Mladá, úspěšná... a co šťastná? Yerma v Rokoku otevře téma mateřství

Mladá, úspěšná... a co šťastná? Yerma v Rokoku otevře téma mateřství 

Městská divadla pražská chystají poslední novinku této sezony. Bude jí tragikomedie Yerma o úspěšné moderní ženě, která žije svůj sen do chvíle, než její svět zamotá jedna prostá životní situace. Premiéra proběhne v divadle Rokoko 10. června s Ninou Horákovou v hlavní roli.

Yerma je úspěšná novinářka a bloggerka, která miluje svou práci v redakci, píše blog pro mnoho followerů, prožívá pohodový vztah se skvělým přítelem a konečně s ním může oslavit první večer v novém bytě. Při té příležitosti také poprvé vysloví nahlas, že by "možná bylo fajn založit rodinu". Tato prostá situace ale začne nečekaným způsobem ovlivňovat idylický svět Yermy i ji samotnou - a v jiskřivé konverzační hře ze života současných třicátníků se začnou objevovat temné tóny. 

Hra je bolestně pravdivá, má inteligentní humor, ale i tak směřuje ke katarzi antických rozměrů,

režisér Marián Amsler

Nová hra Yerma pochází z dílny současného australského dramatika, herce a režiséra Simona Stonea. Inspirativním zdrojem se mu stalo slavné mistrovské dílo Pláňka od Federica Garcíi Lorcy o ženě, která nenaplněně touží po dítěti. Stoneova hra děj přenáší ze španělské vesnice do moderní evropské metropole, čímž vnáší do příběhu dynamičnost současného světa.

Nejedná se ovšem o tíživé drama, jak upozorňuje dramaturgyně Jana Slouková: "Simon Stone je totiž také mistr zkratky a dynamických, vtipných dialogů"Téma mateřství stále více ve společnosti rezonuje, pravděpodobně také proto Stoneovo uvedení Yermy na světových jevištích sklidilo velký úspěch.

"Stoneova moderní variace na Lorcovu Yermu je jednoduše skvělá hra, která mě emocionálně zasáhla hned při prvním čtení. Je bolestně pravdivá, má inteligentní humor, ale i tak směřuje ke katarzi antických rozměrů. Navíc nabízí herecké příležitosti v komplexních, propracovaných postavách, z nichž každá nese nějaké téma, ale má i své tajemství. Zkoušet takovou hru ve skvělém obsazení je pak opravdu radost i zážitek," komentuje režisér Marián Amsler.

V hlavní roli se představí Nina Horáková, dále v obsazení uvidíte Viktora Dvořáka, Tomáše Havlínka, Evu Salzmannovou, Petru Tenorovou a Renátu Matějíčkovou. Premiéra proběhne 10. června v divadle Rokoko.

Foto: P. Borecký

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!