Všechny podoby divadla přinese česko-polský festival Bez hranic

Všechny podoby divadla přinese česko-polský festival Bez hranic 

Sedmnáct mimořádných představení pohostí mezi třicátým zářím a desátým říjnem česko-polské souměstí Český Těšín a Cieszyn. Nebudou chybět Cirk La Putyka, Husa na provázku nebo Městská divadla pražská se svým Teslou.

Nejstarší tuzemský porevoluční festival letos oslaví třicátiny nejen řadou inscenací v podání souborů z Čech a Polska, ale i Slovenska či Maďarska. Vedle nich nabídne také koncerty, výstavy, workshopy, diskuse či setkání.

Tradiční dramatizace budou střídat představení komorní, ty pak zase nevšední divadelní happeningy, muzikály, nový cirkus či loutky. Opět budeme překračovat hranice, ty umělecké i estetické, ostatně toto bylo vždy poznávacím znamením našeho festivalu,“ upřesňuje umělecký šéf Janusz Legoń.

Do Těšínů se už tradičně vydá Cirk La Putyka, tentokrát se svým vystoupením Runners. Hru o našem každodenním běhání, tom skutečném i tom metaforickém, režíroval Rostislav Novák a Vít Neznal. Z Brna doveze Husa na provázku inscenaci Gadžové jdou do nebe režiséra Jiřího Havelky a návštěvníci nepřijdou ani o hru o životě vynálezce Nikoly Tesly v podání Městských divadel pražských. Chybět nebude ani Pozemšťan, s nímž přijede Divadlo Bolka Polívky.

V den narozenin Václava Havla symbolicky na polské straně odehraje Teatr Dramatyczny inscenaci Protest. Naši sousedé se dále na festivalu představí s historickým počinem Szczepana Twardocha Pokora či klasikou Král Lear. Teatr Polski uvede na divadelních prknech Národní třídu Jaroslava Rudiše.

Na velký zážitek lákají tvůrci slovensko-českého koprodukčního projektu Swing Heil!. O subkultuře vzdorující režimu za 2. světové války budou vyprávět v doprovodu živé hudby. Z Maďarska přijede nezávislý soubor Maladype s hrou Yvonne a na malé diváky čeká nejen loutkové představení.

Hudební fanoušky potěší koncert kapely Res Factum v bývalé synagoze v Českém Těšíně a za třicátým ročníkem udělá tečku jazzman Wojciech Myrczek. Uměleckou složku obstarají vizuální básně Václava Havla Antikódy, obrazy Marka Ormandíka, ale i dílo Sonii Rammer a Aleksandra Radziszewkého či divadelní fotografie Wieslawa Przeczka.

Foto: Cirk La Putyka, Bez hranic

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!