Hrátky s Teslou. Inscenace pro tři herce a elektřinu

Hrátky s Teslou. Inscenace pro tři herce a elektřinu 85%

Divadlo Komedie zavádí diváky do laboratoře slavného vynálezce, fyzika a konstruktéra elektrických zařízení a přístrojů. Vyprávění jeho životního osudu doprovází experimenty a pokusy, v nichž hraje prim elektřina.

Nikola Tesla se narodil v malé vesničce na území dnešního Chorvatska. Dlouhodobě však žil ve Spojených státech. Celkem si nechal patentoval více než 250 vynálezů. Mezi nimi nechybí rádio, vodní turbína či elektromotor. Získal za ně desítky diplomů a uznání. V roce 1937 obdržel dokonce Řád bílého lva od prezidenta Edvarda Beneše, o rok dříve čestný doktorát na ČVUT. Přesto nebyl jeho život takový, jaký bychom si dnes představovali.

O úspěších i neúspěších génia, který spal jen tři hodiny denně, vypráví inscenace Tesla v Divadle Komedie. A bere to skutečně se vším všudy. Začíná v dětských letech, kdy si malý Tesla všímá, že při hlazení srsti kocoura jiskří. Pokračuje jeho nejplodnějším obdobím,  soupeřením s největším rivalem T. A. Edisonem a končí stažením vynálezce do ústranní, v němž Tesla umírá. Poměrně chudý a zapomenutý. Inscenace si všímá jeho geniálních nápadů, ale rovněž pokulhávajících podnikatelských schopností, kvůli kterým se dostával do dluhů.

Teslův životní příběh vypráví trojice herců – Karin Vápeníčková Bílíková, Štěpán Lustyk a Milan Vedral, kteří se střídají také v rolích klíčových osob, s nimiž se Tesla během svého života setkává. Režisér a autor scénáře Jakub Maksymov se však nehodlal smířit jen s klasickým divadelním vyprávěním a rozhodl se maximálně vytěžit to, co se s jménem Tesly pojí nejvíce – elektřinu.

Inscenace je tak plná nejrůznějších pokusů. Jeden z nich si mohou dokonce vyzkoušet i samotní diváci. Vysvětlovat Teslovy vynálezy je vzhledem k jejich složitosti poměrně komplikované. Praktické ukázky však v porozumění výrazně pomáhají, proto divák nezůstává při slovech jako ‘vícefázový elektrický proud’ či ‘bezdrátový přenos elektřiny’ jen nechápavě koukat. Pokusy dělají navíc z inscenace dechberoucí podívanou plnou neobyčejných vizuálních zážitků.

Klíčovou roli hrají ve hře také nejrůznější elektronické domácí spotřebiče – televize, mixéry, přehrávače, vysavače nebo mikrovlnka. Nejsou zde však jen jako kulisy, nýbrž jako důležité rekvizity. K publiku tak místy promlouvají žárovky a zářivky místo lidí, ruční mixér slouží jako sbíječka. Scéně pak dominují velké varhany, na kterých jsou však místo píšťal zářivky, které jsou během hry rovněž zapojeny do pokusů.

Inscenace Tesla nabízí neobvyklý a zajímavý divadelní zážitek se vzdělávacím potenciálem. Ačkoliv jméno Nikola Tesla ve školních lavicích slyšel pravděpodobně každý z nás, jen málokdo tuší, co vše geniální vynálezce vytvořil a co prožil. Sám byl totiž fascinující osobností, o které stojí za to vyprávět a jejíž poslední projekt zůstává stále nedokončen. Jedná se o bezdrátový přenos elektřiny na velkou vzdálenost, který by umožnil bezplatnou elektrickou energii pro každého kdekoliv na světě.

Foto: Městská divadla pražská

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!