Filmový festival AFO doplní třicetimetrová ohrada s rozšířenou realitou v centru Olomouce

Filmový festival AFO doplní třicetimetrová ohrada s rozšířenou realitou v centru Olomouce 

Přehlídka populárně-vědeckých filmů AFO se v online prostoru koná až do 11. května. Kromě bezplatného promítání stovky dokumentů představí také obří interaktivní instalaci poblíž Muzea umění Olomouc, kterou mohou diváci sledovat fyzicky i v rozšířené realitě.

Napůl reálné a napůl virtuální dílo je součástí jedné z programových sekcí Představ si fakta, jež se zabývá vizualizací dat a jejich přetváření v umění. „Vizualizaci zkoumáme jako užitečný nástroj, ale vnímáme i její negativa, druhotné jevy, které označujeme jako vizuální šum nebo přímo smog,“ upřesnila hlavní kurátorka trienále Barbora Kundračíková.

Grafik Matěj Vázal obohatil fyzickou instalaci o digitální část, k jejímuž zhlédnutí stačí si do telefonu zdarma stáhnout aplikaci Artivive a zaostřit mobilním fotoaparátem na bubliny na zdi, které ukážou kurátorský výběr tematických vědeckých projektů a uměleckých děl.  

Třicetimetrová ohrada předznamenává trienále současného středoevropského umění, které startuje 24. června. S příchodem tohoto data zpřístupní ohrada návštěvníkům výstavní prostory. „V proluce po prolomení ohrady vznikne letní scéna SEFO věnovaná formování veřejného prostoru. Na ni pak naváže intervence Dana Gregora nazvaná Tichý křik,“ dodala Kundračíková.

Foto: AFO

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!