Dokuseriál z věznice, beletrie české autorky a kino s překvapením. Nabízíme kulturní tipy na týden od 27. července do 2. srpna

Dokuseriál z věznice, beletrie české autorky a kino s překvapením. Nabízíme kulturní tipy na týden od 27. července do 2. srpna 

Tento týden se můžete podívat na novou sérii The Umbrella Academy, zjistit, jak se žije v nejdrsnějších věznicích světa, přečíst si novou knižní beletrii české autorky nebo si v televizi zapnout jeden z top animovaných snímků. Mrkněte se na naše týdenní tipy!

Inside the World’s Toughest Prissons: Čtvrtá série drsné drsného dokuseriálu na Netflixu

 

Tvůrci drsné dokusérie Nejdrsnější věznice světa (Inside World’s Toughest Prisons) vyprodukovali již čtvrtou sérii. Skupina filmařů v čele s Paulem Connollym nahlíží za oponu nejmrazivějších věznic na světě a seznamuje diváky s tamními prostory, kde jsou zavření drogoví dealeři, zabijáci z kartelů, vrazi a násilníci. Britský novinář se dostává do střetu s trestanci i dozorci. V jednotlivých epizodách navštěvuje Honduras, Polsko, Filipíny či Mexiko. Na vlastní kůži zažívá nelehké podmínky v přeplněných věznicích. Uvnitř ukazuje divákům gangy, které vězení vládnou, dozvídá se, že drogy a násilí bývají na každodenním pořádku. Čtvrtá série s novými 'odkrytými' věznicemi vychází ve středu 29. července na Netflixu.

 

The Umbrella Academy: Druhá série komediálního seriálu na Netflixu

Svého pokračování se dočkal i akční komediální seriál The Umbrella Academy. Příběh vypráví o týmu Umbrella Academy ve světě, ve kterém John F. Kennedy nikdy nezemřel. Zároveň se narodí čtyřicet tři dětí náhodným ženám, které nevykazují známky těhotenství. O sedm z těchto zvláštně narozených dětí se stará Sir Reginald Hargreeves, který je učí pochopit svoji jedinečnost a ovládnout své superschopnosti. I přes podivnou anotaci zaznamenala první série lehce satirického seriálu velký úspěch. Druhá řada o deseti epizodách vychází v pátek 31. července na Netflixu.

Svedu to na tebe: Humorná kniha o životě ženy

V posteli Šípková Růženka, ve společnosti Popelka a v kuchyni Bětuška s hrncem, co sám vaří kaši. Tak si představuje ideální život Lucie Šilhová, autorka nové knihy Svedu to na tebe. Luciin manžel by si však do postele představoval kurtizánu, do společnosti dámu a do kuchyně hospodyňku, která by pro pírko i přes plot skočila. Autorka bestselleru Beru to na sebe se s humorem a nadsázkou zamýšlí nad 'vnitřními ženami', které v sobě každý z nás má – ohnivé i lenivé, své i nesvé, živé i neduživé, laskavé i třeskavé. Nová beletristická kniha spisovatelky a redaktorky Lucie Šilhové vychází ve čtvrtek 30. července.

Démon zatracení: Americký horor nově v kinech

Ve čtvrtek 30. července se do českých kin dostává i americký hororový snímek Démon zatracení (The Wretches). Z lesa se mezi lidi vplížilo starobylé zlo, květiny v záhonech vadnou, místo dítěte nalezne matka suché větveTisíc let stará čarodějnice opustila svoji skrýš v kořenech stromu a má schopnost převtělit se do jakéhokoliv těla. A živí se dětmi. Mladý Ben po rozvodu rodičů trochu zdivočil, a tak ho matka pošle do malého města k tátovi, aby se syn uklidnil. Ben se v zapadákově nudí, najde si brigádu, ale jinak má spousta času jen tak koukat kolem sebe. Díky tomu si všimne malého kluka ze sousedství, který si hraje. Zaznamená i jeho zmizení a fakt, že ho nikdo nehledá. Povšimne si seschlých kytek v zemině, diví se zvláštnímu chování chlapcovy matky a nejvíce ho překvapí, že táta kloučka tvrdí, že nikdy žádného syna neměl. Zdá se, že Ben je jediný, kdo si malého chlapce pamatuje, a tak se rozhodne celou záležitost prošetřit. Ve sklepě sousedů odhalí strašlivé tajemství, čímž ohrozí vlastní život stejně jako životy dalších dětí. Starobylá čarodějnice je těžkým soupeřem.

Retrokino: Pulp Fiction na střeše Veletržního paláce

Letní kino na střeše Veletržního paláce uvádí filmovou retro sériiV úterý a ve čtvrtek 28. a 30. července padl výběr na kultovní snímek Pulp Fiction: Historky z podsvětí (Pulp Fiction) z roku 1994, autorskou Bibli režiséra Quentina Tarantina a nejikoničtější film 90. let. Multižánrové dílo s popkulturními odkazy není potřeba blíže představovat. Film v obou dnech začíná po setmění ve 21:30 a potrvá až do 0:30. Místa se dají rezervovat on-line, ale vstupenky je potřeba vyzvednout na speciální kase kina v hlavním vchodě Veletržního paláce půl hodiny před projekcí. Více informací lze dohledat na této události.

Z města do města: V CAMPu o tom, jak se žije v Tokiu

Jak se bydlí ve městě, které v podstatě nemá centrum, se dozví návštěvníci přednášky Z města do města: Tokio I., kterou pořádá CAMP – Centrum architektury a městského plánování. Moderátoři provedou diváky městem, které je poskládané jako patchwork. K vidění bude způsob, jak se na ruinách zbořených domů staví nové stavby, Corbusierovo The National Museum of Western Art, chrám St. Mary Cathedral od Tange Kenzo, olympijský stadion od Kenga Kumy či největší protipovodňová podzemní nádrž na světě. O občerstvení se postará bistro TamarindTree. Přednáška vás čeká v úterý 28. července od 19:00 do 21:00 hodin v pražském CAMPu.

Proudcast s Karlem Holasem z Čechomoru

Přišel, viděl a touží přeskočit. Hostem dalšího dílu Proudcastu Informuji.cz byl zpěvák a houslista kapely Čechomor Karel Holas. Jak se tradiční formace poprala s koronavirem, co chystá na podzim a jak se jim líbí akustický formát jejich současných koncertů? To vše se dozvíte, když si naladíte náš podcast. Epizodu Přeskakování Sergeje Bubky najdete níže. Odkaz na oblíbené podcastové platformy pak schováváme zde.

 


Oko naslepo: Kino s překvapením

Pokud věříte dramaturgům kina Bio Oko, můžete ve středu 29. července přijít na projekci "naslepo". Kino s překvapením spočívá v tom, že se diváci až těšně před začátkem dozví, na jaký film vlastně jdou. Stačí si vyzvednou vstupenku zdarma na pokladně, užít si film a až po projekci filmový výběr ocenit částkou podle vlastního uvážení. Filmový zážitek s překvapením začíná v 18:00 hodin.

Happy Feet a Kung Fu Pandy: Animovaný týdenní televizní výběr

V posledním červencovém dni, v pátek 31. července, odvysílá Nova Cinema od 20:00 americký snímek Happy Feet, animované dobrodružství roztomilého stepujícího tučňáka Brumly s neposednými končetinami. Brumla je outsiderem mezi tučňáky z arktických plání, na rozdíl od ostatních nedovede zpívat. Jeho talent však spočívá v tom, že je skvělým tanečníkem a stepařem. Tučňák je však natolik jiný, že jej stařešina Noah vyloučí z celé komunity. Zvířecí hrdina se tak ocitne poprvé mimo domovinu. Setkává se tak s podivnými tučňáky, kterým se Brumlovy pohyby zalíbí natolik, že mu nabídnou spolupráci. V zemi Adeliů se tučňák Brumla společně s guru Lovelacem a partou Amigos vydává přes ledové pustiny měnit svět svým stepem.

V sobotu 1. srpna od 20:00 na Prima COOL poběží v televizi další animované zvířecí dobrodružství. Tentokrát to bude snímek Kung Fu Panda z roku 2008, dětský film z prostředí starověké Číny. Oblíbená neohrabaná panda jménem Po se vydává cestu proměny od uťápnutého prodavače nudlových polévek až po legendárního Dračího bojovníka. Po je bojovým uměním oslněn natolik, že ignoruje vlastní lenost a tělesné proporce, a vydá se naplnit svůj sen směrem k paláci v rodném Údolí klidu, kde touží být svědkem volby Dračího bojovníka, který má za úkol zemi ochránit před pomstou démonického tygra Tai Lunga. Všichni se domnívají, že vyvoleným bude jeden z pěti mistrů – tygřice, zmije, jestřába, kudlanky nebo opice, jenže prst guru Ugveje nečekaně ukáže na Poa. Učitele bojových umění mistra Sifu čeká nelehký úkol, udělat z pohodlné a nenažrané pandy legendu kung fu dřív, než se do údolí klidu vrátí Tai Lung.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!