Staňte se obyvateli městečka Palerma. NoD chystá zážitek na pomezí divadla a LARPu

Staňte se obyvateli městečka Palerma. NoD chystá zážitek na pomezí divadla a LARPu  

Tvůrčí tým Janka Lesáka a Natálie Preslové má za sebou několik úspěšných inscenací. Nyní chystá ojedinělý koncept, v němž nabídne každému divákovi roli. Chcete si zahrát kněze, farmáře nebo hospodského? Začátkem ledna vyrazte do pražského divadla NoD a staňte se jedním z obyvatel slavného městečka Palerma.

Městečko Palermo je klasická táborová hra. Začátkem ledna se z ní ale stane i nová inscenace pražského divadla NoD. Tvůrčí tým Janek Lesák a Natálie Preslová, kteří mají na kontě úspěšné inscenace Bible 2, Fantasy! nebo Měsíční sonáta č. 11, připravují inscenaci na pomezí divadla a LARPu (life action role play).

V Městečku Palermu si totiž zahrají sami diváci. Každý z nich se stane jedním z pětapadesáti obyvatel a prožije celý příběh jako jeho součást. Může se stát například knězem, farmářem, hospodským nebo radním, přičemž společným cílem všech postav bude odhalit vraha a přežít hru do konce.

 „Při práci na našem konceptu participačního divadla jsme vycházeli z fenoménu LARPu, který je u nás ve velké oblibě a věnuje se mu opravdu hodně lidí po celé republice, divadelní tvůrci ho ve své tvorbě zatím příliš nevyužívají. Pro nás je samotný princip role play her velkou inspirací,“ říká režisér Janek Lesák.

foto: Anna Hladká Vašicová

„Druh divadla, ve kterém dáte každému divákovi jeho vlastní roli a svobodu jakkoli ovlivnit celý příběh, s sebou samozřejmě nese určitá rizika. Na druhou stranu ale může divákům (hráčům) poskytnout takový divadelní zážitek, jakého není možné docílit jiným způsobem - divákovi tady příběh nevyprávíme, ale necháme ho, aby si ho na vlastní kůži prožil. Což je pro nás způsob práce, který nás baví nejvíc - hledání nových forem toho, jak se dá v divadle vyprávět příběh,“ dodává Lesák.

Tvůrci si navíc formát participačního divadla již vyzkoušeli v projektu GAME, který uváděli v Českých Budějovicích. Premiéra inscenace Městečko Palermo usíná se koná 4. ledna v Divadle NoD. Kromě hrajících diváků se v ní představí Anita Gregorec nebo Lumíra Přichystalová, Martin Cikán, Láďa Karda, Jan Strýček a Jakub Ruschka.

foto: Anna Hladká Vašicová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Staňte se obyvateli městečka Palerma. NoD chystá zážitek na pomezí divadla a LARPu
 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!