédněte ani festival experimentálního zvuku a písničkářství v Kutné Hoře nebo nevšední operu v pražském Divadle Komedie.

Tak tiše až

Dospělá Žena reflektuje dávné trauma se svým dětským já – Dívkou – a hledá odvahu o něm veřejně promluvit. Uvedení intimního operního dramatu Slavomíra Hořínky s libretem Jany Šrámkové se v pondělí 5. a úterý 6. září zhostí pražské Divadlo Komedie ve spolupráci se Spitfire Company a Orchestrem Berg. V hlavní roli hodinové inscenace pod režijním vedením Miřenky Čechové a Petra Boháče se představí mezzosopranistka Markéta Cukrová.

Dech

Komorní hra, která se kompletně odehrává ve tmě, přibližuje téma partnerského odloučení a sebedestrukce jedince. Jan Hájek se na půdě pražské MeetFactory vtělí do muže, jenž výčitky z manželské nevěry rozhání náročnými horskými treky i posedáváním v baru se smutnou zpěvačkou. Premiéra představení v režii Natálie Deákové se odehraje ve středu 7. září.

Jan Žižka

Dlouho očekávané vysokorozpočtové historické drama, které podle jeho režiséra Petra Jákla stálo bezmála půl miliardy korun, vstoupí do kin ve čtvrtek 8. září. Podle tvůrců nebude snímek nijak podobný Vávrovým filmům o husitské době, děj se naopak zaměří na Žižkovy začátky, kdy sloužil jako žoldák, v němž se pomalu rodil vojevůdce. Na plátně jej ztvární Ben Foster, kterého si diváci pamatují třeba ze seriálu Odpočívej v pokoji. Z českých herců se ukážou Karel Roden, Ondřej Vetchý nebo Jan Budař.

Znojemské historické vinobraní

Největší domácí festival vína, historie a hudby vypukne v pátek 9. září a potrvá do neděle 11. září. Průvod krále Jana Lucemburského, jenž je každoročně highlightem jihomoravského vinobraní, doplní rytířské turnaje, divadelní představení, otevřené mázhausy a v neposlední řadě plejáda interpretů od Richarda Müllera přes Chinaski po Marka Ztraceného. Vstupenky pořídíte v síti Ticketstream.

Prague Art Week

Galeristce Lence Bakešové scházel art week, který by napříč sdružoval umělecké instituce působící v metropoli. Rozhodla se proto uspořádat vlastní přehlídku s desítkami vernisáží a výstav, jež se v Praze uskuteční od pátku 9. září po následujících sedm dnů. Speciální doprovodné programy nabídne kupříkladu Kunsthalle Praha, Národní galerie Praha, Museum Kampa, DOX nebo Galerie Rudolfinum. Zcela mimořádně se veřejnosti zpřístupní díla ze sbírky současného východoevropského umění Havrlant Art Collection.

A Day of Sound

Galerie Středočeského kraje sídlící v jezuitské koleji v Kutné Hoře zve v sobotu 10. září na svátek experimentální hudby a songwriterství. Tamní zahrady během odpoledne a večera rozezní letošní objev Kvietah, muzikant Jan Noha nebo tuzemská písničkářská legenda Vladimír Merta. Podrobnosti o události naleznete v tomto článku.

Roudnické vinobraní

Velký výběr burčáků a vín a k tomu nabitá hudební produkce, na to láká tradiční vinobraní v severočeské Roudnici nad Labem, kam se v sobotu 10. září sjedou domácí hudební hvězdy jako Janek Ledecký, No Name, Xindl X, Kapitán Demo nebo Jaroslav Uhlíř. Diváky čeká také spanilá jízda veteránů, nejmenší návštěvníci se zase zabaví na pouťových atrakcích. Až do středy 7. září můžete o vstupenky na akci soutěžit zde.

Dyzajn market

Na pražské Výstaviště v Holešovicích o víkendu od 10. do 11. září opět dorazí řada lokálních tvůrců, kteří nabídnou své originální produkty od módy přes šperky a doplňky po dekorace do bytu, hračky nebo třeba papírenské zboží. Nebude chybět ani gastrozóna s výběrovou kávou, drinky a sladkými či slanými specialitami. Vstup je zdarma.

Exkurze v likérce Rudolf Jelínek

Kdo holduje pálenkám pod vizovickou značkou, neměl by si nechat ujít prohlídky návštěvnického centra, kde jej průvodci seznámí s historií a hlavními principy výroby proslulých moravských ovocných destilátů. Zhruba hodinová exkurze zahrnuje i degustace několika produktů. Lístky na zářijové termíny si můžete zakoupit v předprodeji v síti Ticketstream

Foto: Torsten Dettlaff, Pexels.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!