Tři Janové na jednom jevišti. Městská divadla pražská uvedou Jiráskovu trilogii

Tři Janové na jednom jevišti. Městská divadla pražská uvedou Jiráskovu trilogii 

Jan Hus, Jan Žižka a Jan Roháč se potkají na jednom jevišti, a to v divadle Komedie. Městská divadla pražská totiž uvedou inscenaci inspirovanou slavnou dramatickou trilogií Aloise Jiráska. Pokusí se zaujmout hlavně mladší publikum.

Alois Jirásek napsal svoji dramatickou trilogii Jan Hus, Jan Žižka a Jan Roháč na počátku minulého století. Ve formě scénické koláže ji připravují Městská divadla pražská v úpravě a režii Lukáše Brutovského. Tři Janové se potkají na jevišti divadla Komedie v nové inscenaci pod názvem Husitská trilogie.

„Dlouho jsme hledali téma pro naši inscenaci. Miro napřed navrhl Jana Husa, ale pak jsme dostali velkorysejší nabídku - ať uděláme rovnou celou Jiráskovu trilogii. A to je velká výzva, zjistit, zda se dá tak obsáhlé dílo převyprávět na malé ploše a s malým počtem herců, jako to zamýšlíme my v Komedii,“ uvádí režisér Brutovský a dodává: „Původní motiv pravdy a odvahy se nám postupně rozšířil o to, jak se filozofická idea může proměnit až v krvavý fanatismus, když se začne zneužívat mocensky a vojensky“.

Inscenace se pokusí zaujmout především mladší publikum. Tvůrci totiž pracují se současnou elektronickou hudbou v kombinaci s původními texty písní z husitské doby. Používají také princip oživlé archeologie, což znamená práci s dobovými předměty, ale neadekvátním způsobem.

„I text samotný došel zjednodušení, zachováváme jen nejnutnější body, důraz klademe na expresi. Je to pokus o kreativní a přitom i kritickou konfrontaci s jedinečnou kapitolou českých dějin,“ uzavírá Brutovský.

V roli všech tří Janů se představí nový člen souboru Městských divadel Vojtěch Dvořák, v dalších rolích pak třeba Veronika Janků nebo Radim Kalvoda. Premiéra se koná 25. ledna v Komedii.

foto: archiv Městských divadel pražských

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Komedie nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!