Jeden svět 2020: láska za časů sociálních sítí, bytová krize i Kanada optikou Ellen Page

Jeden svět 2020: láska za časů sociálních sítí, bytová krize i Kanada optikou Ellen Page 

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět tentokrát nese podtitul Až naprší a uschne, jenž odkazuje na aktuální nepříznivý stav klimatu. Kromě snímků zaměřené na ekologickou krizi nabídne i cestovatelská, politická nebo třeba LGBT témata. Podívejte se na náš výběr z letošního programu.

FREM

Téměř až hypnotizující zážitek slibuje snímek slovenské režiséry Viery Čákanyové, který je příběhem o současné přírodě, její kráse, ale zároveň i nebezpečnosti vůči lidstvu, jež se na ní svým liknavým chováním podepisuje. Staví na zdánlivě banálním konceptu, je natočen pomocí dronů. Dokument soutěží v rámci Berlinale Forum na letošním berlínském festivalu.

Tímhle vlakem jedu

Lákalo vás někdy projet se místo osobního na nákladním vlaku? Této nezvyklé zálibě propadlo několik žen, které ve svém novém filmu zachycuje francouzský režisér Arno Bitschy. Sleduje jejich cestu americkou krajinu směřující neznámo kam, na níž se skupina chce odpoutat od dnešní společnosti nebo se tímto způsobem vymezit vůči rodině. Dosahují tak svobody, byť na hranici zákona.

V té vodě něco je

Kanaďanka Ellen Page, známá svou rolí ve filmech Počátek, Juno nebo Vyfič!, se tentokrát stává protagonistkou dokumentárního snímku, v němž se vrací do své rodné provincie Nové Skotsko. V zemi, jež na první pohled disponuje impozantní krajinou, však neustále přetrvává rasismus a začínají na ni dopadat i důsledky environmentální krize, které herečka přibližuje prostřednictvím života několika žen z komunit původních obyvatel.

Mořský koník

LGBT tematiku přináší tento snímek britské tvůrkyně Jeanie Finlay, jenž je příběhem o třicetiletém transgenderovém muži rozhodnutém přivést na svět své vlastní dítě. Freddy se transformoval ze ženy na muže, a ačkoli jeho zevnějšek tvoří vousy a svalnaté mužné tělo, ponechal si kvůli naplánovanému rodičovství své pohlavní orgány.

Ostatky po odyseji

Uprchlická krize dosáhla vrcholu před pěti lety, její následky však zůstávají doposud (nejenom) v podobě anonymních ostatků ležících na středozemním pobřeží. S identifikací těl migrantů občas pomáhají příbuzní, často ale končí v bezejmenných hrobech. Jedním z pátrajících ve filmu rakouské dokumentaristky Nathalie Borgers je Farzat, jenž bojuje s evropskými úředníky o důstojný pohřeb svých blízkých.

Vylidněno

Nejen Praha, ale i řada dalších světových metropolí v poslední době čelí závažnému problému – bytové nouzi zapříčiněné rapidním nárůstem nájemného. Centra měst se vylidňují a byty zejí prázdnotou. Zjistit okolnosti této neblahé situace se vydal švédský filmař Fredrik Gertten, ve snímku nechybí odborné komentáře socioložky Saskie Sassen nebo ekonoma Josepha Stiglitze.

Národ jedináčků

Čína začíná hojit rány po drsné politice jednoho dítěte, kterou komunistický režim zavedl před více než čtyřmi dekádami a jež byla zrušena teprve v roce 2015. O dopadech někdejšího represivního zákona, který zahrnoval nucené potraty, sterilizace i odkládání novorozenců na ulicích, pojednává snímek tamějšího režisérského tandemu Jialing Zhang a Nanfu Wang.

Párování

Unikátní vhled do milostného života mileniálů nabízí film severské autorky Liny Marie Mannheimer. Režisérka zvolila netradiční pojetí – našla několik příslušníků mladé generace, předala jim kamery a nechala je po celý rok natáčet jejich online komunikaci s vrstevníky. Dva z nich ale mezitím nečekaně vytvořili pár. Snímek otevírá otázku sexuality, uvažování dnešních mladých i seznamování skrze moderní technologie.

Vítejte v Čečensku

Poslední léta znamenala pro homosexuální obyvatele Čečenska rozsáhlé represe v podobě zatýkání i fyzických trestů. Osudy těch, kteří se stali jejich obětí a zvolili emigraci ze země, ale i lidí, kteří se „nežádoucím“ snaží pomoci na osobní či společenské rovině, přináší film amerického dokumentaristy Davida France.  

Foto: FilmRepublic

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!