Sedmadvacet let s Přáteli. Které epizody nejvíce ovlivnily vývoj postav?

Sedmadvacet let s Přáteli. Které epizody nejvíce ovlivnily vývoj postav? 

Od vysílání první epizody sitcomu o partě šesti dvacátníků a později třicátníků žijících na Manhattanu uplyne 22. září dvacet sedm let. Z příběhů o Rachel, Monice, Phoebe, Joeym, Chandlerovi a Rossovi se v letech 1994 až 2004 stal fenomén a jeden z nejpopulárnějších televizních seriálů všech dob. Vybrali jsme díly se zásadními obraty v ději. A předem varujeme před možnými spoilery!

101: The One Where Monica Gets a Roommate / Zrušená svatba

Hned pilotní epizoda seriálu přináší zásadní rozhodnutí v životě jedné ze šestice postav. Do kavárny Central Perk, kde se parta často schází, vtrhne poněkud zmatená a neupravená nevěsta, v níž Monica pozná svou kamarádku Rachel ze střední školy. Ukáže se, že utekla ze svatby poté, co jí došlo, že svého nastávajícího vůbec nemiluje.

Volbou zůstat svobodná začal Rachel nový život, kdy se (nejenom) finančně osamostatnila od rodičů i snoubence. Jaký by byl její osud, kdyby se přeci jen vdala, ukazují dva díly s názvem The One That Could Have Been / Jak to mohlo být v šesté sérii.

124: The One Where Rachel Finds Out / Rossovy námluvy

Moničin bratr Ross se během první série skoro celý rok zdráhá sdělit Rachel, že k ní chová hluboké city, ta to však posléze zjistí od někoho úplně jiného. Během Rossova pracovního pobytu v Číně slaví Rachel narozeniny a rozbalí si mimo jiné dárek od nepřítomného Rosse, který svědčí o nesmírné pozornosti k ní.

Chandler se přitom nechtěně prořekne, že Ross podobně osobní dárek věnoval své bývalé manželce Carol, když do ní byl bezhlavě zamilovaný. Rachel a Ross by bez tohoto prozrazení spolu možná nikdy nenavázali vztah vzhledem k tomu, že Rachel nic netušila a Ross neměl odvahu udělat první krok.

214: The One with the Prom Video / Domácí video

Ross se mezitím dá nic netušíc dohromady s Julií, což Rachel těžce nese. Po jejím opilém telefonátu se Ross dozví, že už o jeho citech Rachel ví a opětuje je, a při dilematu mezi Julií a Rachel si nakonec vybere svou dlouholetou lásku. K výběru mu přispěje pro dámy nelichotivý seznam pro a proti, který Rachel neočekávaně objeví a jeho obsah ji natolik rozzlobí, že s Rossem poměr ukončí ještě dříve, než vůbec začal.

V polovině druhé série navštíví Moniku rodiče, kteří nedávno vyklízeli její starý pokoj. V krabicích, které jí přivezli, se nacházejí i videokazety natočené během středoškolských let kamarádek včetně pásky z příprav na maturitní ples. Poté, co nedorazí Rachelin doprovod, se Ross po přemlouvání ze strany svých rodičů odhodlá zeptat se Rachel, jestli by na ples nešla s ním. Mezitím se však onen kluk objeví a Ross je nevýslovně zklamaný. Rachel po zhlédnutí videa Rossova ochota dojme natolik, že ho beze slova začne líbat. Především díky staré nahrávce se dvojice dá definitivně dohromady.

308: The One with the Giant Poking Device / Osudová

Lehce potrhlá Janice provází postavu Chandlera jako bumerang všemi sériemi. Ti dva se až do třetí sezóny věčně rozcházeli a zase scházeli a zdálo se, že vztah na houpačce jim vydrží navěky. Definitivně se však Chandler „odmiloval“ právě v této epizodě, kdy vyšlo najevo, že Janice stále něco cítí i ke svému exmanželovi. Pokud se znovu nahodile potkali v následujících dílech, šlo už jen o jednostranný zájem – Chandler dokonce jednou musel předstírat, že se stěhuje do Jemenu, aby se Janice zbavil.  

Kdyby Janice tehdy Chandlera nepodvedla, je možné, že jeho milostný život by se poté ubíral úplně jiným směrem – k Janice. A třeba by se potom nikdy nesblížil s Monikou a nevznikl by jejich úžasný svazek, kterému diváci fandili.

310: The One Where Rachel Quits / Rachel dává výpověď

K zásadnímu obratu v kariéře Rachel dojde ve třetí sérii, kdy ji po dvou a půl roku práce v kavárně vrchní Gunther začne znovu zaučovat. Dotčená Rachel poslechne radu Chandlera a Joeyho a dá týdenní výpověď, aby měla motivaci najít si vysněné zaměstnání v módním průmyslu. Poslední den jejího úvazku coby servírky se jí takové místo získat podaří, ale bohužel opět vaří kávu – tentokrát pro šéfa. Díky náhodnému seznámení s Markem z branže se Rachel pak podaří získat jinou pozici u Bloomingdale’s.

Právě se změnou práce začnou problémy mezi ní a jejím tehdejším partnerem Rossem, který silně žárlí na jejího nového kolegu Marka, což nakonec vyústí v rozchod a Rossovu nevěru. Pár už se pak nikdy nedá znovu dohromady na delší dobu, přesto k sobě mají po celých deset sezón pořád blízko.

501: The One After Ross Says Rachel / Jak se Ross přeřekl

Třikrát rozvedený Ross měl ve vztazích vždy smůlu. Za to, že se z jeho první manželky Carol vyklubala lesbička, nemohl, a že byl při své už v pořadí třetí svatbě namol opilý v Las Vegas s Rachel… Raději bez komentáře. Nevěstu jménem Emily měl ale jistě upřímně rád, i když ho city vůči Rachel, s níž se rozešel před necelým rokem, ještě zcela neopustily.

Třeba by mu druhé manželství vyšlo a mohl být ženatý po zbytek seriálu. To by si ale nesměl během svatebního slibu splést dívčí jména. Když Ross těsně před obřadem spatří v kostele Rachel, která se na poslední chvíli rozmyslela a vydala se za ním až do Londýna, překvapí ho to natolik, že udělá osudový omyl a řekne Rachel namísto Emily. Není divu, že jeho nastávající manželství s Rossem po tomto skandálu přehodnotí.

622: The One Where Paul's the Man / Paul je chlap

V této epizodě se ukáže jedna z řady hostujících celebrit v seriálu, a to Bruce Willis v roli Paula, otce Rossovy přítelkyně Elisabeth. Mnohem důležitější než jeho komická scéna se samomluvou a zpíváním před zrcadlem je ke konci šesté sezóny de facto nevinný nápad Moniky zapsat se do seznamu velmi vytíženého místa pro konání svatebních obřadů, aniž by o tom dala vědět svému příteli Chandlerovi, který má fobii ze závazků.

Ten je shodou okolností sám doma, když z galerie zavolají kvůli uvolněnému termínu s dotazem, zda má Monica o uzavření sňatku stále zájem. Zprvu vyděšený Chandler se nakonec rozhodne požádat svou partnerku o ruku a přitom před ní blufovat, že o zasnoubení nestojí. 

A co se do seznamu nevešlo? Třeba 716: Pravda o Londýně, 1010: Jak Chandlera přistihli, 1017: Poslední epizoda...Všechny díl jsou k dispozici na videotéce HBO GO. Navíc si nově můžete užít i speciální bilanční díl Přátelé: Zase spolu.

Foto: IMDB.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!