Nevidomým na vlastní kůži. V Ústí nad Labem se dnes koná Den bílé hole

Nevidomým na vlastní kůži. V Ústí nad Labem se dnes koná Den bílé hole 

Celosvětový Den bílé hole připadá na 15. října, v letošním roce se tuzemský doprovodný program pro veřejnost koná v Ústí nad Labem. Co zde návštěvníky čeká a co dalšího nabídne stálá expozice v Praze, odkrývá v rozhovoru ředitelka Neviditelné výstavy Rita Küü.

Neviditelnou výstavu v Praze provozujete od jara 2011. Vnímáte za osm let jejího provozu změnu přístupu k nevidomým a slabozrakým lidem?

Neviditelnou výstavu za tu dobu navštívilo přes 300 tisíc osob. Návštěvníci často zmiňují, že jim výstava pomohla pochopit situaci nevidomých a spousta z nich se dále zajímá o otázky z jejich života a jak jim pomoci. Někteří se dokonce ptají na dobrovolnické organizace, které nevidomým pomáhají.

Doufáme, že návštěvníci naší výstavy mají poté větší tendenci pomoci nevidomým nebo slabozrakým na ulici, ve škole nebo třeba v obchodě.

V úterý 15. října si připomínáte Mezinárodní den bílé hole doprovodnou akcí. Můžete poodhalit dnešní program?

Letos jsme zamířili do Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem, kde se budeme snažit přiblížit písmo a čtení nevidomých lidí. Kromě toho máme pro děti připravený doprovodný program v podobě různých hlavolamů.

Z letošního Dne bílé hole. Foto: archiv Neviditelné výstavy

Nabízíte také neviditelné večeře, ochutnávky vína či piva nebo pohádkové prohlídky pro děti. Co nového návštěvníky čeká?

Naposledy jsme vytvořili program určený nejmenším dětem – prohlídky pro mateřské školky, které jsou kratší a přizpůsobeny jejich nízkému věku.

V loňském roce jste založila nadační fond Krasohled, který podporuje nevidomé rodiče předškoláků a dětí na základní škole. Jak konkrétně nadace pomáhá?

Nadace čtyřikrát ročně pořádá akce pro rodiny s nevidomými rodiči a vidoucími dětmi. Letos jsme například vyzkoušeli výrobu malých kytiček technikou plstění. Nadace také pořádá čtení knížek, kdy babičky čtou dětem.

A jako novinku jsme začali jednou týdně ve spolupráci se společností Mezi námi pomáhat napsat domácí úkoly, cvičit a číst s dvěma prvňačkami nevidomých rodičů. Rádi bychom našli víc rodin, které by takovou pomoc uvítaly.

Neviditelná výstava ve spolupráci s Krasohledem také pořádá výtvarnou dětskou soutěž Pestrý svět…

Poslední ročník na téma Hudba byl velmi úspěšný. Vystavené předměty byly zajímavě hapticky zpracované a i dětské návštěvníky díla zaujala a často si je sami rukama vyzkoušeli. Rok od roku se účast zvyšuje a doufáme, že to bude takto pokračovat i do budoucna.

Z letošního Dne bílé hole. Foto: archiv Neviditelné výstavy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!