Ikona osmdesátých let a-ha poprvé dorazí do Prahy

Ikona osmdesátých let a-ha poprvé dorazí do Prahy 

Třicet pět let od vydání debutového alba Hunting High And Low v příštím roce oslaví norská popová skupina a-ha podzimním evropským turné. Odstartuje ho 28. října 2020 v pražské O2 Areně, kde odehraje své největší hity i nové skladby.

Vůbec poprvé bude v Česku koncertovat hvězda osmdesátek, mezi jejíž nejznámější skladby patří Take On Me a The Sun Always Shines on T.V., které se v polovině dekády dostaly do čela hitparád ve více evropských zemích. Písně z prvního alba z roku 1985, ale také jejich mixy nebo novější nahrávky v Praze odehrají tři původní členové formace – Morten Harket, Magne Furuholmen a Paul Waaktaar-Savoy.  

Na Hunting High and Low není žádná píseň, na kterou bychom se během živého hraní netěšili. Díky playlistu, který kopíruje pořadí alba, se z koncertu stane úplně jiný typ show než cokoli, co jsme předtím udělali,“ nechal se slyšet kytarista Paul Waaktaar-Savoy.

S tím souhlasí jeho spoluhráč, klávesista Magne Furuholmen: „Nahrávání té desky bylo v naší kariéře a společné spolupráci tak určujícím okamžikem a vzrušujícím obdobím, že revize tohoto hudebního materiálu o pětatřicet let později je spíše inspirací než povinností. Jen musíme trochu oprášit staré syntezátory.

Popová hudební skupina a-ha, která se stylově částečně řadí i do synthpopu a new wave, vznikla v Oslu roku 1982. Po debutové desce, která se umístila na prvním místě v Norsku a na druhém v britském žebříčku, následovaly pro kapelu úspěšné roky, kdy vydala další známé singly jako The Living Daylights, Stay on These Roads nebo Crying in the Rain.

V letech 1994 až 1998 měla pauzu, stejně tak v letech 2010 až 2015. Její dosud poslední album Cast in Steel vyšlo před čtyřmi lety.

Foto: archiv Brainzone

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!