Pokoje, koncert Courtney Barnett a netflixovské Vánoce u našich. Přinášíme kulturní tipy na týden od 14. do 20. prosince

Pokoje, koncert Courtney Barnett a netflixovské Vánoce u našich. Přinášíme kulturní tipy na týden od 14. do 20. prosince 

V neděli jsme zapálili už třetí adventní svíčku, což pro některé znamená kýžené zklidnění a zapadnutí pod deku s kakaem, ale pro jiné zase zmatené pobíhání mezi, byť internetovými, obchody na poslední chvíli. Ať tak či onak, i tento týden se jistě najde čas na kulturu. Naladíte se na svátky s Netflixem, pustíte si koncert Courtney Barnett, nebo radši zavítáte do cizích Pokojů?

Vánoce u našich 2

Druhá řada seriálu Vánoce u našich se do posledních dnů před svátky hodí, zvlášť pokud nejste ten typ, který si pouští každý prosinec pořád dokola všechny díly Sám doma. Netflix připravil spoustu Vánočně laděných novinek, od Dash & Lily, přes Sváteční rande, až po zmiňované Vánoce u našich.

Hrdinkou druhé řady je opět Johanne, která v první sérii hledala přítele, protože nechtěla sedět u rodinné štědrovečerní večeře zase jako jediná single a čelit otravným řečem. Teď se ale zdá, že Vánoce nebudou stejné jako dřív. Její rodiče se totiž rozchází a ona se rozhodne pohostit u sebe doma na Štědrý den všechny, které má ráda, aby věci napravila. Začínáme 18. prosince.

Rozparovač

Na děsivější notu vsází dokument Rozparovač mapující šílené činy sériového vraha, který v sedmdesátých letech naháněl hrůzu yorkshirským obyvatelům, především pak ženám, na něž primárně cílil. Zmobilizoval tamní policii a kvůli ohavným vraždám ho znala celá Británie. Roky a roky, které po něm detektivové pátrali, zmapoval Netflix v dokumentární minisérii. Ta bude k vidění od 16. prosince.

Koncert Courtney Barnett

Indie rocková hudebnice Courtney Barnett přichystala na 17. prosince pro své fanoušky livestream koncertu, a to přímo z prostor Královské výstavní budovy v Melbourne. Podle dostupných informací se kromě klasických skladeb dočkáme také naprosto nových počinů. Od ledna tohoto roku půjde o první koncert, na kterém se opět sejde celá kapela stojící za zpěvačkou pohromadě. A první ochutnávku si můžete poslechnout právě teď.

Videotéka MírPlay a kultura online

Ostravské Divadlo Mír vstupuje na online scénu se svým projektem MírPlay. V této videotéce, za kterou měsíčně zaplatíte devadesát korun, najdete kromě oblíbené show Tři Tygři také skeče, filmy nebo seriály. Jde tedy o další skvělý způsob, jak v nelehkých časech podpořit kulturní instituce a ocenit tak jejich neustálou práci, skrze kterou nám přinášejí kvalitní obsah až domů.

Stejně tak si v obýváku můžete poslechnout rozhlasovou adaptaci oslavované knihy Serotonin z pera Michela Houllebecqa v podání Jana Hájka, Andrei Elsnerové, Barbory Polákové a dalších. Za tímto projektem stojí MeetFactory.

Soubor Holektiv bude zase ve čtvrtek streamovat svůj pohybový a hudební koncert Vrány, v němž účinkuje Terezie Vodička Kovalová, Andrea Vykysalá a Karolína Křížková.Také kapela Zrní chystá jako náhradu za všechny koncerty, které se neuskutečnily online stream, a to na tento pátek. 

McQueen na Aerovodu

Moje přehlídky jsou o sexu, drogách a rock’n’rollu. Chci dělat rozruch a působit husí kůži. Chci infarkty, chci záchranky.“ Světoznámý módní návrhář Alexandeivar McQueen svými modely veřejnost šokoval. Již v sedmadvaceti stanul v čele značky Givenchy a později vybudoval úspěšnou společnost nesoucí právě jeho jméno. Dokument o světoznámém módním návrháři, jehož modely nosí třeba Lady Gaga nebo Sarah Jessica Parker, si nyní můžete pustit na platformě Aerovod za šedesát korun.

POKOJE 2020: Stay Home Edition

Devátý ročník přehlídky tvorby studentů vysokých uměleckých škol se přesouvá do online prostředí. Tvůrci přijali výzvu a vytvořili instalace ve svých vlastních domovech. Do jejich sto dvanácti pokojů budete moci nahlédnout skrze webové stránky do dvacátého prosince. Šest nejlepších si odnese finanční odměnu a vítězná práce, kterou zvolí odborná porota, bude následně vystavena v Kampusu Hybernská.

Koncerty i pohádky v televizi

V televizi už se to hemží pohádkami, ale i novými snímky a zajímavými koncerty. Jeden takový uvede ve středu o půl jedenácté večer ČT Art. Název Bittová, Dusilová, Načeva: SPOLU mluví jasně. I když se každá z těchto výrazných zpěvaček proslavila v trochu jiném žánru, i tak přináší posluchačům výborný hudební zážitek.

Následovat bude dokument Bůh ti žehnej, Ozzy Osbourne. Páteční večer si pak můžete na stejné stanici užít s Richardem Müllerem a Adelou Vinczeovou. V neděli pak zahraje Česká filharmonie živě přímo u vás doma pod dozorem Marka Ebena, a to od čtvrt na devět. A týden zakončí legendární Scorseseho snímek New York, New York, též na ČT Art.

Pokud se ale večer přeci jen těšíte na pohádky, v úterý na vás bude na zmiňované stanici čekat Mrtvá nevěsta a pátek můžete věnovat Asterixovi a tajemství kouzelného lektvaru, tentokrát na Televizi Seznam.

Kniha Daleko od stromu

V pondělí vychází novinka spisovatelky Robin Benway Daleko od stromu. Sleduje příběh Grace, která se v šestnácti rozhodne dát své dítě k adopci. To ji přivede k myšlence na svou vlastní matku. Při nekonečném pátrání po ní objeví své dva nevlastní sourozence, Mayu a Joaquina. Každého z nich potkal jiný osud – Maya skončila ve zdánlivě dokonalé rodině, kdežto Joaqiuna si přehazovali jedni pěstouni za druhými. Když se ale všichni tři setkají, konečně pocítí sounáležitost. Ale jen na chvíli. „Tenhle román vás zahřeje u srdce a stejně tak vám ho i zlomí,“ napsali o knize v Publishers Weekly. Pro sladkobolné večery při svíčce jako dělané.

Foto: Marcelle Bradbeer, www.nme.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!