Z Amerického jara dočasně český podzim. Hudební festival přivítá Lenku Dusilovou i Jana P. Muchowa

Z Amerického jara dočasně český podzim. Hudební festival přivítá Lenku Dusilovou i Jana P. Muchowa 

Mezinárodní hudební přehlídka Americké jaro se stejně jako loni odehraje kvůli pandemii na podzim a uvede převážně domácí interprety. Nové projekty na festivalu, který se koná v Praze i regionech od 13. září do 11. listopadu, představí Josef Špaček s Tomášem Jamníkem, polská vokalistka Aga Zaryan či Lenka Dusilová.

Letošní dramaturgie je podle uměleckého ředitele Jana Bartoše postavená na spolupráci s domácími umělci, klasiky jazzu a alternativy, které charakterizuje hledačství, tvůrčí svoboda a to, že nestojí na místě.

Otevírákem festivalu bude komorní koncert v multifunkčním sále DOX+, na němž houslista Josef Špaček s violoncellistou Tomášem Jamníkem zahrají dvě dua Bohuslava Martinů, aranžmá Kreutzerovy sonáty Leoše Janáčka z dílny Jiřího Kabáta nebo díla Gideona Kleina a Erwina Schulhoffa.

Na programu bude 13. září, přičemž publikum bude ve speciálním hledišti sedět v kruhu, a lemovat tak interprety uprostřed. „Technicky to bude velmi náročné, de facto hrajeme samé dvojhmaty a trojhmaty. S Tomášem Jamníkem chystáme společné CD s uvedenými skladbami,“ uvedl Špaček na tiskové konferenci.

Zpěvačka Lenka Dusilová, jež nedávno získala tři ceny Anděl za nejnovější desku Řeka, vystoupí 23. září v divadle Archa po boku formací Vertigo a -123min. „S Vertigem jsem se potkala před pár lety během jejich turné, kdy jsem začala více pracovat s nepísňovou formou a improvizací. Hostovala jsem poté na albu U staré paní u singlu Eľga, který na koncertě pravděpodobně zazní,“ nechala se slyšet Dusilová.

Kostel svatého Vavřince rozezní klavíristka Nikol Bóková 26. září, kdy představí díla emigrantů Ericha Wolfganga Korngolda a Tomáše Svobody, aktuálně nejslavnějšího žijícího českého autora usazeného v USA. V domovském Jazz Docku se 3. října objeví Vilém Spilka Quartet, jehož poté na pódiu vystřídá jazzová zpěvačka Aga Zaryan, jejíž nový repertoár vychází z básní Sary Teasdale. Doprovodí ji kytaristé Szymon Mika a David Dorůžka.

O další dvojkoncert se 14. října opět ve smíchovské bárce postarají uskupení Super Trio a The Track Inspection. Hlavní program uzavře o týden později v holešovické La Fabrice Jan P. Muchow s kapelou The Antagonists, kteří se vůbec poprvé představí společně s Davidem Dorůžkou, Marcelem Bártou a Štěpánem Janouškem.

Na koncerty v hlavním městě naváže regionální linie na středočeském zámku Nelahozeves, v Táboře, Prostějově, Hranici, Českých Budějovicích a Drážkově na Příbramsku.

Mimo metropoli vyjede Nikol Bóková, duo Josef Špaček a Tomáš Jamník a také Sára Medková, jež nabídne klavírní recitál soustředěný na americké skladatele tvořící od druhé poloviny minulého století po současnost, ať už Johna Cage, Josepha Kleina nebo Frederica Rzewského, ale i autorskou interpretaci vlastní Sonáty. Kromě hráčky na klavír se ukáže i v úloze tanečnice, zpěvačky nebo perkusionistky. Více se dozvíte od ředitelky festivalu Zdenky Součkové v sedmatřicáté epizodě podcastu KulTýden

Foto: Zuzana Bonisch

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!