Křest alba Kalle, festival ilustrace Lustr a nový seriál s Judem Lawem. Nabízíme kulturní tipy na týden od 14. do 20. září

Křest alba Kalle, festival ilustrace Lustr a nový seriál s Judem Lawem. Nabízíme kulturní tipy na týden od 14. do 20. září 

Vydáte se tento týden ven za kulturou do kina na snímek o Helmutu Newtonovi či do klubu Underdogs' na křest nového alba skupiny Kalle, nebo dáte přednost klidu doma ve společnosti nového tajemného seriálu Třetí den z dílny HBO? Možná se ale nejraději pokocháte ilustracemi a komiksy na festivalu Lustr. Výběr je jen na vás. Tyto i další kulturní tipy přinášíme v našem výběru pro týden od 14. do 20. září.

Křest alba skupiny Kalle

Veronika Buriánková a David Zeman spolu tvoří v různých formacích už více než deset let. Jejich styl, na tuzemské scéně velmi specifický, má nejblíže k indie či alternativnímu rocku. První úspěchy slavili již se svojí prvotinou Live from the Room, za kterou získali v roce 2014 cenu Anděl a s následujícím počinem Saffron Hills tomu nebylo jinak. Nyní vydávají v pořadí třetí desku nazvanou Songs with the Acoustic Band již klasicky nahranou na magnetofonový pásek. Její křest proběhne ve středu 16. září v klubu Underdogs' Ballroom, kde duo vystoupí také se svými spolupracovníky Vítem Heřmánkem, Václavem Chalupským, Simonou Poustkovou a Lindou Štencovou.

Vizionář Modigliani

Při příležitosti stého výročí úmrtí malířského génia dvacátého století Amedea Modiglianiho uvádí Aerofilms do kin dokumentární snímek o jeho životě. Specifikem filmu je dynamické uchopení žánru, který nejenže přibližuje tvůrce skrze komentáře odborníku, ale také se na něj dívá očima jeho múzy. Divák sleduje Modiglianiho vývoj, od počátků v Livornu, přes střety s významnými osobnostmi dané doby v Paříži, až po mapování vztahu s jeho celoživotní láskou Jeanne Hébuternovou. Film se na plátna kin dostane 14. září.

Fantastický pan Murray. Příběh všestranně nadaného herce na ČT Art

Herce Billa Murrayho pravděpodobně není třeba představovat. Nejvíce si jej diváci pamatují nejspíše z Krotitelů duchů, Grandhotelu Budapešť nebo Na Hromnice o den více. Svůj legendární hlas propůjčil také postavičce v animovaném filmu režiséra Wese Andersona Fantastický pan Lišák, od nějž je ostatně odvozen název dokumentu o tomto nezapomenutelném herci, který tento měsíc oslaví sedmdesáté narozeniny. Snímek odvysílá ČT Art ve středu 16. září od půl desáté večer.

Helmut Newton: Nestoudná krása

Nahé tělo v ústech krokodýla či žena v korzetu s králičíma ušima. Ikonických fotografií má Helmut Newton na svědomí spoustu. Jeho charakteristický rukopis byl milován i kritizován, ale vždy zůstal svůj. V novém dokumentárním filmu o spolupráci s ním hovoří takové legendy jako Anna Wintour, Claudia Schiffer či Grace Jones. Provokativní, odvážný, nebo skandální? Všeobecná shoda o Newtonově tvorbě nepanuje a stále vyvolává otázky. Mozaiku různých pohledů na jeho dílo přináší právě Nestoudná krása, kterou můžete v kinech vidět od čtvrtka 17. září.

Festival ilustrací a komiksů Lustr

Od čtvrtka 17. září až do následujícího úterý se můžete v Kapmusu Hybernská ponořit do kreativních nápadů nadějných i zavedených umělců nejen z tuzemska tvořících ilustrace a komiksy. Kromě nich se letos festival zaměřuje také na tvorbu skupiny Devětsil, která letos slaví sto let od svého založení. Nejvíce se zde objevují Otakar Mrkvička, Toyen a Adolf Hoffmeister, z jejichž děl čerpají inspiraci i současní umělci. S Devětsilem souvisí také další sekce Manifest 2020 věnující se nynějším ilustrátorským skupinám a tvůrčím kolektivům. Namátkou se výstavy účastní uskupení Drawetc., Laydeez Do Comics Praha či skupina Nýbrž. Ty nejčerstvější novinky z dané oblasti pak představuje třetí část Lustru. Součástí festivalu budou také workshopy, dílny, přednášky a také interaktivní instalace věnovaná dětským návštěvníkům.

Třetí den. Nový seriál HBO Go s Judem Lawem

Mysteriózní drama, jehož příběh se točí kolem tajemného ostrova u britského pobřeží přináší HBO Go. V nové minisérii se v hlavních rolích objeví Jude Law a Naomie Harris. Jejich příběhy jsou rozděleny na dvě části. V Zimě, tedy prvních třech dílech, je Sam velice silně přitahován k ostrovu, na nějž se nakonec vypraví a objeví zde skupinku domorodců, kteří chtějí za každou cenu zachovat své podivné tradice. V Létě se sem vypraví Helen, protože chce znát odpovědi na své otázky. To vyvolá boj o budoucnost ostrova. Scénář sepsal Dennis Kelly, který vytvořil také na oblíbeném seriálu Utopia. Přichystaných je šest epizod a první z nich si diváci mohou vychutnat od úterý 15. září.

Knižní novinka Podej mi ruku zkoumá hranice přátelství

Diane a Kit byly nerozlučné kamarádky. Byly tu vždycky jedna pro druhou a říkaly si všechno. Úplně všechno. Právě to se jim ale jednou stalo osudným. Diane prozradila Kit své nejtajnější tajemství, tu nejhorší věc, jakou kdy udělala. Byla to věc natolik hrozivá, že jejich přátelství skončilo. Kit je nyní profesně velice úspěšná a nehodlá se ve svém vzestupu zastavit. Po letech jí ale zastoupí cestu právě stará známá, která může zničit vše, na čem tak dlouho pracovala. Co vše je Kit ochotná obětovat a jak se zachová Diane? Ctižádostivost má člověk prostě v krvi. Kniha Podej mi ruku autorky Megan Abbott vyjde v nakladatelství Jota 16. září.

Ďábel na maloměstě. Premiéra mysteriózního filmu na Netflixu

Podivný kazatel v podání Roberta Pattinsona se vkrade do už tak neklidného života mladého muže Arvina (Tom Holland). Po druhé světové válce v malém městě Knockemstiff není brutalita nebo korupce neobvyklá a jeho obyvatelé se tu už tak necítí bezpečně. Všude okolo se pohybují podivné postavičky nahánějící hrůzu, ale Arvin ale odhodlaný uchránit svoji rodinu před vším zlem, které je okolo, a to za každou cenu. Film je založen na románu Donalda Raye Pollocka. Ďábla můžete vidět od 16. září na Netflixu.

Koncert Original Vintage Orchestra v Lucerně

Od popu, přes punk až po swing a ještě dál. Big band Original Vintage Orchestra renomovaného jazzmana Petra Kroutila provede posluchače všemožnými hudebními žánry a k tomu si ještě přizval speciální hosty, jako je zpěvák Michal Malátný z Chinaski, herec a muzikant Dalibor Gondík nebo Hostivický pěvecký sbor s devíti tanečnicemi. Během celého večera se na pódiu vystřídá padesátka umělců, a to vše se odehraje v režii Jiřího Vejdělka. Cesta skrze žánry se uskuteční v neděli 20. září od dvaceti hodin v Lucerna Music Baru.

Koncert Severního nástupiště na dvoře Kasáren Karlín

Trojice koncertů sdružená do jednoho večera čeká prostory Kasáren Karlín. V pondělí 14. září od sedmi hodin večer vystoupí jako hlavní hvězda večera folková kapela Severní nástupiště, kterou doplní bluesrockové uskupení Thee Lazy Eyes a také folkaři Mr. Pink and the Bad Thoughts.

Fotografie: archiv skupiny Kalle

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!