Dokumentární filmy, ale také nejrůznější workshopy nebo program pro děti. Začíná 23. ročník Ji.hlavy

Dokumentární filmy, ale také nejrůznější workshopy nebo program pro děti. Začíná 23. ročník Ji.hlavy 

Dnes večer po třiadvacáté otevře své brány Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava. Filmový svátek až do úterý 29. října nabídne návštěvníkům promítání dokumentů i bohatý offscreenový program.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava probíhá každoročně na konci října již od roku 1997. Založili ho studenti jihlavského gymnázia a za dvaadvacet let své existence si zvládl vydobýt věhlasné jméno. V současnosti se jedná o největší festival dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě

Autorem znělky k letošnímu festivalu je kazachástnánský režisér Sergej Dvorcevoj, kterému bude během závěrečného zakončení udělena Cena za přínos světové kinematografii. 

Slavnostní zahájení 

Celý festival bude zahájený světovou premiérou snímku Jakuba Felcmana. Nese název Jaroslav Kučera Deník a pojednává o tvorbě a pohledu na práci tohoto významného českého dokumentaristy a fotografa. Také vzdává poctu jeho ženě, Věře Chytilové.

„Je to skutečný filmový deník, který obsahuje jak skromné výjevy z rodinného života, tak obrazové experimenty a zkoušky. Připomíná zprávu, která byla mnoho let zavřená v láhvi – a my jsme ji vytáhli. Snažili jsme se, aby zůstala neporušená, nezohýbaná. Naslouchali jsme materiálu a snažili se zachovat svět Jaroslava Kučery takový, jaký byl,“ sdělil o filmu Felcman.

Během slavnostního zahájení bude zároveň udělena cena pro nejlepší krátký dokument v sekci Krátká radost. Design letošních cen navrhl čínský aktivista a umělec Aj Wej-wej. 

Letošní novinky

Poprvé budou na letošním ročníku uděleny ceny v kategorii Česká radost také českým filmům, které však nevytvořil český tvůrce. 

„I díky této změně představí letošní Ji.hlava snad nejpestřejší nabídku výrazných českých dokumentů, uvedených ve světové či české premiéře. Česká dokumentární scéna se navíc obohatila o novou generaci tvůrců, kteří své filmy letos představili třeba na festivalu ve švýcarském Nyonu,“ sdělil ředitel festivalu Marek Hovorka.

Letošní ročník se také snaží upozornit na problematiku týkající se životního prostředí. Na to upozorňuje mimo jiné vizuál letošního ročníku, který vytvořil již po několikáté Juraj Horváth. Zároveň byl poprvé zřízen post ekologického ombudsmana, kterým se stal Luboš Slovák

„Odstraňujeme jednorázový plast, využíváme městskou hromadnou dopravu a zavádíme vegetariánské rauty z lokálních potravin,“ uvedl Slovák ve svém prohlášení. 

Foto: Ji.hlava, Facebook

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!