E.T. – Mimozemšťan, Rošťáci nebo Pocahontas. Rodinné filmy, které vám zpříjemní podzimní večery

E.T. – Mimozemšťan, Rošťáci nebo Pocahontas. Rodinné filmy, které vám zpříjemní podzimní večery 

Dny se zkracují, listí opadává a z teploměru mizí dvojciferná čísla. Podzim je v plné síle a mnohých z nás se zmocňuje touha zalézt pod peřinu a oddat se zimnímu spánku. Období sychravého podzimu je také vhodný na sledování filmů v rodinném kruhu.

Pocahontas (1995, Mike Gabriel, Eric Goldberg) – Google Play

Nejmenší diváci, ale i mnozí dospělí jistě propadnou kouzlu animovaného filmu Pocahontas, fiktivní verzi příběhu americké indiánky, která údajně zachránila život anglickému osadníkovi Johnu Smithovi. Historici sice mají pochybnosti o pravdivosti legendy, režisérům Miku Gabrielovi a Ericu Goldbergovi to ale nezabránilo, adaptovat ji v roce 1995 pro studio Disney. Zdařilý je nejen příběh, ale i vizuální stránka snímku: záběry na pestrobarevnou podzimní krajinu působí až uklidňujícím dojmem.

Železný obr (1999, Brad Bird) – HBO Go

U animovaných filmů ještě na okamžik zůstaňme. Snímek Železný obr (The Iron Giant, 1999) je zasazen do roku 1957 a vypráví příběh devítiletého Hogartha, žijícího v Rockwellu ve státě Maine. Zatímco chlapec sní o soubojích s mimozemskými vetřelci či komunisty, do nedalekého jezera spadne obrovský robot z vesmíru. Hogarthovi se podaří návštěvníka z kosmu zachránit, ale brzy se objeví zlotřilý agent CIA Kent Mansley, který má v plánu robota zničit.

Kromě dechberoucího dobrodružství a osvěžujícího humoru film obsahuje také morální poselství o tom, že záleží jen na nás, kým budeme a jak se zachováme k ostatním.

Cesta domů (1996, Carroll Ballard) – Amazon

Od kreslených filmů k hraným. Snímek Carrolla Ballarda Cesta domů (Fly Away Home, 1996) vypráví příběh třináctileté Amy Aldenové (Anna Paquin), jejíž matka zahyne při autonehodě. Dívka nemá jinou možnost, než se přestěhovat z Nového Zélandu do kanadského Ontaria ke svému otci Thomasovi (Jeff Daniels), kterého prakticky vůbec nezná. Thomas je tak trochu podivínský sochař, vynálezce a vášnivý pilot a soužití s ním není pro Amy nijak snadné.

Tento upřímný a hluboký film o nesnázích rodičovství je inspirován skutečným příběhem kanadského sochaře, filmaře a vynálezce Billa Lishmana.

E.T. - Mimozemšťan (1982, Steven Spielberg) – Amazon

Steven Spielberg v roce 1982 dokázal, že mimozemšťané nemusejí být jen krvelačnými stvůrami, které nepřicházejí v míru. Když na zemi přistane vesmírná loď a její posádka se vydá sbírat vzorky pro vědecké účely, jeden z mimozemšťanů se nechá okouzlit světly velkoměsta a zmešká návrat domů. Návštěvníka z jiné planety se záhy ujme desetiletý Elliot (Henry Thomas) a mezi oběma vznikne neobvyklé přátelství.

E.T., jak Elliot a jeho kamarádi mimozemšťanovi přezdívají, zoufale touží po návratu domů. Jeho snahy o kontaktování domovské planety ale naruší vládní vědci, když vesmírného cestovatele zajmou.

E. T. – Mimozemšťan (USA E.T.: The Extra-Terrestrial, 1982) si získal diváky nejen typicky spielbergovským hravým zpracováním, ale i motivy neobvyklého přátelství či stesku po domově.

Rošťáci (1985, Richard Donner) – Amazon

Hrdiny filmu Rošťáci (Goonies, 1985) Richarda Donnera je parta chlapců z maloměsta Astorie, kteří náhodou přijdou na stopu ztracenému pirátskému pokladu. Chlapci se vydají do podzemních jeskyní hledat zlato, a to nejen pro pocit vzrušení, ale také v naději, že tak zachrání svůj domov před zbouráním.

I po letech od premiéry patří Rošťáci k nejoblíbenějším dobrodružným filmům pro děti. O jeho oblibě svědčí i fakt, že na motivy snímku vznikla i řada videoher nebo že v dubnu 2020 došlo na dlouho očekávaný reunion, kdy herci a členové štábu zavzpomínali na natáčení, tedy alespoň online díky platformě Zoom.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!