Allen v. Farrow, křest Tata Bojs i kniha Tomáše Třeštíka. Přinášíme kulturní tipy na týden od 15. do 21. února

Allen v. Farrow, křest Tata Bojs i kniha Tomáše Třeštíka. Přinášíme kulturní tipy na týden od 15. do 21. února 

S novým týdnem přinášíme naše pravidelné kulturní tipy. V následujících sedmi dnech nebude nouze o hudební online zážitky všech žánrů, od Květů po bluesový Mrakoplaš, a můžete být také u křtu nového alba Tata Bojs. Netflix nabídne nové drama Jako v bavlnce a HBO zase dokument o Woodym Allenovi. Nebo máte raději chuť na knihu fotografa Tomáše Třeštíka?

Jako v bavlnce

Rosamund Pike (Zmizelá) si v netflixovském filmu zahraje prohnanou právní zástupkyni, která tahá z bezbranných důchodců jejich úspory. Jednoho dne ale narazí na sobě rovnou sokyni s tváří Dianne Wiest. Spolu se svojí parťačkou Eizou González (Baby Driver)se i přesto rozhodnou rozlousknout i tento tvrdší oříšek, protože co by pro peníze nepodstoupily? Možná to ale bude těžší, než se zdálo. Tento thriller, jehož režie se chopil J Blakeson, vyjde 19. února.

Allen v. Farrow

O skandálním vztahu slavného filmaře Woodyho Allena s jeho adoptivní dcerou Soon-Yi Previn, kterou si později vzal, ví téměř každý. Méně známé je ale podezření, že sexuálně obtěžoval také svoji další adoptivní dceru Dylan. Trojice filmařů získala dosud neznámá fakta o tomto případu, a to především pomocí rozhovoru s bývalou ženou Miou Farrow a dcerou Dylan. První díl dokumentárního seriálu uvede HBO 21. února.

Mogwai vydává As the love continues

Skotská post-rocková kapela Mogwai přichystala na tento pátek vydání svého desátého studiového alba. To nese název As the Love Continues a bude obsahovat jedenáct nových skladeb. Desku produkoval Dave Fridmann, který v minulosti spolupracoval například se skupinou Interpol nebo Tame Impala. Na novinku zve kapela nedávno vydanými písněmi, přičemž sedmiminutovou ochutnávku si můžete pustit právě teď.

Po povrchu s Tomášem Třeštíkem

Fotograf Tomáš Třeštík vydává svoji první knihu. V té se zavrtal sám sobě pod kůži a vypráví o svém dětství, kariéře a konečně pohlíží na své přátele zblízka a na sebe naopak z nadhledu. Trochu frajírek, trochu introvert, trochu hvězda a trochu outsider, ale především uznávaný fotograf, který se proslavil nejen svými balkónovými portréty.

Dojímá mě, když se starý páry držej za ruce, dojímaj mě babičky, co nechtěj v tramvaji pustit sednout, protože vystupujou už za dvě stanice, dojímaj mě psi, co soustředěně čekaj nepřivázaný na páníčka před krámem, děti s okluzorem a děti, co vlastním nákladem vydávaj knihy svých rodičů.“ Zpověď Tomáše Třeštíka vychází 19. února.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tomáš Třeštík (@tomastrestik)

Křtiny alba Tata Bojs

Plánované koncertní turné k novému albu Jedna nula kapely Tata Bojs se bohužel uskutečnit nemohlo, ale skupina nenechá své fanoušky na holičkách. V neděli 21. února se s nimi spojí z pražského DOX+ a pokřtí svoji novinku speciálním OnLive koncertem. Režii dostal na starost Ondřej Urbanec, o zvuk se postará Dušan Neuwerth a o světelný design dvorní osvětlovač Filip Bruthans.

Koncertní týden s Květy i Mrakoplašem

A u hudby ještě zůstaneme. Tento týden se můžete těšit na celou řadu online koncertů různých žánrů. Folkrockové Květy, držitelé Anděla i Vinyly, se s okolním světem spojí přes Facebook v sobotu 20. února a zahrají svůj speciální online set, v němž se budou věnovat hlavně staré tvorbě. Přizvali si k sobě také houslistu Alberta Nováka a zpěváka a flétnistu Jana Ungera z kapely Zrní.

Putovní seriál eŠňůra pokračuje i tento týden svojí třetí částí, ve které se tvůrci vypraví do klubu V břiše velryby v Mladé Boleslavi. Zde si budou povídat s provozovatelem klubu Markem Havlasem a kapelníkem Pavlem Liptákem, jehož kapela Mrakoplaš poté odehraje minikoncert, do něhož zakomponuje i novinku z připravovaného alba Tichá radost.

Fanoušky folku ve čtvrtek potěší první, lehce předčasný jarní koncert dvou muzikantů, jejichž hudba je především poetika, toulky, lesy a svoboda. Z Kaštanu, scény Unijazzu, zahraje Člověka krve a Cermaque, a to skrze Facebook. V pátek pak z Divadla v Dlouhé zazpívá šanson Eva a její tygři. Pomoc v krizi nyní potřebuje klub Modrá vopice, a proto bude v pátek a v sobotu streamovat koncert punkových kapel Prasákův Gauč a Merlin.

Přednášky o architektuře i Severní Koreji

Nebude nouze ani o přednášky. Centrum architektury a městského plánování zve v úterý od sedmi hodin večer na Urban Talks, tentokrát s americkým studiem MASS. Moravská galerie v Brně vám zase rozšíří obzory o dějinách umění. Tomu byzantskému se bude věnovat čtvrteční přednáška. Také známá koreanistka Nina Špitálníková si připravila pro zájemce na středeční večer přednášku, a to jak jinak než o Severní Koreji, kterou hned dvakrát studijně navštívila, a to za vlády obou Kimů.

Týden v televizi

ČT Art si pro své diváky připravila v pondělí živé vysílání tanečního vystoupení prestižního souboru Lenka Vagnerová & Company, a to v rámci aktuálního cyklu Divadla živě u vás, tentokrát na téma Panoptikum. Druhý program nabídne v úterý večer dokument Bílý fenomén o vzniku a vývoji českého ženského tenisu. Úterní večer pak na Artu bude patřit černé komedii Attily Tilla Takoví normální vozíčkáři, který ocenili nejen diváci v Karlových Varech, ale také jinde po světě.

Pátek pak přinese klasiky, ale každou z trochu jiného soudku. Na Nově se můžete těšit na Rychle a zběsile 7, Prima pak vsází na to, že Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Televize Seznam pak potěší mladší diváky animákem Kosmopes a Turbokočka, a to od osmi hodin večer. V neděli pak Nova odvysílá komedii Marie Poledňákové Líbáš jako ďábel.

Foto: Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!