Jeden svět startuje už dnes. V Centru DOX bude rozsáhlá sekce s virtuální realitou

Jeden svět startuje už dnes. V Centru DOX bude rozsáhlá sekce s virtuální realitou 

Centrum DOX se stane jedním z míst, které v následujících dnech obsadí festival dokumentárních filmů Jeden svět. Kromě klasických projekcí zde však diváci budou moci navštívit i speciální kino pro virtuální realitu i kratší experimentální projekty.

Centrum současného umění DOX se v následujících osmi dnech stane jedním z míst konání mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Během letošního ročníku, který je věnován problematice klimatické krize, budou diváci moci zažít i virtuální realitu.

Právě DOX se stane jediným místem s rozsáhlou VR sekcí. Možností pro návštěvníky budou filmy ve speciálním VR kině i kratší experimentální projekty v prostorách VR #DATAMAZE. Vybrat si mohou ze sedmi filmů, které využívají VR technologie, a sedmi projektů o délce pěti až dvaceti minut.

Jeden svět v Centru DOX. Foto: Jan Slavík

Prostor VR #DATAMAZE, v němž budou speciálně uzpůsobené kóje, se pokusí kriticky reflektovat působení počítačové a internetové kultury na náš každodenní život. Promítnuto bude také devět celovečerních dokumentárních filmů. Součástí programu jsou diskuze s autory a protagonisty.  

Virtuální realita diváky vtáhne například do událostí z dějin planety Země v dokumentu Oživlé muzeum s Davidem Attenboroughem, nebo do šamanských vizí a halucinací ve filmu Ayahuasca – psychedelická pouť. Problematiku lidských práv reflektuje například dokument Čínský umělec v exilu. Vliv počítačů a internetu zkoumá německý dokument Ahoj, robote nebo americký Lepší profil.

Festival Jeden svět se koná od 5. do 14. března.

Jeden svět v Centru DOX. Foto: Jan Slavík

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Centrum Dox nabízí i další akce

Místo konání: Centrum Dox

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!