Boty na měsíci v roce 2024! Space Force nabízí nevyváženou a místy ujetou satiru o dobývání vesmíru

Boty na měsíci v roce 2024! Space Force nabízí nevyváženou a místy ujetou satiru o dobývání vesmíru70%

Steve Carell a Greg Daniels. Tvůrci populárního a oblíbeného sitcomu Kancl (2005-13) předvádí satirický komentář současné americké společnosti. Absurdní humor však výrazně tratí na úkor vážnější reflexe a politické korektnosti.

Nejmenovaný prezident USA se rozhodl položit základy nové složky amerických ozbrojených sil, vzniká tak jednotka vesmírných sil (Space Force). Mark Naird (Steve Carell), nově povýšený již čtyřhvězdičkový generál, tak dostává za právě pod své vedení tuto nově zavedenou jednotku za cílem dovést Spojené státy znovu na měsíc do roku 2024. Seriál, jenž pravděpodobně čerpá inspirace i ze slov současného amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho výroku o založení nové armádní složky, tak satiricky reflektuje jakýsi komentář na nynější americkou společnost a situaci. Problém však nastává v situacích, kdy se tvůrci (již zmiňované duo Carell-Daniels) snaží propojovat v jednotlivých epizodách vážnější rovinu s lehkostí místy až typicky přehrávaného a absurdního humoru, ironie a sarkasmu.

Nicméně tam, kde pokulhává zcela jasně epizodický scénář, Space Force skvěle pracuje s postavami a momenty situačního humoru. Generál Naird v podání už standardizovaného hereckého projevu Stevea Carella je rolí psanou přímo na tělo. Carell tak dostává možnost projevit svou živelnost, zejména pak ve svých geniálních pěvecko-tanečních kreacích, ikdyž tentokráte v daleko civilnější formě. Nejpůsobivější stránkou seriálu je však zajisté postava výstředního vedoucího vědecké sekce projektu Malloryho, jehož ztvárnil výtečný John Malkovich. Jeho unyle pozvolný styl dialogu, vytváří až nutkavou potřebu zhlédnutí dalšího dílu a ve výsledku na duu Carell-Malkovich potencionální úspěch a případná druhá série Space Force stojí a padá.

Funkční podstata a pestrost vedlejších postav zde však pomalu upadá i přes slibné počáteční dojmy a za zmínku tak stojí například otravně vystupující PR expert Tony (Ben Schwartz), několik scén s již zesnulým Fredem Willardem (Taková moderní rodinka), třeskutá Lisa Kudrow (Přátelé) nebo šimpanzí astronaut Marcus, jenž si zdatně bere prostor hned ve druhé epizodě. Streamovací gigant Netflixu se tedy může opět pyšnit bohatým a zajímavým obsazením, přestože se nutně nejedná o velká jména a dostává tak i už své často typické vysoké úrovni produkční kvality.

Otevřenost posledního desátého dílu zcela nezištně vybízí k pokračování, ačkoliv Space Force nemá téměř žádný rámcový příběh, který by nutně vyžadoval kontinuální navázání. Satirického komentáře z neobvyklého prostředí se tak možná znovu nedočkáme, třebaže by si seriál zejména pro své sympaticky napsané charaktery a herecké obsazení druhou šanci zasloužil. Space Force zpočátku nemusí nadchnout, ale ve výsledku přeci jen nabízí nenáročnou a skvěle plynoucí komedii, která však nezbytně není pro každého.

Kdy a kde dávají film: Jednotky vesmírného nasazení (TV seriál)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!