Temný osud poslal Terminátora zpátky v čase. Funguje u něj akce, hlášky i kostra příběhu

Temný osud poslal Terminátora zpátky v čase. Funguje u něj akce, hlášky i kostra příběhu75%

Deadpoolovský Tim Miller servíruje plnohodnotné pokračování Dne zúčtování i s Lindou Hamilton a samotným Arnoldem. Premisa zůstává stejná a předvídatelná, ale série si po posledních filmařských "pokusech" minimálně vylepšila reputaci solidní akcí.

Značka Terminátor v posledním desetiletí ztrácela dech. Tvůrci zkoušeli digitálně omladit Arnolda Schwarzeneggera, natočit film úplně bez něj a vymýšleli spletité dějové linky, které si pohrávaly s časem a osudem znovu a znovu. Nic z toho ale opravdu nefungovalo a veleúspěšný projekt Jamese Camerona šel pomalu ke dnu stejně jako jeho další filmový hit Titanic.

Nyní se k sérii nevrátil jen její duchovní otec, ale i původní Sarah Connor Linda Hamilton a samozřejmě Arnold Schwarzenegger, a světe div se. Dostali jsme sice klasickou zápletku, ale Temný osud ignoruje všechny nepovedené Terminátory a vlastně navazuje tam, kde Den zúčtování s pompou pustil titulky.

Sarah Connor (Linda Hamilton) zabránila dnu zúčtování, změnila budoucnost a přepsala osud lidské rasy. Nyní se ale do její doby vrací nový smrtící stroj Rev-9 (Gabriel Luna), aby zlikvidoval Dani Ramos (Natalia Reyes), budoucí naději a inspiraci pro svět lidí. Mladé ženě pomáhá k přežití nejen Sarah, ale i technologicky vylepšená Grace (Mackenzie Davis) a starý dobrý T-800 (Arnold Schwarzenegger). 

Nový Terminátor pokládá základní kameny přesně tam, kde je to zapotřebí. Do zbraně povolal část původního obsazení se skvělou Lindou Hamilton a doplnil ho nováčky, kteří dláždí cestu nikterak složitému, ale logickému příběhu, který má své momenty. Tim Miller sice nenabídl deadpoolovsky bláznivou střílečku, ale slušnou akci zvládl ukočírovat s přehledem. Především ale Temný osud dává smysl a diváci si při jeho sledování nebudou trhat vlasy nebo kroutit hlavou nad tím, jak postavené na hlavu řádění strojů je. Samozřejmě, že pro Terminátory neznalé publikum bude cestování časem za účelem masakru mladých hrdinů vždy trochu španělskou vesnicí, ale milovníci kultovního sci-fi budou spokojeni.

Tvůrci zvolnili a a osmadvacet let po skvělém Dni zúčtování hrají na jistotu. Je dost možné, že tak ale naplnili touhu fanoušků vidět jejich oblíbenou ságu ve slušivém staromódním kabátě se známými tvářemi a hláškujícím Arnoldem, který tentokrát nabídne i nějaké rady do života. Finále má dokonce váhu a nabízí perspektivu pokračování, za které už by se nemusel nikdo stydět. Otázkou však zůstává, zda se nemá končit v nejlepším.

Názor informuji.cz: 75%

Kdy a kde dávají film: Terminátor: Temný osud

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!