Prodlouženo. Výstavy Sluneční králové i Rembrandt: Portrét člověka potrvají až do jara

Prodlouženo. Výstavy Sluneční králové i Rembrandt: Portrét člověka potrvají až do jara 

Dvě významné aktuální pražské výstavy, Sluneční králové v Národním muzeu a Rembrandt: Portrét člověka v Národní galerii, se pořadatelům podařilo prodloužit o několik měsíců.

Výstava přibližující atmosféru starověkého Egypta v Historické budově Národního muzea se prodlužuje až do 6. června. Ředitel muzea Michal Lukeš se nechal slyšet, že instituce v posledních dnech dostávala desítky dotazů a žádostí o její možné prodloužení. Pořadatelům se po vyjednávání od konce minulého roku podařilo dohodnout s Nejvyšší radou pro památky Egypta a dalšími zahraničními i tuzemskými zapůjčiteli.

V expozici si návštěvníci, jakmile to epidemiologická situace dovolí, budou moci prohlédnout exponáty z Egyptského muzea v Káhiře, Velkého egyptského muzea v Gíze či německých muzeí. „Jde o výjimečnou výstavu, bohužel ve složitých časech. Již to, že se ji minulý rok podařilo uspořádat, se rovnalo malému zázraku. Od svého otevření se těšila velikému zájmu návštěvníků,“ dodal Lukeš.

Prodloužení se dočká i přehlídka děl malíře Rembrandta van Rijna, kterou Národní galerie hostí v paláci Kinských, a to do 21. března. Až dojde ke znovuotevření muzeí a galerií, spustí její organizátoři rezervační systém na časové sloty, aby zamezili vzniku dlouhých front, k nimž docházelo během krátkého zpřístupnění výstavy v prosinci. Galerie počítá i s delší otevírací dobou, a to denně od 9 do 21 hodin.  

Rembrandt: Portrét člověka nabízí sto patnáct obrazů i ze zahraničních zápůjček, které u nás dosud nikdy nebyly v takovém počtu pohromadě k vidění. Podle kurátorů se obdobná výstava v tuzemsku nemusí opakovat desítky let. „Do popředí tentokrát vystoupí výjimečná malba Zvěstování Panně Marii od Willema Drosta, získaná jako malba samotného Rembrandta, která zaujme místo obrazu Čtoucí mnich. Ten se jako jediný koncem ledna vrátí do Helsinek,“ uvedla kurátorka Lucie Němečková.

Národní galerie nahrála na své webové stránky film Rembrandt – malíř člověka, jenž byl doposud ke zhlédnutí pouze ve výstavních sálech. Italský režisér Marco Chiodi navíc natočil video Balet mezi obrazy: Rembrandt a Saskia se sólisty Národního divadla v Praze Evgeniyí Gonzalez a Fraserem Roachem, kteří interpretují vztah výtvarníka k jeho ženě Saskii. Podrobnosti o videu najdete v podcastu KulTýden.

 

Foto: NM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!