Výlety autem: okolím Příbrami za Makovou horou, přehradou Orlík a čtyřmi zámky

Výlety autem: okolím Příbrami za Makovou horou, přehradou Orlík a čtyřmi zámky 

Dnešní výlet vás zavede na Příbramsko, kde se to zajímavými místy jen hemží. Podíváte se na Makovou horu, přehradu Orlík, zajímavě ztvárněný památník a k několika známým i zcela zapomenutým zámkům.

Maková hora

Výlet začněte výstupem na poutní místo s poetickým názvem Maková hora. Zaparkovat můžete u malého hřbitůvku Smolotely, který najdete kousek nad stejnojmennou obcí. Odtud se po naučné stezce vydejte vzhůru k baroknímu kostelu sv. Jana Křtitele a Panny Marie Karmelské, který se vám odmění krásným výhledem do kraje. K autu se pak můžete vrátit po silničce, nebo to vzít po červené přes skalní útvar Ďáblovo lože.

Poutní místo Maková hora. Foto: Andrea Morkusová

Přehrada Orlík

Z Makové hory se vydejte k hrázi přehrady Orlík, ke které to autem budete mít necelých 10 kilometrů. Jako na dlani z ní uvidíte nejen rozsáhlou vodní plochu lemovanou kempy a plážemi, ale i samotnou konstrukci hráze s vodní elektrárnou a lodním zdvihadlem. 

Výhled z hráze přehrady Orlík. Foto: Andrea Morkusová

Památník vítězství 

Alespoň na chvilku se určitě zastavte i u památníku připomínajícího poslední bitvu 2. světové války, který najdete nedaleko Milína a malé vesničky Slivice. Doslova k nebi zde ční dva jedenáctimetrové pylony z liberecké žuly symbolizující blesky.

Památník vítězství. Foto: Andrea Morkusová

Zámky Tochovice a Starosedlský hrádek

Zhruba v polovině cesty z Milína do Březnice na vás čeká neobjevený poklad v podobě empírového zámku Tochovice. Jeho interiéry jsou sice veřejnosti nepřístupné, rozlehlá stavba s arkádami obklopená upraveným anglickým parkem za prohlídku zvenku ale rozhodně stojí. V sousedství parku se nachází i známé dostihové závodiště a novogotický kostel sv. Martina.

V sousední obci se nad hladinou Hrádeckého rybníka vyjímá půvabný zámek jménem Starosedlský hrádek s výrazným renesančním štítem a sgrafitovou fasádou. Součástí jeho komplexu je i pozdně renesanční kaple Nejsvětější Trojice z konce 16. století. Nejlepší výhled na zámek budete mít přes rybník ze silnice těsně před obcí. 

Zámek Tochovice. Foto: Andrea Morkusová

Březnice

V Březnici rozhodně neminete krásný renesanční zámek s rozsáhlým parkem a dvěma rybníky. Zámek v sezóně za normálních okolností nabízí několik prohlídkových okruhů, momentálně ho ale můžete obdivovat pouze zvenku. Park je volně přístupný.

Po procházce se nezapomeňte stavit na nedalekém náměstí s mohutným kostelem sv. Františka a sv. Ignáce, který je dílem slavného italského architekta a stavitele Carla Luraga. Zajímavá je i zdejší synagoga a na kraji města ležící židovský hřbitov.

Zámek Březnice. Foto: Andrea Morkusová

Zámek Rožmitál pod Třemšínem

Poslední zastávkou dnešního výletu bude další zámek, tentokrát v 10,5 kilometrů vzdáleném Rožmitále pod Třemšínem. Stavba, jejíž historie se datuje až do 13. století, je aktuálně v soukromých rukou a prochází postupnou obnovou. Vzniklo zde i místní sdružení na její záchranu, které v létě pořádá četné akce. 

Než se jich ale dočkáme, doporučujeme krátkou procházku po okolí – od zámku se vydejte starou alejí po červené turistické značce na hráz Podzámeckého rybníka, kde můžete obdivovat malé domečky sahající téměř až k hladině, a Hofmeisterovou ulicí zpět na náměstí s kostelem sv. Jana Nepomuckého a zajímavými měšťanskými domy. Historické jádro města je od roku 1990 městskou památkovou zónou.  

Úvodní foto: přehrada Orlík, Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!