Basu máme v samplech, můžeme si s každým songem víc pohrát, říká Jiří Bareš z kapely Maniac

Basu máme v samplech, můžeme si s každým songem víc pohrát, říká Jiří Bareš z kapely Maniac 

Dušan Homola pro Informuji pokračuje v sérii, ve které sleduje mladé a nadějné formace na domácí scéně. Jiří Bareš je zpěvák a showman kapely Maniac. Kapela brázdí koncertní a festivalová pódia nejen v Česku. Aktuálně mají kluci na kontě singl Supi často letí.

Vaše kapela letos oslaví 10 let na scéně. Chystáte nějaké oslavy?

Ty jo, vidíš to, tohle mi ani nedošlo. Naše kapela prošla dost velkým vývojem, a proto to jako deset let na scéně neberu. Náš nynější styl je na hony vzdálený tomu, co jsme hráli ze začátku nebo před pěti lety. Nějak jsem si asi v hlavě nastavil, že oslavovat budu až v době, kdy si splním věci, kvůli kterým jsme s bráchou kapelu zakládali. A to je živit se jen hudbou. Jinak ale plánujeme turné na podzim, při kterém pokřtíme nové CD, na to se moc těším.

Kapelu jsi založil s bráchou Markem Barešem. Aktuálně hrajete ve třech v sestavě ty - zpěv a samply, brácha - kytara a Petr Šerlovský - bicí. Jedná se o konečnou sestavu? Jak zvládáte koncerty bez baskytaristy?

Ještě brácha zpěv. V tuhle chvíli to máme tak půl na půl. Určitě se jedná o konečnou sestavu, basu máme puštěnou přes samply a tenhle zvuk mě neskutečně baví, můžeme si s každým songem víc pohrát. Zároveň máme víc místa na jevišti a to nám otevírá možnosti jednak v pohybové stránce, jednak pro efekty na pódiu.

V loňském roce vám vyšlo CD Show s tancem. Jaké máte ohlasy a jaké to vůbec je vydat album a nesmět ho představit naživo?

Ohlasy jsou skvělé, což nás moc těší a děkujeme všem, co už si naše CD koupili. Že jsme ho nemohli představit naživo byla škoda, ale učiníme tak na podzim a věřím, že si tím všechno vynahradíme.

Vaše koncerty slibují vždy velkou show a podívanou, kdo se vám stará o vaše kostýmy?

Do docela nedávné doby jsme se o kostýmy starali my sami, ale teď už nám pomáhá naše ségra Johana. Ta zároveň prodává s mojí slečnou merch, točí a fotí. Jsme za to hrozně rádi.

Aktuálně máte venku singl Supi často letí, ke kterému jste natočili bláznivý klip. Kam na ty nápady chodíte?

Sedneme si s klukama k pivu, dáme si jedno, pak druhý, třetí a za chvilku je scénář na světě.

Podle vašeho kalendáře na webových stránkách vám nedělá problém hrát za jeden den i na 3 akcích. Jak to zvládáte?

Je to zvláštní, ale mně je úplně jedno, jestli hraju jeden, nebo tři koncerty. Dokonce jsem občas více unavený z jednoho, než ze tří – asi se dokáže moje hlava a tělo nějak přizpůsobit a prostě vydrží víc. Nicméně otázka je, jak dlouho bude tohle fungovat. Už mi není dvacet.

Jaké máte s kapelou plány do dalších deseti let?

Hrát na čím dál větších festivalech, vydat co nejvíc singlů a hlavně pořád bavit lidi minimálně tak, jak se nám to daří teď. No a samozřejmě – rád bych si za pár let řekl, že se nám to povedlo a že už se můžu věnovat jen muzice. Uděláme pro to všechno, tak drž palce.

Jednou jsem na vašem koncertu zažil takový nástup, že jste odbouchli aparaturu jen co jste začali hrát. Jakou máte nejextravagantnější příhodu z koncertu?

Jo, to bylo někde v Děčíně, viď? To byla tenkrát velká sranda. No, zrovna 17. července jsme hráli v Jeřmanicích, kdy přišel během koncertu takovej slejvák, že jsme pak odnášeli aparaturu po kotníky ve vodě po tmě, protože se musela pro jistotu vypnout všechna světla. Během toho do stromů udeřilo pár blesků. Jinak se nám stalo, že nám lidi skákali nadšením na jeviště, akorát to bylo nad našimi ohni, takže jsem se dost bál, že je budu muset hasit svým kožichem. Ale vždycky se vše zvládlo a paradoxně z takových koncertů máme ty nejlepší vzpomínky.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Basu máme v samplech, můžeme si s každým songem víc pohrát, říká Jiří Bareš z kapely ManiacBasu máme v samplech, můžeme si s každým songem víc pohrát, říká Jiří Bareš z kapely Maniac
 

Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!