Temná cesta skrze Atlantský oceán. Greyhound intenzivně demonstruje námořní povahu druhé světové války

Temná cesta skrze Atlantský oceán. Greyhound intenzivně demonstruje námořní povahu druhé světové války80%

Tom Hanks se znovu ocitá ve své typické roli obyčejného hrdiny, tentokráte se však vrací do válkou zmítané minulosti. Působivě dramatickému souboji spojeneckých lodí s německými ponorkami dominuje tísnivě komorní atmosféra válečného konfliktu za rytmu rozbouřených vln.

Ernest Krause, zkušený námořní důstojník je pověřen vedením lodě USS Keeling (s volací značkou Greyhound) krátce poté, co USA vstupuje do druhoválečného konfliktu. Nově zvolený kapitán Krause v podání Toma Hankse i přes minimum zkušeností z války dostává za úkol vést konvoj spojeneckých jednotek vezoucích posily a zásoby skrze severní Atlantik až na válečnou frontu. Posádka Greyhounda však tvoří zejména potřebnou a jedinou ochranu civilních lodí před „vlčí smečkou“ německých ponorek. Rozbíhá se tak několikadenní souboj nejen s nepřátelskými jednotkami, ale i rozbouřeným oceánem a nevlídným časem.

Hanks se tentokrát chopil kormě ztvárnění ústřední role i sepsáním scénáře, když adaptuje novelu anglického spisovatele C. S. Forrestera The Good Shepherd z roku 1955. Nicméně na rozdíl od knižní předlohy, Greyhound pouze nastiňuje hlavní motivy a charakter hrdinného kapitána a soustředí se daleko více na taktiku válečného střetnutí. Na začátku se dozvídáme o životní lásce hlavního hrdiny a v průběhu snímku dokonce Hanks prozkoumává Krausův vztah k Bohu. Naneštěstí obrysy přiřknutých motivů a účelně nahozených postav přechází do pozadí scénáristické snahy postihnout bezprostředně intenzivní sílu psychologické války.

Vyprávění rozdělené do několika dní a nocí klade důraz na charakter odhodlaného kapitána s přirozeným charismatem Toma Hankse, který zde předvádí svůj klasický herecký přístup podobně jako ve snímcích Zachraňte vojína Ryana, Kapitán Phillips nebo Chyť mě, když to dokážeš. Nedotaženost scénáře a nerovnováhu mezi historickými detaily a budováním vztahů mezi členy posádky, Hanks ve spolupráci s režisérem Aaronem Schneiderem umně nahrazují svou vizí obyčejného hrdiny z lidu a působivě zvládnutých akčních sekvencí.

Dramatické střetnutí konvoje s německými ponorkami nabízí až neskutečně autentické nadužití námořního žargonu, když většinu hodinu a půl dlouhé stopáže kamera pozoruje válečné taktiky za nesmírně vtahujících zvuků sonaru a dunivě velrybích tónů evokujících přítomnost nepřátelských ponorek. Kamera Shelly Johnson (Captain America: First Avenger) totiž mrazivou kombinací odstínů šedé, modré a černé působivě předkládá napínavě gradující dramatický souboj.

Greyhound i přes svou bezesporu neobvykle kratší stopáž postrádá údernější finálovou sekvenci a vyvrcholí možná až moc brzy. Přesto se jedná o v částech neskutečně fascinující pohled na důležitou a rozhodující součást druhé světové války, jejíž podání ve výsledku tvoří příjemnou podívanou. Možná jen naneštěstí, že se úderného Hanksova snímku dočkáme pouze na streamovací platformě Apple TV+ na místo poctivého uvedení na plátnech kinosálů. Greyhound by se takové uvedení bezpochyby zasloužil.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Greyhound

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!