Řidič slečny Daisy: Dojemný snímek slaví 30. výročí od výhry čtyř Oscarů

Řidič slečny Daisy: Dojemný snímek slaví 30. výročí od výhry čtyř Oscarů 

Hořce komediální snímek, který nenechá jedno oko suché, Řidič slečny Daisy, 26. března 2020 oslavil již 30. výročí Oscarů hned ve čtyřech kategoriích. V kultovním filmu z roku 1989 zazněla i Dvořákova opera Rusalka.

Miss Daisy

Hlavní hrdinkou dojemného příběhu o nevšedním přátelství, které vzkvétalo postupně je postarší dáma Daisy (Jessica Tandy), bohatá a svérázná americká židovka, která již není schopná sama řídit sama auto. I přes její počáteční protesty jí syn najme černošského osobního řidiče, což je v 50. letech 20. století, kdy se v politice i na ulicích řeší rasové spory, velmi odvážný krok. Mírumilovný a klidný Hoke (Morgan Freeman) si musí před uhádanou a tvrdohlavou Daisy svoje místo v jejím domě denně tvrdě obhajovat. Hoke kritizuje Daisyinu izolovanost od světa a neschopnost přizpůsobit se změnám ve společnosti. Ona naopak nechápe Hokeovu negramotnost, neotesanost, uvolněné chování a neustálé rozhořčení. Až v době, kdy je slečna Daisy přesunuta do domova důchodců a Hoke je už sám příliš starý na to, aby ji vozíš, si oba konečně uvědomí, jak moc pro sebe ve skutečnosti znamenali a jak moc dobrými přáteli byli.

 

Čtyři zlaté sošky

Snímek v roce 1990 vyhrál čtyři Academy Awards. Tou hlavní výhrou je pozlacená soška za nejlepší film roku. Výhru z kategorie Hlavní herečka si odnesla i Jessica Tandy za své ztvárnění tvrdohlavé slečny Daisy. Oceněn byl i Alfred Uhry za adaptovaný scénář a práce s makeupem ve filmu.

Nejstarší držitelka Oscara

Výherkyně Oscara za roli slečny Daisy, Jessica Tandy, byla ve svých 81 letech dodnes nejstarší držitelkou této ceny. Herečka se vsadila se svých agentem o 100 dolarů, že nevyhraje za svůj výkon Oscara. Po předávání mu řekla, že šlo o nejlepší prohranou sázku v jejím životě. 

Český odkaz ve filmu

Film Řidič slečny Daisy složil nepatrnou poklonu České republice. V jedné části zazní úryvek z opery Rusalka Antonína Dvořáka. Konkrétně jde o árii Měsíčku na nebi hlubokém, která je nazpívání českou operní pěvkyní slovenského původu Gabrielou Beňačkovou.

 

Inspirace ze života

Autor scénáře a divadelní hry Alfred Uhry se pro příběh přátelství slečny Daisy (Jessica Tandy) a Hoka (Morgan Freeman) nechal inspirovat vztahem své babičky a jejího šoféra Willema Colemana.

Síla slušivé garderoby

Role Florine, kterou získala newyorská herečka Patti LuPone, v originální hře Driving Miss Daisy není. Byla napsána dramatikem a scénáristou Alfredem Uhrym speciálně na míru Patti LuPone, protože se mu herečka líbila v kostýmu.

Fotografie: Warner Bros. Pictures

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!