Jan Haubert z Visacího zámku: Rozjedeme to jako před plným sálem

Jan Haubert z Visacího zámku: Rozjedeme to jako před plným sálem 

Přesně za týden, v sobotu 16. května večer, chystá česká punková stálice Visací zámek livestreamový koncert, na němž představí singly z alba Anarchie a totál chaos vydaného letos v březnu. K online vystoupení si kapela přizvala další veterány žánru, skupinu E!E. O živém přenosu i novinkách z poslední desky promluvil zpěvák Jan Haubert.

Jak moc zasáhla pandemie do vašich životů a činnosti skupiny?

Pandemii nám byl čert dlužen. Pečlivě jsme připravovali jarní turné, a to nakonec přišlo úplně vniveč. Přesně k prvnímu jarnímu koncertu, 13. března letošního roku, vyšla taky naše nová deska, ale v prodeji byla jediný den, pak zavřely obchody. Místo objíždění republiky a křtění alba tak sedíme doma. Jako kapela nemůžeme dělat skoro nic, maximálně odpovídám mailem na otázky novinářů. Pro Český rozhlas jsem načetl baladu Vodník. Ale jinak je to děs, je to běs.

Chystáte livestreamový koncert. Může mít online přenos vystoupení atmosféru?

No uvidíme, jak to půjde. Já doufám, že ta naše hlasitá muzika mě vtáhne docela rychle. Ve studiu taky nemáte posluchače, a přitom ze sebe musíte vydat to nejlepší. A objektivy kamer jsou docela motivující záležitost. Věřím, že to rozjedeme jako před plným sálem.

Vláda před týdnem oznámila rušení letních festivalů. Letos jste měli zahrát třeba na Hradech CZ. Máte vymyšlený náhradní plán na prázdninovou sezónu, nebo si uděláte volno?

Náhradní plán zatím není, situace se mění den ode dne a plánovat je obtížné. Doufám, že aspoň nějaké menší koncerty už v létě budou.

Před pár týdny jste vydali novou desku nazvanou Anarchie a totál chaos. Ono bezvládí naznačuje i coververze slavné písně Anarchy in the U. K. od Sex Pistols. Má jít o poctu britským průkopníkům punku?

Ano, Pistoláčům jsme chtěli vzdát hold, rozhodně nejde o parodii. Píseň hrajeme věrně, jen o něco rychleji. Ale hlavním důvodem, proč je píseň na desce, je její český text. Ten text z písničky dělá originál, aspoň já to tak cítím.

Na albu nechybí ani zhudebněná báseň Polednice českého klasika Karla Jaromíra Erbena…

Nové album jsme dodělávali ve velkém chvatu, abychom stihli plánovaný termín vydání. Michal Pixa přinesl pěkný hudební motiv a vlastně celou píseň, ale až na konci nahrávání a bez textu. Song se tedy nahrál bez zpěvu a já měl jen asi dva týdny na otextování a nazpívání. A textování se mi vůbec nedařilo. Tak jsem začal listovat svými oblíbenými básníky a s úžasem jsem zjistil, že Polednice do melodie pasuje jak ulitá. Pak už zbývalo jen Erbenův text trochu pokrátit.

Na domácí scéně jste pomalu úkazem, už třicet osm let hrajete ve stejné sestavě. Nehrozí vám někdy ponorková nemoc?

Někdy možná jo, ale v této době určitě ne. Poslední koncert jsme měli v lednu.

Věříte, že vás punk přežije?

No jistě. Punk je nesmrtelný!

Foto: JamPR

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!