Jaký je moderní mýtus mateřství? Nová inscenace A studia Rubín přibližuje osudy současných matek

Jaký je moderní mýtus mateřství? Nová inscenace A studia Rubín přibližuje osudy současných matek  

A Studio Rubín chystá novou inscenaci, v níž bude hrát hlavní roli mateřství a číslo sedm. Režisérka Barbara Herz oslovila sedm žen-matek, od kterých vyslechla sedm osudů a sedm zcela odlišných svědectví o mateřství. Materiál pro svou novou inscenaci dokumentárního divadla sbírala dva a půl roku.

Inscenace Jenom matky vědí, o čem ten život je se vypořádává se zdánlivě každodenním a důvěrně známým fenoménem mateřství a rodičovství. Premiérově se návštěvníkům v A studiu Rubín představí 28. února. Do role sedmičky žen se scénicky vcítí herci Lucie Andělová, Veronika Lazorčáková a Jiří Kniha. Režisérka Barbara Herz a dramaturgině Dagmar Radová, Anna Smékalová a Lucie Ferenzová pojímají mateřství jako fenomén, který mimoděčně otevírá řadu zásadních otázek vypovídajících o nastavení společnosti a jejích prioritách.

Nová inscenace přistupuje k tématu mateřství upřímně a nebojí se otevírat ani tabuizovaná témata, jako je vliv rodičovství na partnerský vztah či sexuální život s dítětem. „Na jednu stranu je mateřství stavěno na glorifikovaný piedestal a nejvyšší seberealizační možnost v životě ženy. Volba cíleného nemateřství je stále nahlížena jako jistá forma sobectví a nepochopení zásadních životních priorit,“ vysvětluje režisérka Barbara Herz, „zároveň je však žena, která se stane matkou, okamžitě vržena do poměrně komplikované situace finanční, seberealizační, pracovní i společenské.Na pomyslné střídačce kapitalismu pokouší prorazit komplikovaným systémem slaďování profesního a rodinného života a přitom naráží na množství genderových stereotypů a limitů.“

Ženy, které se dělily o své příběhy, byly v odlišných životních situacích. Jedna otěhotněla v době, kdy studovala, jiná je matkou samoživitelkou, další se rozhodla vybočit ze systému, rodit děti v maringotce a pěstovat pro rodinu bio zeleninu. V inscenaci tvůrci pracují také s odbornými genderovými a sociologickými komentáři a s ‚tvrdými‘ statistickými daty. „V inscenaci chceme upozornit na nebezpečí společenských mýtů, kterými je mateřství opředeno. Mezi ně řadíme ty po staletí společensky uznávané, ale i ty novodobé, které my sami často vytváříme, žijeme a následně bolestivě demaskujeme,“ pokračuje Herz.

Spolu s novou hrou chystá A studio Rubín tři panely diskuzí s tématem Love, Money a Baby i další navazující aktivity, kterými chce více zasahovat do veřejného prostoru. Jedna se například na hlídání pro maminky, které se rozhodnou navštívit odpolední představení, nebo o zapojení neziskových organizací, jež podporují rodiče v nouzi.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

A studio Rubín nabízí i další akce

Místo konání: A studio Rubín

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!