Chystá se film o francouzském zpěváku Johnnym Hallydayovi. Ještě před první klapkou se mění režiséři

Chystá se film o francouzském zpěváku Johnnym Hallydayovi. Ještě před první klapkou se mění režiséři 

Zesnulý rokenrolový zpěvák Johnny Hallyday bude zvěčněn v chystaném životopisném snímku. Přípravy na natáčení ale připomínají spíše jazzovou improvizaci.

Během první vlny nemoci Covid-19 ve Francii vyšlo najevo, že filmař Olivier Marchal se má zhostit režie plánovaného životopisného snímku o zpěváku Johnnym Hallydayovi. Nyní jsme se ale dozvěděli, že režisér, který pro Netflix právě dokončil film Bronx, od projektu odstoupil. Podle deníku Le Parisien tak Marchal učinil z úcty k rodině zesnulého zpěváka.

„Během lockdownu jsem byl osloven, abych natočil film o Johnnym Hallydayovi. Měl jsem tu čest znát ho osobně, měl jsem ho velmi rád, byl skutečnou hvězdou a já byl touto nabídkou potěšen. Nakonec jsem ale odmítl, nechtěl jsem se příliš zaplétat do rodinných záležitostí,“ podotkl režisér.

Marchalův odchod ale neznamená úplný konec projektu. Deník Paris March nedlouho po rozhovoru s Marchalem otiskl článek, v němž za potenciálního režiséra označil Jalila Lesperta. Tento herec a filmař je zároveň současným partnerem Laeticie, vdovy po slavném zpěvákovi. Paris Match se však mnohem více než budoucímu filmu věnuje Lespertově římskému románku s vdovou Laeticií, a tak není zcela jasné, zda do režisérského křesla skutečně usedne.

Francouzský Elvis

Johnny Hallyday, vlastním jménem Jean-Philippe Smet, se narodil v červnu roku 1943 francouzské matce a belgickému otci. Již od dětství zpíval a hrál na kytaru ve varietním vystoupení své sestřenice a jejího manžela. Poprvé na sebe upozornil v šedesátých letech, kdy mu u společnosti Vogue vyšel první singl s názvem T'aimer follement. Od té doby jeho popularita rapidně rostla; mladý rokenrolový a popový zpěvák si získal diváky nejen svým příjemným hlasem, ale i temperamentem a originalitou. Jeho osobitá a často bouřlivá vystoupení pohoršovala starší generace, zatímco mladí viděli v Hallydayovi svůj idol.

V roce 1966 se Johnny pokusil o sebevraždu poté, co vystoupil na kulturní události komunistických novin L’Humanité, kde byl otřesen tamní atmosférou. Po krátké hospitalizaci a rekonvalescenci se však vrátil do nahrávacích studií i na koncertní pódia, aby navázal, kde skončil. Neváhal experimentovat s novými styly a díky své tvůrčí smělosti oslovoval stále více posluchačů.

Brzy o Johnnyho projevili zájem i filmaři, mezi nimi velikáni jako Jean-Luc Godard nebo Costa-Gavras. I přes nesporný herecký talent se však Hallyday, přezdívaný francouzský Elvis, zapsal do naší paměti coby klíčová osobnost populární hudby.

Zpěvákův odchod 5. prosince 2017 – zapříčiněný rakovinou plic – zasáhl celou Francii. Na následné veřejné rozloučení u kostela La Madeleine v Paříži se dostavilo mezi osmi sty tisíci a jedním milionem fanoušků. Plánovaný životopisný snímek pro ně jistě bude neméně důležitou událostí.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!