Pod vodou. Průměrné sci-fi o monstru na dně oceánu, které naprosto nevyužívá potenciál

Pod vodou. Průměrné sci-fi o monstru na dně oceánu, které naprosto nevyužívá potenciál45%

Do kin ve čtvrtek vstupuje snímek Pod vodou s hvězdným obsazením, v titulních rolích se představí Kristen Stewart či Vincent Cassel. Akční sci-fi o monstru žijícím na dně oceánu, kde probíhá hlubinný vrt, však potenciál nechalo ležet ladem.

Mělo to být další běžné ráno jako každé jiné, i když ve stanici umístěné jedenáct kilometrů pod hladinou oceánu sotva poznáte, zda je den, či noc. Cynická technoložka Norah (Kristen Stewart) si zrovna šla vyčistit zuby, když se spustila apokalypsa.

Silné zemětřesení narušilo její útvar, v němž spolu s kolegy dohlíží na ropný vrt. Stěny postupně vybuchují a prostory zaplňuje voda a trosky. Se skupinou přeživších v čele s kapitánem (Vincent Cassel) se vydává na riskantní cestu do bezpečné stanice, odkud by se mohli živí dostat domů. Parta však stále více nabývá podezření, že přírodní katastrofa probudila na dně oceánu monstrum, o jehož existenci neměl nikdo tušení.

Stejně jako v klasikách sci-fi hororu Vetřelec či Věc režisér filmu Pod vodou William Eubank umístil své postavy do omezeného prostoru, který jim značně ztěžuje situaci. Potenciál vzbuzení klaustrofobních zážitků ale využil jen minimálně, z celé strastiplné výpravy bychom našli jen minimum scén, kdy jde hrdinům skutečně o život.

Ani monstrum, jež by jako z oka vypadlo příšeře ze Scottova kultovního trháku, zrovna nevyděsí, byť se protagonisté potkávají jak s relativně neškodnými mláďaty, tak i s jejich kolosální maminkou. Té se ale paradoxně více daří nechávat po sobě spoušť, než lovit své oběti. Nejstrašidelnější je tak nakonec záběr na zakrvácenou helmu skafandru.

Ve výsledku je film více akční než hororový, přesto se cesta do vytouženého cíle zdá být chvílemi nekonečná. Spádu příliš nepomáhá slabý scénář, jehož autorská dvojice Brian Duffield a Adam Cozad se mohla víceméně jen na otřepané americké ujišťovací fráze, že bude všechno v pořádku, ačkoli je více než jasné, že nebude. Naprosto irelevantní je moment, kdy si dvě z přeživších při přechodu vodou mezi stanicemi povídají o tom, kdo má jaké plemeno psa, přičemž si touto konverzací zbytečně snižují už tak dost malé množství kyslíku.

Přednostmi snímku jsou naopak docela nadprůměrné podvodní efekty a vydařené finále s Kristen Stewart, jež je logickým vyústěním jejího osudu. Celkově ale do žánru nepřispěje ničím novým, čím by utkvěl v paměti na déle než pár hodin po zhlédnutí.

Foto: CinemArt

Názor informuji.cz: 45%

Kdy a kde dávají film: Pod vodou

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!