Podzimní hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku: tematické prohlídky, speciální trasy i oslavy svátků

Podzimní hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku: tematické prohlídky, speciální trasy i oslavy svátků 

S koncem října se sice většina hradů a zámků uložila k zimnímu spánku, jejich milovníci však zoufat určitě nemusí. Podívejte se na náš přehled památek na Moravě a ve Slezsku, které své brány návštěvníkům nejen nezavřely, ale navíc si pro ně připravily i speciální programy.

Šternberk

Na hradě Šternberk nedaleko Olomouce se můžete 10. listopadu těšit na Svatomartinské prohlídky. Od 10:00 do 16:00 hodin vás hradem provedou průvodci oblečení v historických kostýmech, jejichž výklad bude kromě historie hradu zaměřen i na legendu o sv. Martinovi. Stranou ale nezůstanou ani svatí, se kterými se můžeme setkat v adventním čase – sv. Barbora, sv. Lucie či sv. Mikuláš. Prohlídky končí v rekonstruované hradní kuchyni, kde pro vás budou připraveny ochutnávky martinských specialit a vína. Vstupné 200/140 Kč.

O sobotách 16. 11. od 10:00 do 16:00 hodin a 7., 14. a 21. 12. od 10:00 do 14:00 hodin můžete na Šternberku navštívit i Liechtensteinské sbírky 1. prohlídkového okruhu. Uvidíte kapli, chodbu a pokoje 1. patra vybavené mobiliářem posledních majitelů i Liechtensteinskou kuchyni. Vstupné 150/110 Kč.

Hrad Šternberk. Foto: archiv NPÚ

Bouzov

Na pohádkovém hradě Bouzov můžete 15. a 16. listopadu poznat kouzlo podzimu. Stejnojmenné netradiční podvečerní prohlídky při svíčkách vás po oba dny od 17:00 do 19:00 hodin zavedou do speciálně vyzdobeného zámku. Čekají tu na vás podzimní aranžmá, zajímavé povídání a speciální ochutnávka na závěr prohlídky. Vstupné 200/140 Kč. Zážitek můžete završit posezením v hradní krčmě, kde budou připraveny zvěřinové pokrmy.

Po celý listopad je na Bouzově otevřena i speciální zimní trasa. Od pondělí do pátku v 11:00 a ve 13:00 hodin a v sobotu, v neděli a ve svátky od 10:00 do 14:00 hodin si můžete prohlédnout zdejší starou kancelář, schodištní halu, Alžbětino křídlo, podsebití, služební jídelnu, kuchyni, kapli a zbrojnici. Vstupné 170/120 Kč.

Valtice

Až do 1. prosince můžete navštívit i základní prohlídkovou trasu zámku Valtice, na které se seznámíte s interiérem a vybavením barokního zámku v podobě, kterou mu vtiskla poslední nákladná rekonstrukce v první polovině 19. stol. Otevřeno je od úterý do neděle od 10:00 do 14:00 hodin, vstupné 190/130 Kč. 

O sobotách a nedělích od 10:00 do 16:00 hodin můžete v listopadu navštívit i výstavu kostýmů z filmu Marie Terezie, který se z velké části na zámku ve Valticích natáčel. Vstupné 70/50 Kč. V místnostech v prvním nadzemním patře hlavní zámecké budovy naleznete až do 25. listopadu i volně přístupnou výstavu Zámek – sídlo pokroku, která vám představí zajímavosti z technického vybavení zámku Valtice a zámku Lednice. 

Ve sklepních prostorách zámku ve Valticích můžete navštívit i každoročně obnovovanou expozici nejlepších sta vín z celé České republiky, která je jediná svého rozsahu u nás. Otevřeno je celoročně s výjimkou ledna.

Zámek Valtice. Foto: archiv NPÚ

Lednice

Na nedalekém zámku v Lednici na vás až do 22. prosince čekají prohlídky reprezentačních sálů v přízemí zámku, které sloužily k pořádání společenských akcí, plesů a bálů. Uvidíte vstupní halu, lovecký salonek, koupelnu, předpokoj, modrý pokoj, dámskou ložnici, čínský pokoj a kabinet, rytířský sál, jídelnu, knihovnu, tyrkysový společenský sál, červený kuřácký salon či modrý taneční sál. Otevřeno je o sobotách a nedělích od 10:00 do 16:00 hodin, vstupné 200/140 Kč.

Ve stejných datech i časech se můžete podívat i do zdejšího zámeckého skleníku, v němž si budete i uprostřed zimy připadat jako v tropickém ráji. Vstupné 80/60 Kč.

Štramberk 

O listopadových víkendech si před zimní pauzou můžete prohlédnout i hrad Štramberk s jeho slavnou věží zvanou Štramberská Trúba. Otevřeno je vždy v sobotu a v neděli od 10:00 do 12:00 a od 12.30 do 16:00 hodin, vstupné na věž činí 40/20 Kč. Areál hradu je volně přístupný veřejnosti po celý rok.  

Hrad Štramberk. Foto: Hendric Stattmann, CC BY-SA 4.0

Úvodní foto: zámek Lednice, archiv NPÚ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!