Nové výstavy v Praze: stoletá Hellichovka, diskomfortní fotografie i malířský mistr Josef Mánes

Nové výstavy v Praze: stoletá Hellichovka, diskomfortní fotografie i malířský mistr Josef Mánes 

Co přinese nástup podzimu na galerijním poli v hlavním městě? Nenechte si ujít výstavu někdejších pedagogů a žáků proslulé grafické školy, desátý ročník Fotograf Festivalu nebo bezplatnou výstavu obrazů Josefa Mánesa.

Sto let grafické školy v Praze – od 1. října

V roce 1920 vznikla Státní odborná škola grafická v pražské Hellichově ulici, která si sté narozeniny připomíná výstavou v historické budově Uměleckoprůmyslového musea. Pozornost bude upřena zejména na díla slavných osobností, které školou prošly ať už coby pedagogové, či studenti – objeví se mezi nimi Josef Sudek, Dagmar Hochová nebo Jovan Dezort. K vidění bude přes pět set exponátů z oboru fotografie, knižní vazby, tisku, grafického designu nebo restaurátorství.

Josef Mánes – dílo a jeho doba – od 3. října

Galerie Kooperativy slaví dvousté výročí narození mistra české malby období romantismu a realismu Josefa Mánesa novou výstavou, která bude přístupná zdarma. Na návštěvníky čeká více než sto šedesát autorových obrazů různých žánrů od krajinomalby po portréty. Mezi nejvýznamnější zastoupená díla se bude řadit Utonulý ze soukromé kolekce nebo Poutník ze sbírek ostravské galerie.

Josef Mánes, Portrét dcery JUDr. Josefa Haušilda. Foto: Galerie Kooperativy

Fotograf Festival – od 6. do 18. října

Nerovný terén – tak zní leitmotiv kulatého ročníku fotografické přehlídky, jež se v hlavním městě uskuteční na vícero místech, například v Ateliéru Josefa Sudka, Fotograf Gallery nebo v Domě fotografie. Letošní téma vychází ze skepse vůči současné obvykle černobílé interpretaci světa, algoritmům filtrujícím uživatelům zprávy z médií a utužujícímu se vyhrazování proti takzvané jinakosti. Divákům festival nabídne konfrontaci s odlišným pohledem umělců, kteří ve své tvorbě kladou důraz na překračování hranic a narušování jistoty.

Duch, který pracuje. Architektura a česká politika 1918–1945 – od 15. října

Jak se politické klima po vzniku Československa promítalo do dobové architektonické produkce veřejných budov? Výsledky analýzy přinese chystaná výstava v kubistickém Domě U Černé Matky Boží, která tehdejší koncepty přiblíží skrze ukázky návrhů i následné realizace prvorepublikových, druhorepublikových i válečných reprezentativních staveb. Představí i méně známé projekty zemských sídel na Slovensku a Podkarpatské Rusi či nerealizované návrhy na přestavbu Prahy v duchu nacistických záměrů.

Hudební zvěřinec – od 16. října

Rozmanité zvuky fauny jako zpěvné hlasy ptáků, řev šelem nebo hmyzí signály se staly inspiračním zdrojem pro řadu hudebních skladatelů. České muzeum hudby připravuje expozici určenou zejména zvídavým ratolestem, ale i jejich rodičům, jež je seznámí s písněmi ovlivněnými právě zvířecími „melodiemi“.  Zjistí také, jak múzy umělců ve skutečnosti vypadají a ve kterých hudebních nástrojích se ukrývají.

Andreas Schulze, Installation Untitled (Eye). Foto: Fotograf FestivaI

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!