Klavírista Lukáš Klánský předvede s violoncellistou Oferem Canettim své pojetí lásky a emocí

Klavírista Lukáš Klánský předvede s violoncellistou Oferem Canettim své pojetí lásky a emocí 

Koncert v rámci série Hvězdy komorní hudby s podtitulem Láska k hudbě chystá pražské Rudolfinum. 29. října se v tamější Sukově síni představí český klavírista Lukáš Klánský společně s izraelským violoncellistou Oferem Canettim. Odehrají skladby van Beethovena, Mendelssohna–Bartholdyho i Rachmaninova.

Výjimečnou hudební událost letošního podzimu slibuje série Hvězdy komorní hudby, tentokrát s podtitulem Láska k hudbě. „Láska patří k životu, to věděli a vědí autoři hudby po staletí. Prostřednictvím jejich skladeb chceme divákům ukázat podoby a proměny lásky se všemi jejími emocemi,“ vysvětlil podnázev přední český klavírní virtuóz Lukáš Klánský, který dominuje letošnímu ansámblu.

První koncert se koná v Sukově síni pražského Rudolfina v úterý 29. října. Po boku Klánského se kromě řady významných domácích i zahraničních umělců objeví také slavný izraelský violoncellista a sólista Stuttgartského komorního orchestru Ofer Canetti.

Repertoár říjnového koncertu tvoří sedm variací na duet Bei Männern, welche Liebe fühlen z opery Kouzelná flétna skladatele W. A. Mozarta, dále Sonáta pro klavír a violoncello, op. 58, D dur, 1843 z pera Felixe Mendelssohn-Bartholdyho a nakonec Sonáta pro klavír a violoncello, op. 19, g moll, 1901 od Sergeje Rachmaninova.

Další koncert je naplánován na úterý 25. února příštího roku, tentokrát se uskuteční ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Lukáš Klánský se v tomto případě ujme nejenom role klavíristy, ale i dirigenta. Umělecký soubor doplní česká mezzosopranistka Štěpánka Pučálková, která v současnosti působí jako sólistka Saské státní opery v Drážďanech.

Lukáš Klánský a Ofer Canetti. Foto: archiv Live City

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!