Kutnohorský den zvuku. GASK zve na písně Vladimíra Merty i experimentální hudebníky

Kutnohorský den zvuku. GASK zve na písně Vladimíra Merty i experimentální hudebníky 

Už počtvrté pořádá Galerie Středočeského kraje sídlící v kutnohorské Jezuitské koleji na festival experimentální a nezávislé hudby A Day of Sound, který se v režii publicisty Pavla Klusáka odehraje v sobotu 10. září. Letos rovnoměrně přivítá autorské songwritery a experimentální muzikanty.

Hlavní postavou podvečerní přehlídky zasazené do zahrad za galerií, která začne v 16 hodin, bude živoucí písničkářská legenda Vladimír Merta, který se před vícero dekádami stal ikonou nejenom díky nahrávkám Dlouho se mi zdá či Omamná květina pravdy.

Mladší generaci zastoupí kupříkladu skladatelka, zpěvačka a multiinstrumentalistka Magdalena Fendrychová neboli Kvietah, jež na poli indie debutovala letos v lednu s deskou Hejno černejch koček. Letitým songwriterem je naopak Jakub Noha, který pětačtyřicet let tvoří na pomezí folku, blues a rocku a jenž během pandemie vydal dvojalbum Lovec chvil.

Experimentální část programu uvede českou premiéru berlínských zástupců volné elektroniky Franka Bretschneidera a Jana Jelineka uskupených do dua Beispiel. Další osobností bude korejská multimediální umělkyně Jena Jeng studující na ústecké UJEP, která nabídne performanci kombinovanou s nápaditým zvukem a videoartem. Futuristickým a znepokojivým projektem domácí scény je dvojice Boyse složená z Petra Vrby a Martina Nábělka, jež exteriéry GASK rozezní free jazzem i vášní pro japonské soundtracky.

Akce zahrne už od raného odpoledne komentované prohlídky aktuálních výstav, a to Mezizem malíře Otta Plachta, Fénix multimediálního umělce Svatopluka Klimeše a přehlídky Hvězdné nebe, jež mapuje spolupráci královédvorského textilního továrníka Josefa Sochora a jeho synů s vůdčími osobnostmi tehdejší umělecké scény. Malí návštěvníci se mohou těšit na tematickou výtvarnou dílnu, vizuální herny i dětský koutek.

Vstupné na A Day of Sound včetně zmíněných výstav bude součástí platné vstupenky do galerie.  

Foto: archiv GASK

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!