Vary v kinech, opera v esperantu i minimalistický design. Přinášíme týdenní tipy od 29. listopadu do 5. prosince

Vary v kinech, opera v esperantu i minimalistický design. Přinášíme týdenní tipy od 29. listopadu do 5. prosince 

Začátek adventu sice přinesl zákaz vánočních trhů a omezení kapacity hromadných akcí, kulturu to ale, přinejmenším prozatím, nezastaví. Vyrazte na festivalovou ochutnávku současné kinematografie, do Národního divadla nebo třeba na designérskou přehlídku.

Přehlídka Tady Vary

Osmatřicet tuzemských kin od Brandýsa nad Labem po Zábřeh nabídne do čtvrtka 2. prosince ochutnávku vybranou programovým oddělením karlovarského filmového festivalu. Synchronně ve stejné dny i časy přehlídka uvede šest signifikantních počinů. Diváky čeká předpremiéra časosběrného dokumentu Heleny Třeštíkové René – Vězeň svobody, nevšední romance Kupé č. 6, očekávané erotické drama Benedetta v režii Paula Verhoevena, vztahová komedie Nejhorší člověk na světě, belmondovskou klasiku Muž z Acapulca a snímek z prostředí hektického gastroprovozu Bod varu.

Premiéra Snu noci svatojánské, jak se nám zdá

Nejhranější komedie nejslavnějšího dramatika Williama Shakespeara míří v adaptaci na prkna pražského Studia Ypsilon. Premiéry se odehrají v pátek 3. a v neděli 5. prosince večer.Napovědět zatím jde jen tolik, že se snažíme společně oživit příběh tak, aby se nás dnes co nejvíce týkal. Verše někde zachováváme, jinde text bereme jako inspiraci a vytváříme nový. Něco vzniká improvizací. Snažíme se, aby divák měl co nejvíce vjemů a témat, které může nasát,“ sdělil režisér Martin Tichý.

Opera v esperantu Sternenhoch

Klímovo groteskní romaneto Utrpení knížete Sternenhocha uváděné na Nové scéně Národního divadla takřka století po svém prvním vydání zasahuje, inspiruje, spaluje i zažíhá. Režisér Michal Dočekal pojímá libreto Ivana Achera jako unikátní operu v jazyku esperanto, v němž interpretuje fiktivní expresionistický deník plný vražd a snů o nich. Nejbližší repríza se koná v úterý 30. listopadu.

Sergej Polunin v Praze

Věhlasný tanečník původem z Ukrajiny se po několika přesunutých termínech předvede publiku v metropoli o mikulášském večeru 5. prosince ve Foru Karlín. Gros se stane čtyřicetiminutové choreografické sólo pojmenované Up, Close & Personal, jež je poctou umělcově vzoru Vaslavu Nijinskemu. V závěru Polunin zodpoví otázky na rozličná témata v diskuzi s moderátorem.

Výstava mladé a angažované ilustrace a komiksu

Prostory pražských Kasáren Karlín zdobí do soboty 4. prosince díla dvacítky domácích i zahraničních současných ilustrátorů a kreslířů, které spojuje zájem o náměty se společenským přesahem. Práce využívají coby vizuální platformu pro nastolování zásadních témat od environmentální krize po tabuizování psychických onemocnění. Částečně prodejní výstava Hrot tužky je přístupná zdarma.

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně v novém hávu

Art Design Fashion. Titul zrenovované stálé expozice pobočky Moravské galerie podle jejího ředitele Jana Presse předesílá, že se obrací na soudobý design, módu a v neposlední řadě také umění. Samostatný prostor tu dostává třeba Maxim Velčovský nebo Liběna Rochová. Uměleckoprůmyslové muzeum v minulém týdnu navíc otevřelo dvě výstavy – osobitých svítidel Lucie Koldové a retrospektivu Jiřího Pelcla.

Lemarket

Rádi byste se při nakupování vánočních dárků vyhnuli obchodním řetězcům? Pokud dáváte přednost podpoře lokálních designérů, nepřehlédněte sváteční edici veletrhu domácích značek o víkendu od 4. do 5. prosince v hale číslo třináct v areálu Pražské tržnice. Své produkty od šperků přes módu po přírodní kosmetiku tu nabídne na sto padesát tvůrců, těšit se můžete i na food zónu či workshopy a chybět zde nebude ani hlídaný dětský koutek.

Plzeň Design Week

Jak žít v malém? Otázku pokládá každoroční podzimní akce, která se po loňském zrušení vrací do prostor DEPO2015. Návštěvníky tu od úterý 30. listopadu do neděle 5. prosince čeká poznání možností kvalitního designu na minimálním prostoru skrze vystavený nábytek, výstavy, dílny i program pro nejmenší. Speciálním hostem festivalu bude „sociální inženýrka“ Kateřina Šedá s projektem Herzlich Willkommen!, v němž interpretuje život seniorů v domově důchodců.  

Foto: Aerofilms

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!