Scény z manželského života, vinobraní, Metronome i Dyzajn. Přinášíme kulturní tipy na týden od 6. do 12. září

Scény z manželského života, vinobraní, Metronome i Dyzajn. Přinášíme kulturní tipy na týden od 6. do 12. září 

I v následujícím týdnu jsme pro vás vybrali to nejlepší z kultury. Nabízíme například Roudnické vinobraní, budoucnost s Husou na provázku i podvratné dějiny hudby. Není nouze ani o koncerty s Metronomem a ze seriálového soudku jsme si připravili Scény z manželského života, Klícku nebo Lucifera. Více už hledejte v našem klasickém výběru.

Scény z manželského života

Švédská klasika Ingmara Bergmana dostane novou podobu. Pod palcem ji má HBO a v hlavních rolích se objeví Oscar Isaac a Jessica Chastain. Pětidílná minisérie bude stejně jako snímek z roku 1973 zkoumat ikonické pojetí lásky, nenávisti, touhy, monogamie, manželství a rozvodu z pohledu současného amerického páru. Novinka vyjde 12. září.

Klícka

Obchodník Rory s tváří Juda Lawa žije dokonalý sen. Se svou rodinou se rozhodne koncem osmdesátých let opustit pohodlný život v USA a přestěhuje do velkolepého sídla na anglickém venkově. V Londýně totiž touží uzavřít obchod, který jej vynese na samý vrchol společenského žebříčku. Jenže je ochoten této transakci obětovat cokoli, a to včetně rodiny a přátel. Představa dokonalého života tak pomalu chátrá. Klícku uvidíte v kinech od 9. září.

Lucifer

Finální série pána pekel je tady. Lucifer by měl co nevidět usednout na místo svého Otce, totiž na nebeský trůn. Jenže cesta není úplně volná a on není jediný, kdo by měl o tento post zájem. A tak se můžeme těšit na pár bojových scén a pravděpodobně také na jednu speciální animovanou epizodu. Jak to s Luciferem dopadne uvidíte na Netflixu od 10. září.

Brave New Weekend

Divadlo Husa na provázku se dívá do budoucnosti. To je totiž téma prodlouženého víkendu s festivalovou atmosférou, který nabídne nejen divadlo, ale také koncerty, dramaturgické úvody, diskuse a dokonce dojde i na tak nečekané formáty, jako jsou vernisáž, divadelní rande nebo výlet. To vše se odehraje mezi 10. a 13. zářím.

Diváci budou moci poprvé zhlédnout hru Raději zešílet v divočině z pera Aleše Palána, které se věnuje devátá epizoda podcastu KulTýden, a v plánu je také open-air inscenace Setkání spiklenců tvůrčího dua Petra Erbese a Borise Jedináka. Pondělí pak bude patřit inscenaci Čerwuiš v režii oceňovaného filmového a divadelního tvůrce Davida Jařaba.

Hudba aneb Podvratné dějiny

Hudební historik a kritik Ted Gioia se rozhodl vyprávět o dějinách jinak, a to z pohledu odpadlíků a podivínů své doby. Ti často hledali nové způsoby, jak, kde a pro koho vyluzovat zvuky či jen poslouchat. Nakonec se ale často stali výjimečnými a společnost tyto nejdříve potlačené rebely postupně zařadila do hudebního kánonu. Tento nový pohled na vývoj hudby vyjde 9. září v nakladatelství Host.

Forever Král

Patti Smith, Iggy Pop a později také Lucie nebo Miro Žbirka. To je jen malý výčet spoluprací, které muzikant Ivan Král během svého života navázal. Jeho tvorbu si připomene celá tuzemská hudební scéna speciálním koncertem Forever Král 12. září na Výstavišti v pražských Holešovicích. Pozvání přijaly více než dvě desítky interpretů, mezi nimiž nechybí zmiňovaný Žbirka, ale také Jiří Suchý, Lenka Dusilová, Janek Ledecký nebo Tonya Graves.

Metronome Prague Warm-Up

Koncert Forever Král je součástí Metronome Prague Warm-Up. Na Fontána stage se kromě už zmiňovaných podívá třeba Morcheeba nebo Hosh. Část programu si můžete užít také zdarma. Zajděte třeba na Open stage, kde na vás bude čekat Člověk krve, Mr. Pink nebo Favourite Obsession.

Nová deska Low

Indie rocková kapela Low je na scéně od roku 1993 a stále si drží svůj specifický zvuk. Po třech letech od desky Double Negative se opět hlásí o slovo. Novinka Hey What vyjde 10. září a ústřední dvojice na ni láká singlem Days Like These. Dohromady stvořili desítku písní a v příštím roce se s nimi vydají také na turné po Severní Americe.

Roudnické vinobraní

Víno, burčák a Wohnouti. Nejen to na vás čeká na letošním Roudnickém vinobraní. 11. září sem přijede také Slza, Walda Gang a Michal David. Kromě občerstvení a dobré hudby je připraven také doprovodný program v podobě osmnáctého ročníku výstavy historických vozidel spojenému s okružními jízdami historickým autobusem a spanilou jízdou regionem. Podrobnosti o vinobraní ve městě pod Řípem se dozvíte v šestatřicáté epizodě podcastu KulTýden.

Dyzajn Znovuzrození

Největší open air přehlídka autorské designérské tvorby u nás nejblíže proběhne o víkendu 11. a 12. září. Každoročně zde vystavuje až sto osmdesát vybraných tvůrců a ani letos tomu nebude jinak. Edice Znovuzrození se odehraje na náměstí Václava Havla vedle Národního divadla a vstup je jako vždy volný. Kromě nákupu módních kousků, šperků, bytových doplňků nebo třeba hraček na návštěvníky čeká i rozmanité občerstvení. 

Foto: HBO

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!