Nový koprodukční projekt Identita Evropa nabízí různé pohledy na současný stav evropského kontinentu

Nový koprodukční projekt Identita Evropa nabízí různé pohledy na současný stav evropského kontinentu80%

Čtyři herci, osm příběhů od osmi autorů z osmi různých evropských zemí. To je základem projektu Identita Evropa, který se představil v úterý 26. listopadu poprvé v Praze.

Národ, nebo centrální evropská vláda? Otevřít hranice, nebo je naopak více uzavřít? Migranti jako metla, nebo záchrana? Evropa prochází těžkými časy. Velká Británie se už měsíce snaží o odchod z Unie, ale naráží na politickou krizi na vnitrostátní úrovni. Itálie, Polsko, Maďarsko i Česká republika zažívají rozpad důvěry v EU. A celým kontinentem se šíří populismus a radikální názory, o nichž si mnozí mysleli, že již navždy utichly.

Co pro nás v této době Evropa vůbec znamená? A kde se vlastně cítíme doma? Jakou identitu spojujeme sami se sebou? Nejen na tyto otázky se ptá projekt Identita Evropa, který nechal hned osm autorů, aby se nad současným stavem Evropy zamysleli a své myšlenky reflektovali v jednom z osmi krátkých příběhů, které inscenace spojuje.

Projekt propojil hned tři evropská divadla – Deutsches Nationaltheater Weimar, TAK Liechtenstein a Les Théatres de la Ville de Luxembourg. Autoři mikropříběhů jsou kromě Německa, Lucemburska a Lichtenštejnska také tvůrci z Estonska, Švýcarska, Španělska, Rumunska a Chorvatska. Impulzem tohoto velkého koprodukčního projektu bylo 300 let existence státu Lichtenštejnsko. Režie se ujali Katrin Hilbe a Rafael D. Kohn.

Divák se tak během jednoho představení dočká hned osmi oddělených příběhů, které přibližují současnou tvář Evropy.  Každý přináší svůj vlastní originální pohled, unikátní ztvárnění a témata. Úvahy o evropské identitě nejsou vždy příjemné. Rozhodně se nejedná o jednostranný pohled, který by dokládal, jak je evropské společenství bezchybné.

Celkové pojetí se také velmi liší. Zatímco někteří autoři o Evropě promlouvají poměrně přímo bez divadelních symbolů, jiní používají zajímavá podobenství, personifikace a podobné figury, které dělají z inscenace místy až poetický zážitek. Nejlepší na celé hře je ale její pestrost, energie a dynamika. Divák se nemá šanci začít nudit, protože je mu každou chvíli prezentovaný jiný příběh. Chvíli se dojímá, zatímco vzápětí se královsky baví.

Přestože se jedná o osm oddělených příběhů, v závěru do sebe zapadají jako jeden celek. Inscenace Identita Evropa totiž potvrzuje mimo jiné to, že každý vnímá problematiku současného stavu evropského kontinentu úplně jinak. Trápí ho jiné problémy a těší ho jiné výhody. Nebojí se přitom reflektovat, v jakých věcích Evropa stále zaostává a čím tak jde na ruku populistům nabízejících snadná řešení i na ty nejpalčivější problémy.

Projekt Identita Evropa byl poprvé uveden v rámci 24. ročníku Pražského divadelního festivalu německého jazyka.

Foto: Ilja Mess

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Nový koprodukční projekt Identita Evropa nabízí různé pohledy na současný stav evropského kontinentuNový koprodukční projekt Identita Evropa nabízí různé pohledy na současný stav evropského kontinentuNový koprodukční projekt Identita Evropa nabízí různé pohledy na současný stav evropského kontinentu
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Komedie nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Komedie

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!